Notícies
L’Ajuntament renaturalitzarà els jardins de les Pedreres i l’aproparà a les necessitats dels veïns i veïnes
El projecte preveu adaptar el parc a les condicions climàtiques actuals i convertir-lo en un espai més útil per al veïnatge. La proposta incorpora millores en la gestió de l’aigua, més vegetació autòctona que pugui actuar com a refugi climàtic o una aula de natura, i té en compte aspectes com la seguretat, l’accessibilitat o la interacció social. El disseny de la proposta s’ha fet de forma col·laborativa amb la ciutadania a través d’un procés participatiu.
L'Ajuntament de Girona renovarà els jardins de les Pedreres seguint criteris de renaturalització i l’aproparà a les necessitats dels veïns i veïnes de la zona. El projecte, que ja ha estat aprovat inicialment per la Junta de Govern Local del consistori, preveu adaptar el parc a les condicions climàtiques actuals, incrementant l’autosuficiència hídrica i la biodiversitat; convertir-lo en un espai més útil per al veïnatge, i apropar la natura a la ciutadania, tot preservant i millorant la seva imatge natural, amb espais per conversar, passejar i jugar.
Aquesta iniciativa s’emmarca dins de les propostes que formen part del GiroNat, un projecte finançat pels Fons Next Generation que té com a objectiu convertir la ciutat de Girona en una població més verda, resilient al canvi climàtic, saludable i socialment i ambientalment justa fent un gir cap a la naturalesa, la resiliència, la salut preventiva, la transformació social i econòmica i la innovació.
“Aquesta actuació ens permetrà aprofundir en un procés de renaturalització imprescindible a la nostra ciutat alhora que fem una proposta urbanística pensada per a les necessitats dels veïns i veïnes de la zona”, ha ressaltat la tinenta d’alcaldia i regidora de Transició Ecològica i Transformació Urbana de l’Ajuntament, Cristina Andreu Displàs.
Una de les actuacions destacades serà la millora de la gestió de l’aigua de la pluja en el conjunt del parc, una proposta que respon a la petició dels veïns i veïnes del barri. L’espai s’adaptarà per aconseguir retenir i infiltrar la major quantitat d’aigua possible i, al mateix temps, evitar l’erosió del sòl en episodis de fortes puges. Per aconseguir-ho s’aprofitarà la inclinació de les grades per conduir l’aigua; s’arranjaran els camins, que comptaran amb un voral de graves d’infiltració, i es millorarà la zona de l’esplanada, on es definiran nous pendents per al drenatge i on la infiltració es produirà principalment a través dels escocells. En el punt de major concentració d’aigua, s’ha previst un parterre per infiltrar-la al pou existent. A més, es cavaran rases al costat dels camins per alentir la circulació de l’aigua i augmentar al màxim les infiltracions, i es crearà una cuneta que reculli aquella aigua que no s’ha pogut absorbir a la zona verda i impedeixi l’erosió del sauló.
Amb aquests treballs es preveu evitar que l’aigua de la pluja s’acumuli i degradi de forma continuada el sòl, fet que provoca irregularitats en el terreny, l’acumulació de sauló en determinats punts i el col·lapse dels embornals situats a les escales d’accés al parc, a més de descalçar els fonaments del mobiliari i dificultar-ne l’ús per part dels usuaris i usuàries.
L’optimització de l’aigua també es produirà gràcies a l’aplicació de canvis en el sistema de reg, amb la instal·lació de noves boques en diversos punts del parc i la implementació de regatge gota a gota tant al jardí botànic de l’aula de natura com als punts de l’esplanada que actuaran com a refugis climàtics.
Precisament, fer front a l’emergència climàtica serà un dels altres punts forts del projecte. La renaturalització dels jardins de les Pedreres inclou la creació d’espais d’ombra amb més cobertures verdes per assegurar el confort tèrmic de les persones durant els períodes de més calor de l’any. A més, els paviments que s’hi instal·laran mitiguen l’efecte illa de calor i són drenants, de manera que no acumulen aigua ni calor.
Pel que fa a la vegetació, se substituiran 70 arbres que presenten perill de caiguda o que estan malalts, per uns altres d’espècies autòctones, amb més capacitat d’adaptació i supervivència, i amb qualitats diverses, com el fullatge, la floració o el fruit. També s’hi plantaran arbustives no invasores i de baix consum hídric i plantes remeieres. La intenció és que l’increment del verd i de la biodiversitat vegetal comporti un augment de la diversitat animal. Amb aquest propòsit es muntaran espais de refugi i nidificació i es plantaran espècies que fomentin la funció d’hàbitat o la pol·linització.
En concret, s’instal·laran set caixes niu d’ocells i ratpenats i un hotel d’insectes horitzontal format per cinc troncs de diversos diàmetres, que té per objectiu contribuir a la biodiversitat, ser un refugi hivernal per als animals, afavorir la pol·linització de les flors del parc i ajudar a prevenir i combatre plagues, a banda de ser una eina pedagògica d'observació i creativitat que pot ser usada amb finalitats científiques i en projectes de ciència ciutadana.
Un parc més proper als veïns i veïnes
D’altra banda, el projecte facilitarà l’accés de les persones vianants al parc i el dotarà de majors usos, fent-lo més proper i útil per a tothom. D’aquesta manera, la proposta dona resposta a la petició dels veïns i veïnes del barri. Els espais i el mobiliari tenen en compte aspectes com la seguretat, l’accessibilitat, la inclusió i la usabilitat per part de totes les persones i col·lectius, i estan pensats amb perspectiva de gènere.
En aquest sentit, a la zona verda hi haurà nous camins lineals accessibles, amb un pendent suau i més segurs, ja que seran recorreguts continus, sense culs-de-sac, i amb múltiples sortides, en els quals les persones vianants podran controlar visualment tot l’itinerari. El paviment d’aquests camins serà de sauló estabilitzat, més resistent a l’ús i a l’aigua, i tindrà una franja fotoluminescent, adequada per a persones amb diversitat funcional, amb la idea d’orientar els vianants en hores de poca llum.
Quant al mobiliari, s’aprofitaran els bancs, cadires i papereres existents, i s’hi instal·larà un nou banc en forma de mitja circumferència, que fomenta la interacció social i cultural. Es tracta d’una peça còmoda, accessible per a persones amb mobilitat reduïda i multigeneracional. Als jardins també s’hi han previst espais per fer trobades de petits grups o més multitudinàries, responent a les necessitats del veïnatge, i zones de tranquil·litat i de calma. Els jocs per grimpar, amb troncs i cordes, seran una altra manera de recórrer i connectar amb el parc, i d’arribar a tots els públics.
Dins l’objectiu d’apropar la natura a tothom, el parc inclourà una aula de natura interactiva, pensada conjuntament amb l’Associació La Sorellona. Es tracta d’un espai obert, amb diferents estructures i elements que permetin descobrir detalls de la natura propera, a fi de despertar la curiositat i l’interès de tothom per l’entorn. L’aula inclourà troncs llibre i troncs d’anells, que permetin distingir-hi fenòmens com els anells de creixement, els nusos o encapsulacions d’una ferida o infecció; un faristol informatiu sobre la iniciativa; un altre hotel d’insectes que incorporarà un hotel d’abelles, o panells amb informació sobre les plantes medicinals.
El disseny dels jardins de les Pedreres s’ha fet de forma col·laborativa amb la ciutadania a través d’un procés participatiu i recull les necessitats i impressions dels veïns i veïnes. Amb la voluntat que la proposta segueixi sent compartida, un cop s’hagi iniciat el període d’exposició pública del projecte, l’Ajuntament de Girona ha convocat de nou el veïnatge per explicar-los el projecte definitiu. L’acte obert a tothom està previst pel dia 10 d’octubre, a les 18 h, al Centre Cultural La Mercè.
El projecte d’obres del parc pilot ha estat redactat per l'empresa Acroteri Arquitectura e Ingenieria, SL., i les actuacions projectades es trauran a licitació per un cost de 331.879,09 euros (IVA inclòs).
GiroNat és un projecte compartit de ciutat, perdurable i demostratiu, que impulsa la biodiversitat i la infraestructura ecològica com a eixos vertebradors d’un gir de 180 graus cap a una renaturalització urbana, transformant Girona en una ciutat més verda, resilient i saludable. El projecte proposa una transformació urbana que doni resposta als reptes i oportunitats que afronta Girona com a ciutat mediterrània, universitària i educadora, socialment diversa, fluvial i pròxima a la natura.
El projecte GiroNat, que compta amb una subvenció dels fons europeus Next Generation a través de la Fundación Biodiversidad, està coordinat per l’Ajuntament de Girona i compta amb el suport de la Universitat de Girona i de les entitats ambientalistes Associació La Sorellona, Associació Xarxa per la Conservació de la Natura, SEO Birdlife (Societat Espanyola d’Ornitologia) i la Fundació Institut Català per la Recerca de l’Aigua (ICRA).
Podeu consultar el projecte GiroNat i les seves accions a www.girona.cat/gironat
El projecte GiroNat compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU.