Notícies
L’Arxiu Municipal de Girona programa un total de 17 activitats entre els mesos de juny i juliol
Aquestes propostes s’emmarquen en la Setmana Internacional dels Arxius i “L’Arxiu a la fresca”
L’Arxiu Municipal de Girona (AMGi) ha programat un total de 17 activitats presencials per als mesos de juny i juliol adreçades al conjunt de la ciutadania, entre les quals hi ha xerrades, visites temàtiques, jocs i projeccions a l’aire lliure. Aquestes propostes s’emmarquen en la Setmana Internacional dels Arxius i “L’Arxiu a la fresca”. Aquest migdia, l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, i el cap del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP), Lluís-Esteve Casellas, han presentat la programació.
"La varietat d'aquestes activitats ens demostra que és possible difondre la documentació històrica que tenim d'una manera original per tal que arribi a més públics. La proposta de l'Arxiu Municipal és un encert que permetrà que la ciutadania gironina s'enriqueixi culturalment i posi en valor la nostra identitat com a ciutat", ha afirmat l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar.
La primera setmana de juny se celebra la Setmana Internacional dels Arxius que promou el Consell Internacional d’Arxius (ICA). Per celebrar-ho, l’Arxiu Municipal de Girona ha programat cinc actes que tindran lloc entre el 4 i el 7 de juny. El dia 4 es presentaran i projectaran les primeres “Videocàpsules d’Arxiu”, vídeos divulgatius sobre la documentació que es conserva a l’Arxiu i que estan dedicats al Privilegi d’en Provençal (1284) i als tres llibres de privilegis (s. XII-XVIII): Llibre Verd, Llibre Vermell i Llibre Groc.
El dia 5 de juny es faran dues visites a l’Arxiu. La primera -que es repetirà el dia 7- forma part de l’activitat “Conèixer l’AMGi i el CRDI”, que té com a objectiu donar a conèixer la documentació que es conserva a l’Arxiu Municipal i el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI). La segona serà el “Tast d’Arxiu”, que es portarà a terme en el marc de la Fira Tocs de Vi de l'Empordà a Girona com a activitat prèvia per a les persones inscrites al tast de vins, que es farà per primer cop a l’Arxiu Municipal com a espai emblemàtic.
Finalment, el dia 6 de juny es farà una taula rodona amb el títol de “Memòries agregades”, per reflexionar sobre el passat, la memòria i la identitat dels pobles de Palau-sacosta, Sant Daniel i Santa Eugènia de Ter, mig segle després de la seva annexió a Girona. Hi intervindran Joan Corney, Glòria Rebugent, Joan Olòriz, Assumpció Piferrer, Manel Mezquida i Joan Romero, i estarà moderada per la periodista Gemma Busquets.
Pel que fa a “L’Arxiu a la fresca”, s’han programat activitats de caràcter lúdic vinculades al patrimoni documental que es duran a terme al llarg del mes de juliol. Una d’aquestes propostes serà l’“Escape hall JU-AMGi: Morbo a Girona”, un joc d’escape room relacionat amb el cicle de Conferències a l’Arxiu d’enguany, dedicat a la història de la salut pública a Girona. Aquesta activitat es repetirà els dimecres 3, 10 i 17 de juliol.
També es farà un altre escape room, en aquest cas de taula, per descobrir els “Secrets de l’Arxiu Municipal” els divendres 12 i 19 de juliol. D’altra banda, cada dimarts a les 11 h hi haurà una sèrie de visites temàtiques conduïdes pel personal de l’Arxiu, on es tractaran diversos temes monogràfics relacionats amb la documentació: els pergamins, l’evolució dels vestits de bany a través de les imatges, els ponts de Girona i els padrons municipals.
Per últim, també es faran dues projeccions al vespre, al claustre de l’Institut Vell, un espai que l’Arxiu comparteix amb el Museu d’Història de Girona. En la primera es podran veure diversos curtmetratges protagonitzats per Jordi Soler i Font, “Hèlios”, que va morir ara fa dos anys i que vol servir com a homenatge a una de les seves facetes menys conegudes. La segona estarà dedicada al cinema d’aventures d’Antoni Varés, filmat als anys 30 del segle passat.
Totes les activitats són gratuïtes. En alguns casos la inscripció és obligatòria per al correcte desenvolupament de l’activitat i, en la resta, es recomana per qüestions d’aforament.