Header: Coronavirus

Coronavirus

Ruta de navegació

Publicador de continguts

El Museu d’Història de Girona i el Museu d’Història dels Jueus recullen material per testimoniar el pas del COVID-19

Es tracta de la iniciativa “Memòries d’una pandèmia”, impulsada per les Xarxes de Museus d’Història i Monuments i de Museus d’Etnologia de Catalunya, en la qual participen una vintena de centres

El Museu d’Història de Girona i el Museu d’Història dels Jueus han engegat una recollida de material entre la ciutadania per testimoniar el pas del COVID-19 al municipi. Els documents, imatges, vídeos i objectes recopilats permetran interpretar l’impacte de la pandèmia des del punt de vista sanitari, social, econòmic i cultural i esdevindran el patrimoni que les properes generacions podran vincular amb el període històric que estem vivint. Aquesta iniciativa, que porta per nom “Memòries d’una pandèmia”, ha estat impulsada per la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya i la Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya i hi participen una vintena de centres culturals.

La campanya està adreçada a la societat en general, des de persones individuals a empreses, representants de col·lectius ciutadans, autoritats públiques, institucions, ONGs o associacions de tota mena. Es pot participar en ella aportant fotografies, vídeos, missatges de veu, documents i objectes dels temes més diversos perquè, com més ampli sigui el fons que es generi, millor es podrà explicar una realitat tan polièdrica com és la de la pandèmia. 

Alguns exemples de material per enregistrar o donar són cartells de “Tancat per COVID-19”, dibuixos o altres materials elaborats de forma individual o col·lectiva, objectes domèstics que reflecteixin la vida sota mesures de confinament i distanciament social, EPIs (guants, màscares, bates i altre material sanitari), nous productes creats per empreses o la indústria per fer front a la pandèmia, obres d’art a l’espai públic, o ítems que representen projectes i iniciatives comunitàries. Aquest material pot fer referència a les etapes de confinament o bé a fases posteriors, d’adaptació i tornada a la normalitat, per tal de documentar el llarg periple de la pandèmia.

La campanya es difondrà a les xarxes socials amb l’etiqueta #memoriespandemia i a través dels canals de difusió dels museus. Donada la situació actual, la majoria d’accions seran digitals, així com el contacte amb els participants. Aquells que tinguin material d’interès, poden enviar un correu a museuhistoria@ajgirona.cat, adjuntant una fotografia de l’objecte que es vol cedir o, si es tracta d’un document digital, adjuntant-lo directament. També es demana una breu descripció del context o informació rellevant sobre l’objecte i les dades de contacte de la persona que fa la donació. L’entrega dels materials es podrà fer un cop els museus tornin a obrir les seves portes. 

L’objectiu és desenvolupar un projecte comú de divulgació entre els 22 museus participants. Així, una vegada finalitzada la campanya de recollida, es posarà en comú el material donat als diferents museus per fer-ne una lectura transversal i desenvolupar un projecte comú de divulgació. Es tracta que el discurs sigui unitari però a la vegada disposi de discursos complementaris que ampliïn i enriqueixin el discurs global gràcies a la diversitat geogràfica i temàtica de les aportacions específiques de cada museu. 

Per conèixer els museus que participen en la campanya o per més informació es pot consultar el web de Memòries d’una pandèmia.

Tornar