Notícies
L’Ajuntament de Girona inicia la segona fase del pla per substituir l’arbrat d’espècies exòtiques invasores per exemplars d’espècies autòctones
El gruix de les actuacions començarà aquest mes d’abril amb l’aplicació d’herbicida als arbres ornamentals de diversos carrers i parcs propers als rius de la ciutat.
L’Ajuntament de Girona ha iniciat aquesta primavera la segona fase del pla que preveu substituir l’arbrat d’espècies exòtiques invasores que hi ha a la ciutat per exemplars d’espècies autòctones. De moment ja s’ha començat a aplicar un tractament específic en diverses zones de gespa del barri de Montjuïc i a partir d’aquest mes d’abril es durà a terme el gruix de les actuacions, centrades en l’aplicació d’herbicida als arbres ornamentals de diversos carrers i parcs propers als rius.
Concretament, en els propers dies es posaran en marxa tractaments localitzats d’herbicida mitjançant una injecció al tronc en arbres de la plaça de Sant Ponç, del carrer de l’Esport, del carrer del Pont de la Barca, de l’avinguda de França, de la plaça de l’Assumpció, del carrer de Lepant, del carrer d’Oviedo, de la plaça de Manuel Vázquez Montalbán, del carrer de Portlligat, de la Pujada de la Barrufa, del carrer de la Torre de Sant Joan, de l’entrada a la plaça dels Germans Sàbat, del carrer de Josep Maria Prat i Roca, del Castell de Montjuïc, del Turó de la Bateria o de la riba de la riera de Galligants.
La previsió de l’Ajuntament és que en el termini de dos o tres mesos després de la injecció de l’herbicida, els arbres tractats es puguin talar i retirar. Posteriorment, durant els mesos de novembre i desembre, es replantarien arbres d’espècies autòctones a les voreres i places de la ciutat que es consideressin oportunes.
“És evident que hi ha hagut una evolució en la gestió dels arbres de la ciutat, perquè ara prioritzem aspectes ambientals i de sostenibilitat per davant d’altres factors que, anys enrere, feia que s’haguessin plantat arbres d’espècies exòtiques que acaben portant problemes als nostres hàbitats. Per això creiem que cal anar actuant i substituir-los per arbres nous, autòctons, que més enllà de les funcions ornamentals, també aportaran valor afegit per a la biodiversitat present en el nostre entorn urbà” ha explicat el regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés.
El pla de substitució d’arbrat es va posar en marxa el 2017, arran d’un estudi que el consistori havia encarregat sobre la flora exòtica invasora a la ciutat. L’Ajuntament iniciava així un seguit d’actuacions enfocades a mitigar una problemàtica detectada des de feia anys al seu terme municipal, la de la proliferació de flora exòtica invasora al territori, especialment en el medi natural i de l’espai públic. De l’estudi en va sorgir l’anomenat “Pla d’actuacions per a la gestió de la flora exòtica invasora (FEI) a la ciutat de Girona”, que preveu l’eliminació d'espècies exòtiques invasores a partir de metes factibles i amb efectes evidents sobre els hàbitats més sensibles.
L'àmbit d'actuació del Pla és principalment l’arbrat ornamental situat a menys de 250 metres dels ambients de ribera altament vulnerables i es prioritzen determinades espècies d’arbres com Ailanthus altissima, Acer negundo, Gleditsia tricanthos, Broussonetia papyrifera o les gespes de Pennisetum villosum. Durant la primera fase del projecte, els anys 2017 i 2018, es van eliminar 203 arbres, es van tractar 420 m² de zones verdes amb rebrots i es van replantar 56 arbres, mentre que en aquesta segona, prevista per als anys 2021 i 2022, es talaran 211 arbres, es tractaran més de 2000 m² de rebrots i es plantaran 16 exemplars d’arbrat autòcton.
La segona i darrera fase del pla ha estat adjudicada a la Fundació Mas Xirgu per un valor de 23.845,87 euros, IVA inclòs. A partir d’ara, les recomanacions de gestió i les tasques d’eliminació progressiva de les espècies exòtiques invasores s’incorporaran en contractes de manteniment de les zones verdes urbanes i periurbanes de Girona o en actuacions d’altres projectes relacionats.
Memòria d’actuacions. Període 2019-2020