Notícies | Coronavirus
L’Ajuntament de Girona reprendrà el servei de les escoles bressol municipals el pròxim 2 de juny
La tornada a l’escola dels més petits es veurà marcada per la limitació de places a causa de la situació actual provocada pel COVID-19.
A partir d’ara, per posar una denúncia no urgent a la Policia Municipal de Girona s’haurà de demanar cita prèvia per correu electrònic.
Les obres a la via pública per donar espai als vianants s’emmarcaran aquesta setmana als barris de Montilivi i Pla de Palau-Sant Pau.
L’Ajuntament de Girona reprendrà el servei de les escoles bressol municipals el dimarts de la setmana vinent, dia 2 de juny. La tornada a l’escola dels infants d’1 a 3 anys es farà fins al 24 de juliol i es veurà marcada per la limitació de places a conseqüència de les mesures de seguretat i sanitàries establertes per evitar la propagació del COVID-19. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i la regidora d’Educació i Esports de l'Ajuntament de Girona, Eva Palau, han explicat aquest matí en roda de premsa virtual com serà la reobertura dels equipaments per aquest curs 2019-20, que es farà seguint les directrius marcades pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.
L’accés al servei d’escoles bressol es limitarà a un nombre reduït de famílies, tenint en compte que només hi podrà haver un màxim de cinc infants per aula. El cost d’aquest servei serà de 130 euros el mes i els horaris variaran. Tots els nens i nenes faran de 9 a 13 hores i no hi haurà servei d’acollida al matí ni servei de menjador. Per evitar aglomeracions, l’entrada i sortida dels infants serà esglaonada i tindrà lloc entre les 8.30 i les 9.10 hores, i entre les 12.35 i les 13.15 hores. Seguint instruccions del Departament d’Educació, el consistori no oferirà el servei a l’aula Tafaners (nadons) de l’Escola Bressol Garbí per evitar posar en risc el seu alumnat. Es tracta d’infants amb major vulnerabilitat per la immaduresa del seu sistema immunitari.
“Volem garantir les escoles bressol a qui més ho necessita per motius laborals, i també per a determinades famílies vulnerables”, ha afirmat la regidora d’Educació, Eva Palau. Per aquest motiu, les famílies que vulguin tornar a dur el seu fill o filla a l’escola bressol hauran de complir una sèrie de criteris d’accés. En primer lloc, caldrà que l’infant ja estigués prèviament matriculat durant el curs 2019-20 i, en segon lloc, hauran de demostrar que tots els progenitors de la unitat familiar han de treballar presencialment, sense possibilitat de flexibilitzar els seus horaris laborals. Per acreditar-ho, les famílies hauran de presentar un certificat d’activitat econòmica, si són autònoms, o un certificat d’empresa que acrediti que no hi ha possibilitat de teletreball ni de flexibilitat horària, si són personal assalariat.
El consistori també tindrà en compte com un criteri d’accés si la família es troba en situació de vulnerabilitat i la reincorporació de l’infant a l’escola bressol es considera un benefici per a la seva salut integral. En aquest cas, caldrà que la necessitat vingui directament derivada dels Serveis socials.
Paral·lelament, el Consell d’Infants de Girona segueix actiu i, ahir, un total de 25 infants que formen part del Consell es van reunir per teleconferència. Durant la trobada, van compartir les seves experiències durant el confinament i van concloure que la ciutadania ha de treballar conjuntament per aconseguir que hi hagi menys desplaçaments en cotxe i que es respecti més la natura. El Consell d’Infants de Girona té previst fer una nova trobada telemàtica al mes de juny per acomiadar els consellers i conselleres de 6è curs.
D’altra banda, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha anunciat durant la roda de premsa virtual que el govern municipal incrementarà en 35.000 euros les ajudes dels Serveis Socials per fer front a l’emergència social provocada pel COVID-19. “Continua sent indecent que hi hagi gent que encara no ha cobrat ni un euro de l’Estat espanyol tot i haver patit un ERTO. Des del consistori no deixarem que les famílies tinguin dificultats per cobrir les seves necessitats més essencials, per això hi destinarem més esforços”, ha afirmat l’alcaldessa.
Per aquest motiu, l’Ajuntament ha incrementat la partida i disposarà de 235.000 euros per ajudar les famílies vulnerables de la ciutat. Gràcies a això, es podran prorrogar els ajuts a aquelles famílies que ja el tenien concedit i que necessiten una ampliació del termini; seguir concedint les targetes menjador a unes 90 famílies de Girona, sigui per l’import íntegre o per complementar la beca de la Generalitat de Catalunya; i atorgar unes 500 targetes addicionals per altres famílies. Des de l’inici del confinament fins ara, l’Ajuntament ha destinat 260.000 euros en 1.654 ajuts d’urgència, dels quals gairebé 1.200 han sigut ajudes de subsistència vinculades el COVID-19.
Paral·lelament, aquest dimecres es deixarà de prestar el servei nocturn per als sense sostre al pavelló de Palau. L’espai continuarà obert fins al 10 de juny durant unes hores al dia per oferir els serveis de menjar i higiene personal. A partir del dia 15, el pavelló recuperarà els seus usos habituals. Actualment hi ha unes 40 persones al pavelló, quan en els moments més durs del confinament n’eren 80. Molts han marxat per voluntat pròpia un cop la situació s’ha anat relaxant. Abans, però, s’ha parlat amb cadascun d’ells per conèixer les seves necessitats. Se seguirà atenent a tots aquells que ho necessitin a través de La Sopa.
Pel que fa a la mobilitat, continuen les obres a la via pública per donar espai als vianants en els carrers més transitats de la ciutat i per incrementar la xarxa ciclista. “Les mesures preses fins ara estan sent un èxit i la gent ja se les ha fet seves. Una de les claus és que busquem un equilibri a la via pública, prioritzant vianants i ciclistes, però també pensant que hi ha molta gent que necessita agafar el cotxe per portar la gent gran al CAP, els nens a les escoles o anar a fer compres”, ha afirmat l’alcaldessa Marta Madrenas. Aquesta setmana, es preveu l’ampliació de la vorera del carrer d’Andreu Tuyet i Santamaria, al barri de Montilivi, eliminant una fila d’aparcament. També es convertirà el carrer del Riu Freser en carril bici compartit amb bus i taxi en tota la seva extensió, des de Marquès de Caldes de Montbui fins a la perllongació amb el carrer del Migdia. Seguint amb la mobilitat de la ciutat, es mantenen per ara les freqüències del bus urbà perquè l’ús d’aquest transport continua sent reduït: un 11% dels viatgers que es tenia fa un any. Coincidint amb l’inici de l’activitat de les escoles bressol, està previst que l’estació d’autobusos de la ciutat reobri portes també el 2 de juny.
L’alcaldessa també ha explicat que a partir d’ara s’haurà de demanar cita prèvia per posar una denúncia no urgent o demanar un permís a la Policia Municipal de Girona. L’objectiu és reduir la presència de gent a la comissaria de Bacià i millorar l’atenció ciutadana. La cita prèvia es farà a través del correu electrònic citaprevia.pm@ajgirona.cat i automàticament es generarà una resposta amb tota la informació. S’utilitzarà per a tots els serveis que no siguin d’emergència, per exemple: permisos perquè els menors puguin viatjar sols a l’estranger, denúncies en les quals no hi hagi autoria reconeguda o denúncies per pèrdua d’objectes o documentació. Es tractarà amb consideració especial totes aquelles persones que no disposin de dispositius tecnològics. Seguint en aquest àmbit, Madrenas ha afirmat que entre la Policia Municipal i els Mossos d’Esquadra s’han posat fins ara 3.651 denúncies a persones per incomplir el confinament a la ciutat de Girona.
Per últim, aquest any s’han preinscrit als casals d’estiu de la ciutat 2.461 nens i nenes, quan l’oferta és de 2.842 places. Per tant, per sorteig s’haurà de decidir quins joves podran anar-hi. El dia 2 de juny, es tornaran a obrir els museus de la ciutat.