Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’estat de la salut pública a Girona centra el nou cicle de conferències de l’Arxiu Municipal

Les ponències tindran lloc del 18 d’abril al 30 de maig sota el títol “Salut pública i ciutat, passat i present”

L’estat i la rellevància de la salut pública a la ciutat de Girona centrarà l’edició d’enguany del cicle Conferències de l’Arxiu Municipal. Sota el títol “Salut pública i ciutat, passat i present”, l’esdeveniment tindrà lloc cada dijous, del 18 d’abril al 30 de maig, de 19 a 20 h, a l’Arxiu Municipal. En aquesta ocasió, el cicle reunirà historiadors, historiadores i professionals de la salut amb l’objectiu d’analitzar la salut pública a la ciutat de Girona, des de l’edat mitjana fins a l’actualitat. A més, s’ha plantejat com un homenatge al doctor Josep Pascual i Prats, coincidint amb el 170è aniversari del seu naixement.

L’activitat començarà aquest dijous amb la conferència “Fonts de l’Arxiu Municipal de Girona per a l’estudi de la salut”, a càrrec dels membres de l’equip tècnic de l’Arxiu Municipal de Girona Anna Gironella i Sebastià Villalón. Tots dos presentaran els documents conservats a l'Arxiu que permeten estudiar el concepte de salut pública des del segle XIV fins al primer terç del segle XX.

Les següents sessions tindran lloc el 25 d’abril i el 23 de maig. La primera comptarà amb la participació del professor d’Història Medieval i investigador de la Universitat de Lleida Albert Reixach, que pronunciarà la conferència “Pestes, hospitals i metges a la Girona medieval i moderna”, sobre la gestió que es va dur a terme a Girona de les epidèmies de pesta entre el 1348 i el 1654. La segona, “Salut i ciutat. De l’higienisme a l’era bacteriològica (Girona, 1800 – 1936)”, anirà a càrrec del director de la Càtedra Martí Casals de Medecina i Salut en l'Àmbit Rural de la Universitat de Girona (UdG), Joaquim Maria Puigvert, que coordina el cicle, i girarà al voltant de les mesures que es van adoptar al segle XIX per potenciar la salut pública en un sentit ampli, tant mèdic com alimentari o d’estructura urbana.

La trajectòria del metge gironí Josep Pascual i Prats (1854-1931) centrarà la conferència del 9 de maig. Coincidint amb la commemoració dels 170 anys del seu naixement, el doctorand a la UdG Lluís Coromina Verdaguer explicarà qui va ser aquest professional de la salut, un dels més remarcables de la Catalunya contemporània. Pascual i Prats va ser impulsor del Col·legi de Metges de Girona, del qual va ser el primer president, i va deixar un ric llegat documental conservat, precisament, a l’Arxiu Municipal de Girona.

El 16 de maig, el també doctorand a la UdG Pau Font oferirà una aproximació a l'epidèmia de grip de principis del segle XX al territori gironí amb la xerrada “La grip de 1918 a la ciutat i comarques de Girona a través de la premsa: debats ciutadans i polítics”. El dijous següent, dia 23 de maig, el protagonisme l’agafarà el canvi de model d’assistència sanitària i la progressió cap a l’estat del benestar a partir dels anys 50, amb una sessió a càrrec del metge i doctor en Història Josep Roig.

El cicle clourà el dijous 30 de maig amb la taula rodona “Llevadores, infermeres, metgesses i farmacèutiques: el rol de la dona en la sanitat pública”, moderada per la historiadora Rosa M. Gil,  en què participaran la doctora en Salut i Qualitat de Vida i professora d’Infermeria de la UdG, Alicia Baltasar; el professor de la UdG Joaquim Maria Puigvert, i la professora de Salut i Ciències Aplicades Marta Carrasco.

Les conferències són gratuïtes i d’accés lliure, però cal confirmar l’assistència prèviament posant-se en contacte amb l’Arxiu Municipal de Girona, ja sigui a través del telèfon 972 22 15 45 o de l’adreça de correu electrònic arxiumunicipal@ajgirona.cat. El cicle es podrà seguir en directe a través de la pàgina de retransmissions en directe de l’Ajuntament.

Aquesta és la dinovena edició d’una iniciativa que va començar l’any 2006 i que s’ha portat a terme ininterrompudament durant tots aquests anys. Tota la informació sobre les conferències a l’Arxiu Municipal es pot consultar al web del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP) de l’Ajuntament de Girona. 

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.