Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Sara Bellapart i Gemma Soy seran dues de les ambaixadores de la Jornada de l’Esport Femení 2024

La triatleta ha estat la primera gironina a disputar el mundial de l’especialitat, a Hawaii, i la presidenta del Club Natació Olot fa molts anys que està lligada a l’entitat des de diferents vessants

Fotografia de les dues ambaixadores a la Diputació de Girona (Foto: Miquel Millan)

S’acosta la dotzena edició de la Jornada de l’Esport Femení, que tindrà lloc el proper 10 de març al matí (de 9.30 a 13.30 h) a la plaça de Salvador Espriu, la plaça de Francesc Calvet i Rubalcaba, la llera del riu Onyar i la plaça de Catalunya de Girona. Enguany, la triatleta Sara Bellapart i la presidenta del Club Natació Olot, Gemma Soy, seran dues de les ambaixadores.

Sara Bellapart (Girona, 1995), enginyera de ponts i camins, es va iniciar en el triatló als setze anys després de practicar l’atletisme i la bicicleta tot terreny (BTT). Durant el 2022, va fer el seu primer ironman (3.800 metres nedant, 180 quilòmetres en bicicleta i 42 quilòmetres corrent) a la localitat austríaca de Klagenfurt, en què ja va quedar quarta de la seva categoria.

La seva progressió li va permetre convertir-se en la primera gironina a disputar el mundial de l’especialitat, a Hawaii, el mes d’octubre passat. Va completar la prova amb un temps de 10 h 45 min 47 s, i va acabar, en 32è lloc, en la seva categoria. “Jo de petita ja volia fer un ironman, però no coneixia cap esportista que en fes, i n’hi havia! La meva generació, i les anteriors, no hem tingut referents, esportistes en les quals emmirallar-nos. I això ara està canviant”, ha admès.

L’esport femení està en un bon moment, va de pujada. En l’àmbit català, hi ha incidit molt el futbol femení, i l’Uni Girona a la nostra demarcació. S’està fent feina, però encara n’hi ha molta per fer i, en aquest sentit, ens correspon a tots (mitjans de comunicació, institucions i els mateixos clubs) potenciar també esports més minoritaris com el triatló o la natació, on les dones tenen una cobertura menor”, ha destacat Sara Bellapart.

Bellapart ha subratllat el valor afegit que suposa provar un esport, tal com permet la Jornada de l’Esport Femení: “Si no s’ofereix la possibilitat de practicar-lo, és més difícil accedir-hi. Per prejudicis socials a les famílies, o als patis de les escoles, o pel fet simplement de no sentir-t’hi atreta”. El proper repte de la triatleta, que combina els entrenaments amb la feina al Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, serà completar la primera marató de muntanya.

La gestió esportiva és un àmbit en el qual encara no hi ha gaire presència femenina. Gemma Soy (OIot, 1961) presideix des del 2017 el Club Natació Olot. Sempre ha estat lligada a l’entitat des de diferents vessants. Primer, com a nedadora, on va arribar a ser finalista en campionats catalans i estatals absoluts, i on encara competeix en categoria màsters. I, des del 1986, com a integrant de la Junta Directiva.

En l’actualitat, també és membre de la Junta de la Federació Espanyola de Natació, com a representant dels clubs de la zona de Girona i Osona, forma part del Comitè de Natació i és vicepresidenta social de la Federació Catalana. A més, presideix la Comissió per a la Prevenció per a l’Assetjament Sexual i per Raó de Sexe de l’ens.

La realitat és que només al voltant d’un 20% dels llocs de les juntes directives els ocupen dones, i les presidències, un 11%. I això és molt poc. És a les mans de les dones fer que això reverteixi. Les dones que practiquem esport de manera regular, que ho hem fet molts anys, hem d’estar disposades a dedicar part del nostre temps lliure a allò que estimem: els clubs nostres de tota la vida”, ha explicat Gemma Soy, que hi ha afegit: “La societat ha evolucionat i cada cop el temps lliure en la parella és més equitatiu. Tenim capacitat i ara també l’oportunitat de fer-ho; només ens falta posar-nos-hi”.

La presidenta del Club Natació Olot ha destacat: “A l’esport de base, s’han fet passos molt grans en els darrers anys. S’han posat molts esforços perquè, indistintament, tant els nens com les nenes puguin escollir l’esport que més els agradi. I, en aquest sentit, veiem canvis en esports com la natació artística o el patinatge, on tradicionalment la participació era femenina, i al revés, en esports com el futbol. Falta, però, treballar molt l’esport professional, on les diferències són encara importants”.

Finalment, ha remarcat molt el paper de la Jornada de l’Esport Femení perquè aquests canvis es vagin consolidant: “Qualsevol activitat feta en positiu per incentivar la igualtat de gènere és molt benvinguda. Han de ser aquestes iniciatives les que, en un futur no gaire llunyà, han de fer desaparèixer normatives que, per exemple, imposen paritats en una llista electoral o un percentatge de dones en una associació, sense tenir presents les aptituds, les capacitats o les habilitats. Serà llavors quan podrem dir que hem assolit una normalitat completa en la igualtat de gènere”, ha conclòs.

La Jornada de l’Esport Femení, que va néixer el 2013, l’organitzen l’Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i el Consell Esportiu del Gironès.

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.