Notícies
El Museu d'Història dels Jueus celebrarà aquest setembre les Jornades Europees de Cultura Jueva
L'edició d'enguany, que va arrencar ahir, té per lema "La família" i hi participen un total de 37 països d'Europa
El Museu d'Història dels Jueus (Patronat Call de Girona) participarà durant aquest mes de setembre en les Jornades Europees de Cultura Jueva (JECJ) amb una programació d'activitats gratuïtes i pensades per a tots els públics. L'edició d'enguany, que s'allargarà fins al novembre, té per lema "La família" i hi participen un total de 37 països d'Europa. Les jornades van arrencar ahir, dia 1 de setembre, amb una gran inauguració a Erfurt (Alemanya), organitzada per l'Associació Europea per a la Preservació i Promoció de la Cultura i del Patrimoni Jueus (AEPJ).
A Girona, les propostes començaran aquesta setmana. El Museu d'Història dels Jueus ha preparat un conjunt de tres activitats per aproximar a la ciutadania la història de les famílies jueves que durant l'edat mitjana van formar part de l'estructura social i urbana de la nostra ciutat. Aquests col·lectius van contribuir a enriquir-ne la història i la cultura a través de l'aportació de la diversitat.
La primera activitat serà dimarts 3 de setembre, a les 19 h, al Call de Girona, amb un club de lectura sobre el llibre Lèxic familiar, de Natàlia Gizburg, conduït per Joan Cardona. Les propostes seguiran dijous, dia 5 de setembre, a les 21 h, amb un concert de Tati Cervià i el trio Sepharazz Mishpaha al Museu d'Història dels Jueus. El conjunt ha reharmonitzat les melodies i la poesia sefaradí per apropar-les a un llenguatge actual, i oferirà diverses cançons amb riquesa rítmica, conduint-les cap a una sonoritat que fusiona aquests compassos i els patrons típics de la música tradicional amb el jazz.
El dissabte 21 de setembre, a les 10.30 h, al mateix Museu, es farà la visita teatralitzada "Un bany d'històries per descobrir la vida al Call medieval", a càrrec de La Minúscula. El relat gira al voltant de la història d'Estelina, una dona jueva que va viure al call de Girona a mitjan segle XIV, i de qui ens ha quedat una làpida funerària i alguns documents que ens parlen de la seva vida privada i del seu entorn familiar. Amb aquesta activitat, el Museu d'Història dels Jueus aposta per una mirada feminista de la història i per la recuperació de les activitats i accions de les dones en el teixit de la trajectòria cultural de Girona.
Cal destacar que aquesta visita serà la presentació pública del projecte "Escenaris de la Història", del qual el Museu d'Història dels Jueus forma part. La iniciativa, produïda per la Xarxa de Museus d'Història i Monuments de Catalunya, utilitza la divulgació històrica i cultural per explicar la història de Catalunya a través dels museus i monuments que componen la Xarxa. El projecta agrupa 14 microhistòries de vivències personals a partir de valors com la igualtat de gènere, l'alteritat, la inclusió, el rigor històric i la pluralitat.
Finalment, l'activitat "Un passeig pels tresors de la Meirona", a càrrec de Tretze Cultura, tancarà el programa d'aquest any a la ciutat. Es tracta d'un recorregut a través de la història de vida imaginària de la Meirona, una nena que va viure fa sis-cents anys al call de Girona on va amagar, diuen, un tresor de records dins una caixa que ara algú ha trobat rere una paret del museu. El dissabte 5 d'octubre, a les 10.30 h, les persones participants podran reviure aquesta història imaginada que les transportarà a l'antic call medieval. Aquesta activitat s'adreça especialment a un públic familiar.
La "família" a la cultura jueva europea és un tema amb diverses dimensions i profunditat. Abasta la influència perdurable de la tradició, des de les narracions bíbliques de patriarques i matriarques fins al manament atemporal d'"honra el teu pare i la teva mare". Aquestes tradicions continuen configurant la vida familiar i la família contemporànies, els rols i els models, connectant el passat amb el present. En el món actual, les famílies jueves s'enfronten al delicat equilibri de preservar el patrimoni alhora que s'adapten a les demandes de la vida moderna, com ara els problemes desafiants de diverses estructures familiars, per exemple, els matrimonis interreligiosos, els col·lectius LGBTIQA+ o les dinàmiques familiars.
Les JECJ es van posar en marxa l'any 1999 per iniciativa del Patronat Call de Girona, amb l'objectiu de posar en valor la diversitat i la riquesa del judaisme i la seva importància històrica. Des d'aleshores, s'han dut a terme anualment i de forma coordinada amb altres ciutats del territori i s'han convertit en una iniciativa d'abast internacional.
Podeu consultar-ne més informació als webs www.girona.cat/call i www.jewisheritage.org.