Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona bateja amb el nom de plaça de de Josefa i Elisa Úriz Pi un espai del barri de Montilivi

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el regidor responsable del Nomenclàtor, Martí Terés, han participat aquesta tarda en l’acte de descoberta de la placa

Imatges de l'acte

L’Ajuntament de Girona ha batejat amb el nom de les germanes Josefa i Elisa Úriz Pi un espai del barri de Montilivi. Aquesta tarda ha tingut lloc la descoberta de la placa a càrrec de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; del regidor responsable del Nomenclàtor de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés; del president de l’Associació de Veïns i Veïnes de Montilivi, Ramón Ternero; del professor emèrit de la Universitat de Girona Món Marquès; del director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Jordi Font, i del president de l’Associació Hermanas Úriz Pi, Alfonso Etxeberria. L’acte també ha comptat amb la presència la regidora de Ciutadania i Dinamització del Territori del consistori, M. Àngels Cedacers i Hervàs, i de representants dels grups municipals de Guanyem Girona i del PSC.
 
Aquest espai, fins ara sense denominar, es troba situat al carrer del Castell de Solterra, davant del CAP Montilivi, entre els edificis i terrenys dels carrers d’Andreu Tuyet i Santamaria, de Joaquim Ruyra i Oms i de Joan Coromines i Vigneaux. La Comissió del Nomenclàtor de Girona i el Ple van aprovar el nom de plaça de de Josefa i Elisa Úriz Pi arran de la petició de Convergència i Unió a Girona el 27 de juliol de 2017.

Dediquem aquest espai a dues dones que van treballar per millorar l’educació, un dels pilars del nostre estat del benestar. A més, ho van fer entenent l’educació com una possibilitat d’avançar en la igualtat entre homes i dones ja a l’escola, i per tant d’avançar en la igualtat d’oportunitats. Per tant, estem especialment orgullosos que tinguin el seu nom en un espai públic de Girona, que serveixi per recordar-les i per mantenir viu el seu llegat”, ha destacat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

A més, en les seves intervencions, Terés, Ternero, Marquès Font i Etxeberria han contextualitzat l’acte d’homenatge en el marc del barri i han explicat amb més detall la figura i transcendència de Josefa i Elisa Úriz Pi, així com la importància de recuperar i preservar la memòria històrica.  
 
Les germanes Josefa Úriz Pi (Badostain, 1883 - Berlín, 1958) i Elisa Úriz Pi (Tafalla, 1893 - Berlín, 1979), mestres i pedagogues, estan considerades precursores de l'Escola Moderna a Espanya. En la seva faceta com a activistes, van ser defensores dels drets de la dona i de la infància davant de les Nacions Unides, van lluitar per a una educació igualitària entre homes i dones i van participar activament amb la resistència francesa a París durant la Segona Guerra Mundial.

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.