Notícies
L’alcalde de Girona destaca la resolució de carpetes pendents i l’impuls de projectes de ciutat com les principals fites del primer any de mandat
La pacificació de la plaça de Catalunya, la urbanització de la plaça d’Espanya, la reforma del carrer de la Creu, l’adquisició de nous locals veïnals o la finalització de les obres de la Central del Molí són alguns dels projectes que avançaran durant el proper curs
L’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, i la tinenta d’alcaldia i regidora de Transició Ecològica i Transformació Urbana de l’Ajuntament de Girona, Cristina Andreu i Displàs, han fet balanç aquest matí del primer curs polític del govern, posant l’accent en els projectes urbanístics que hi ha sobre la taula i en els canvis interns que ha efectuat dins del mateix consistori.
Salellas ha apuntat que aquest primer any a l’alcaldia ha servit per “engegar la maquinària municipal” i ha assegurat que “amb un any, s’han tancat carpetes pendents” i que s’han impulsat diversos projectes “que el curs que ve ja donaran resultats”. En aquest sentit, l’alcalde ha assenyalat que durant aquest període el govern també ha assolit “fites invisibles però importantíssimes” que permeten que l’engranatge municipal i, per tant, la ciutat funcionin millor”.
En concret, l’alcalde ha fet referència als diversos acords assolits amb les treballadores i treballadors municipals. Salellas ha recordat que la voluntat d’entesa ha permès desjudicialitzar els conflictes laborals amb bona part de la plantilla, així com assolir millores laborals amb més de 800 persones. Sobre aquesta qüestió, ha assenyalat també l’acord amb la Policia Municipal de Girona, que ha permès que, anys després, els agents tornin a fer hores extra. En aquest aspecte, Salellas ha admès que encara hi ha “molta feina per fer” en l’àmbit dels recursos humans de l’Ajuntament, però ha reivindicat “com uns grans avenços” els acords assolits en aquest primer curs polític.
D’altra banda, l’assignació de les places de director i de gerent de CATSA, així com la del director de TRARGISA, també són accions que l’alcalde ha recordat “que no es veuen” però que són imprescindibles per al bon funcionament de la ciutat.
La cooperació de Girona amb la seva àrea urbana és un altre dels aspectes que l’alcalde de la ciutat, Lluc Salellas i Vilar, ha valorat com un canvi de tendència molt positiu d’aquest primer curs. Salellas ha destacat la bona predisposició de la resta d’alcaldes i alcaldesses per treballar conjuntament en àmbits com la mobilitat, l’aigua o l’habitatge, i ha apuntat que la seva voluntat és aprofundir molt més en la via del treball conjunt en el temps que queda de mandat. En una línia similar, el batlle ha ressaltat que s’han fet passes per a una col·laboració més estreta amb la Universitat de Girona, amb la intenció de treballar per “Girona Ciutat Universitària”, un projecte en el qual es volen dedicar més esforços.
Per la seva banda, la tinenta d’alcaldia i regidora de Transició Ecològica i Transformació Urbana, Cristina Andreu i Displàs, ha posat en valor la feina feta des de la seva àrea per desencallar projectes de ciutat.
En primer lloc, ha subratllat la inversió “històrica” que s’està fent per ampliar el parc públic d’habitatge de la ciutat. Andreu ha recordat que la inversió feta ha suposat la compra de 38 pisos, i que es preveu comprar-ne 24 més properament. També ha assenyalat la importància de facilitar que entitats del tercer sector facin habitatges de protecció oficial. En aquest aspecte, ha destacat els projectes que es faran als barris de Domeny i de Can Gibert del Pla, que suposaran la construcció de 156 pisos de lloguer social més.
Andreu ha apuntat que algunes propostes embastades durant el mandat anterior ja s’estan començant a fer realitat, com és el cas de la Casa de la Tecnologia, futura seu del Museu de les Matemàtiques, o la Central del Molí, una obra que també havia patit nombrosos entrebancs i que aquesta tardor serà una realitat. En una línia similar, la regidora ha explicat que la comissaria de Santa Eugènia també està avançant i que, un cop s’adquireixi el mobiliari i se n’urbanitzi la part exterior, entrarà en funcionament.
Seguint amb temes de transformació urbana, Andreu també ha destacat l’aprovació inicial del planejament urbanístic del nou Campus de Salut i Hospital Josep Trueta, “el projecte més important per a les comarques gironines dels propers 50 anys”.
A més, la regidora ha avançat algunes propostes de les quals properament es començaran a notar avenços “visibles”, després que “s’enllesteixi molta feina interna que no es veu”. És el cas de la conversió en zona de vianants de la plaça de Catalunya; la reforma de la plaça d’Espanya; la reforma del carrer de la Creu, on prèviament es farà un procés participat amb els veïns i veïnes, o les obres subsidiàries per garantir la seguretat als pisos anomenats “de l’Aurora”, al Pont Major.
Pel que fa a la mobilitat, Andreu ha destacat el desplegament de noves estacions de Girocleta, amb visió d’àrea urbana i de connexió amb barris com Domeny. Perseguint el mateix propòsit, en aquest darrer any, el govern ha obert l’aparcament tancat de bicicletes del parc Central de Rafael Masó i Valentí; ha incrementat les freqüències de les línies de bus que connecten Campdorà i Pont Major amb la resta de la ciutat, i ha iniciat les obres del projecte de la xarxa de bus ràpid (BRCat) de la Generalitat de Catalunya, que millorarà properament l’enllaç amb Salt.