Notícies
Es posa a la venda la visita combinada a la Casa Masó i a la Farinera Teixidor, dos edificis emblemàtics de Rafael Masó
Les entrades ja es poden adquirir al web de la Fundació Rafael Masó.
La Fundació Rafael Masó i GironaHub posen a la venda des d’avui una entrada combinada que permetrà visitar el mateix dia la Casa Masó i la Farinera Teixidor, dos dels edificis civils més emblemàtics de Girona, ambdós obra de l’arquitecte noucentista Rafael Masó (1880-1935). Tal com ja és habitual en la visita a la Casa Masó, la visita a la Farinera Teixidor només es podrà fer amb una visita guiada per l’edifici de Masó, que permetrà conèixer l’interior de l’antiga fàbrica i residència de la família Teixidor a la carretera de Santa Eugènia.
Inicialment, durant un període de prova, les visites combinades només es faran els dissabtes, a partir de demà, dissabte dia 7 de setembre, i en funció de l’acollida es podria ampliar a altres dies de la setmana. Primer es visitarà la Casa Masó (11.30 h) i a continuació la Farinera Teixidor (13 h), amb el temps necessari per desplaçar-se d’un edifici a l’altre entre les dues visites. De moment la visita combinada només s’ofereix en català, però més endavant, segons la demanda, està previst oferir-la en altres idiomes, tal com ja es fa en les visites a la Casa Masó. La visita combinada (10€ cada casa / 5€ amb descompte) és per a un màxim de 10 persones cada dissabte i la venda d’entrades es fa exclusivament des de la pàgina web de la Fundació Rafael Masó (rafaelmaso.org).
La Farinera Teixidor, que actualment és la seu de GironaHub, va ser construïda per Masó entre 1910 i 1911 per encàrrec de l’empresari Alfons Teixidor, si bé l’arquitecte va continuar-hi treballant per ampliar-la entre 1915 i 1916 i també entre 1923 i 1924. Des d’aleshores ha estat un dels edificis emblemàtics de la Girona moderna i dels més representatius de l’evolució de l’arquitectura de Masó del modernisme al noucentisme. A l’edifici hi destaca la utilització que Masó va fer de la ceràmica vidriada i també dels vidres emplomats, així com de la forja. En tots aquests materials Masó hi va representar una espiga de blat, símbol de la farina que s’hi produïa. Des del 2022 és la seu de l’espai de cotreball GironaHub, i abans, del 2000 al 2015, havia estat la seu del diari El Punt Avui, després de ser remodelat per l’arquitecte Arcadi Pla i Masmiquel.
Poc després de projectar la primera fase de la Farinera Teixidor, a finals de 1910 Masó va començar les obres de remodelació de la casa familiar, la Casa Masó del carrer Ballesteries, un projecte en el qual també va treballar en diferents èpoques, primer fins a 1912 i posteriorment entre 1918 i 1920. Declarada Bé Cultural d’Interès Nacional el 2023, la Casa Masó és un dels exemples més ben conservats de l’arquitectura del noucentisme català. El 2006 va ser cedida a l’Ajuntament de Girona i des de 2007 és la seu de la Fundació Rafael Masó, que la va obrir al públic com a casa museu el 2012.