Notícies
5 anys d’una moció històrica per una Catalunya desmilitaritzada
El Consell de Solidaritat i Cooperació de l'Ajuntament de Girona vol commemorar els avenços que aquesta moció ha suposat tant en el marc català com en el marc local per a fomentar una cultura de pau
El dimecres 14 de juliol de 2016, el Parlament de Catalunya va aprovar una moció històrica pel moviment per la pau català i per la promoció d’una Catalunya desmilitaritzada, que fou un pas ineludible per a la cultura de pau. A cinc anys de la seva aprovació, el Consell de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Girona vol recordar per què aquesta moció s’ha de seguir utilitzant com un marc de referència per tal de fer incidència política i per seguir treballant per a un món més just i més pacífic. Amb una àmplia majoria de les entitats i partits participants, s’ha acordat fer públic aquest text.
Davant d’una situació pandèmica en la que l’Estat espanyol ha optat per incrementar més d’un 10% respecte als pressupostos de l’any 2020 en despesa militar; i tanmateix, amb el continu flux de diners que el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme dedica a la indústria militar, o la inversió pública en empreses nacionals com Navantia, Airbus, Santa Bàrbara i Indra, en detriment d’habitatge, salut, educació, recerca, cooperació... cal fer esmena a l’acord que fa cinc anys va sorgir del sí del Parlament. La creixent despesa militar i la securitització d’espais tant públics com privats que es ve donant en els últims temps, són una amenaça per la pau a escala global, i que juga en contra de la lluita contra la pobresa i les desigualtats arreu del món, que duem a terme des de la Unitat de la Cooperació i la Solidaritat des de fa més de trenta anys.
Quan se celebra el cinquè aniversari de l’aprovació de la Moció 55 / XI de Parlament de Catalunya, el Consell de Solidaritat i Cooperació vol commemorar els avenços que aquesta moció ha suposat tant en el marc català com en el marc local per a fomentar una cultura de pau. Emparats amb aquesta moció, la Fira ExpoJove 2021 ha estat lliure d’exèrcits i cossos de seguretat. Però aquest, només és un exemple de com aquesta moció pot servir de marc normatiu per a fer incidència política i per a seguir treballant per a una Catalunya desmilitaritzada.
Per tal de recordar els diferents punts de la moció aprovada ara fa 5 anys i seguir-ne reivindicant la seva vigència i necessitat, rememorem les peticions parlamentàries:
- Instar al Govern a realitzar les accions necessàries per a traspassar a la Generalitat, o a l'ens local corresponent, els béns immobiliaris en desús que es trobin en el patrimoni militar, perquè puguin ser destinats a ús civil.
- La fi de les desfilades militars. En coherència amb els valors de pau s'instà que no es realitzi cap acte d'exaltació militar, de la violència i de les armes. S'entén que les desfilades militars i actes anàlegs en espais civils entren dins d'aquesta contradicció.
- No més maniobres militars en espais civils. També es demanà al Govern que les maniobres militars no siguin realitzades en espais no militars, de manera que es prohibeixi el seu exercici en espais que no ho siguin.
- Una Festa del Cel no militaritzada. Es considera que ha de ser desautoritzada la presència d'avions de combat en l'exposició aèria «Festa del Cel».
- Fora l'Exèrcit del Saló i de qualsevol espai educatiu. S’insta evitar la presència de l'exèrcit en centres educatius i formatius així com en espais educatius i promocionals, com ara el Saló de l'Ensenyament, el Saló de la Infància de Barcelona o la ExpoJove de Girona; entre d'altres.
- No més ajudes a la indústria i R + D militar a Catalunya.
- Finalment, el Parlament Català exigí al Govern, per mitjà de la moció, al fet que no doni ajudes i que tampoc promogui la indústria militar a Catalunya, el que inclou la inversió en R + D que estigui orientada al desenvolupament de la indústria militar i armamentística.