Header: Coronavirus

Coronavirus

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Actualització: Novetats en les mesures de l’Ajuntament de Girona per evitar la propagació del COVID-19 i mitigar-ne els efectes (18.10 h)

L’Ajuntament de Girona ha rebut l’interès de 52 establiments per ampliar l’espai d’ocupació de les terrasses a la via pública.
L’alcaldessa Marta Madrenas fa una crida a no abaixar la guàrdia amb el possible pas de Girona a la fase 1 de desconfinament el pròxim dilluns

L’Ajuntament de Girona ha rebut l’interès de 52 establiments per ampliar l’espai d’ocupació de les terrasses a la via pública. Concretament, 22 locals han registrat la petició a través de la seu electrònica i 30 han demanat informació per correu electrònic o trucada telefònica. Aquest migdia, en roda de premsa virtual, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el tinent d'alcaldia i  regidor d'Urbanisme i Activitats de l'Ajuntament de Girona, Lluís Martí, han explicat alguns dels detalls d’aquesta mesura que s’implementarà de forma extraordinària a partir de la fase 1 de desconfinament i mentre no sigui possible ocupar la totalitat de l’aforament tant a l’interior com a l’exterior dels locals a causa del COVID-19.

El consistori ha realitzat un estudi sobre en quins punts de la ciutat és possible dur a terme aquesta ampliació de les terrasses i com hauria de ser l’ordenació de les taules per guardar els dos metres de seguretat entre elles. També han tingut en compte que, en tots els casos, es respecti el pas dels vianants. Aquest document s’ha facilitat a l’Associació d’Hostaleria, al col·lectiu Girona Bons Fogons i a la FECASARM per tal que els establiments puguin presentar la sol·licitud d’ampliació tenint en compte aquests criteris. “Hem de fer compatible la recuperació de l’activitat econòmica amb la preservació de la salut dels ciutadans i, per tant, s’ha de prioritzar els vianants i mantenir les distàncies de seguretat”, ha destacat l’alcaldessa de Girona.

Per la seva banda, el regidor Lluís Martí ha explicat que des de l’Ajuntament es posaran “les màximes facilitats per tal que es puguin ampliar les superfícies de les terrasses, de tal manera que amb aquesta ampliació es pugui arribar, en la mesura del possible, al 100% d’ocupació del que es tenia autoritzat”. El consistori analitzarà cas per cas per si és possible o no aplicar aquesta mesura i de quina manera s’ha fer. El regidor també ha recordat que els titulars dels establiments seran els responsables del compliment de la normativa en matèria sanitària, de tal manera que si ho incompleixen es revocarà aquesta autorització extraordinària d’ampliació.

Pel que fa a les obres públiques, Martí ha detallat que s’ha hagut d’actualitzar el calendari de les actuacions després que aquestes estiguessin aturades durant quinze dies, del 30 de març al 9 d’abril, pel COVID-19. Aquesta setmana han finalitzat els treballs de reforma de les rampes del pas de vianants elevat del carrer de Can Sunyer, la modificació dels embornals i l’accés a la zona verda de la Riera Bullidors, al barri de Fontajau. A més, les obres per dotar de voreres la zona de l’Avellaneda estan pràcticament acabades.

D’altra banda, està en execució la reparació de parets i sostres de 10 escoles que han patit humitats i el canvi de 70 finestres a l’escola Àgora i de 28 a l’escola Migdia. També s’està treballant en el manteniment de cobertes i embornals d’equipaments municipals, i ja està en marxa la senyalització i instal·lació d’un punt de llum solar a la cruïlla de la Moritz, a can Simon, i a la cruïlla de la C-255, a can Sidro, al barri de Campdorà. L’aula de cuina del Centre Cívic de Sant Narcís i el reforç estructural de la casa de la volta estan en curs i es preveu que aquests treballs acabin la primera quinzena de juliol. Les obres de rehabilitació de l’antic Cinema Modern s’han allargat dues setmanes pel COVID-19 i està previst que finalitzin el mes de desembre.

Durant aquest període de confinament, han començat les obres de la plaça dels Germans Sàbat, el dia 20 d’abril; en breus començarà l’asfaltatge de setze punts de la ciutat, i el dia 8 de juny s’iniciaran les obres de connexió del carril bici de Pont Major a Campdorà.

En paral·lel, continuen en marxa les obres per ampliar la zona d’ús per a vianants dels carrers més transitats de la ciutat i la xarxa ciclista. A les actuacions ja realitzades als carrers de Juli Garreta, de Tomás de Lorenzana i de Santa Eugènia, aquesta setmana s’hi afegeixen més punts. Al carrer del Migdia, entre Marquès de Caldes de Montbui i Emili Grahit, s’han senyalitzat marques viàries (sharrows) per indicar que l’espai és compartit entre bicicletes i vehicles. En aquesta mateixa via, també s’han iniciat els treballs per instaurar-hi dos carrils bici entre l’escola Marta Mata i el carrer del Marquès de Caldes de Montbui. A l’Avinguda de Sant Francesc es traslladarà la parada de taxi del carrer de Joan Maragall, on es farà un carril bici. A la plaça de la Reina Sibil·la de Fortià es doblarà l’amplada del pas de vianants, i el lateral oest de la plaça de Catalunya, on hi ha les voltes, passarà a ser exclusiu per als vianants.

D’altra banda, l’alcaldessa Marta Madrenas ha fet una crida a no abaixar la guàrdia amb el possible pas de Girona a la fase 1 el pròxim dilluns. “Canviar de fase vol dir que estem millorant, no que haguem superat aquest episodi. Per tant, continuo demanant molta prudència i responsabilitat, que tothom faci cas a les franges horàries i compleixi amb les recomanacions sanitàries”, ha afirmat, matisant que “no ens podem permetre tornar enrere perquè necessitem que la ciutat es vagi reactivant”. Madrenas també ha recomanat que els ciutadans portin mascareta quan surtin al carrer.

Segons ha detallat l’alcaldessa, la prioritat ara ha de ser “la salut de totes les persones, la reactivació econòmica i l’atenció a les persones que s’estan veient afectades per aquesta onada d’ERTOs i de reducció de l’activitat”. Des de l’Ajuntament, s’està donant cobertura amb recursos propis a les famílies vulnerables i als ciutadans que ara tenen dificultats econòmiques a causa de la crisi del COVID-19. En l’últim mes, s’han donat 993 ajudes directes per un import de 73.000 euros a persones que s’han quedat sense ingressos. “Urgeix que l’Estat faci front als seus compromisos, no entenem com encara pot haver-hi tanta gent que, des que es va quedar sense feina, no hagi vist ni un euro dels subsidis d’atur”, ha afirmat l’alcaldessa.

A més, el consistori està treballant per ajudar el sector del turisme i el del comerç. A partir del pròxim dimecres, dia 20 de maig, ja es podrà descarregar l’aplicació lacompra, la qual permetrà realitzar comandes en línia als establiments gironins. 

D’altra banda, aquests dies s’estan realitzant canvis en la jardineria i els escocells dels arbres per posar a punt les zones verdes de la ciutat. Actualment s’està veient el resultat de la prova pilot engegada l’any passat en la qual es van sembrar 1.500 escocells de la ciutat amb un triple objectiu: crear nous punts de biodiversitat, establir zones verdes a la via pública i que aquests indrets deixin de ser petits abocadors. El repte ara és controlar aquestes florides, però deixant el marge necessari per aconseguir aquesta triple funció.

L’alcaldessa també ha destacat durant la roda de premsa que, com a molt tard el 25 de maig, les biblioteques reobriran el servei de préstec, el qual s’haurà de fer amb cita prèvia. Els interessants hauran d’encarregar prèviament el llibre i anar-lo a recollir el dia i hora acordat. Els llibres s’hauran de retornar a la bústia de retorn i passaran una quarantena de 15 dies. Està previst que obrin les quatre biblioteques municipals: Antònia Adroher, Salvador Allende, Just M. Casero i Ernest Lluch.

A més, cal destacar que hi ha hagut un repunt en l’ús del transport públic a la ciutat, passant del 5% de la setmana passada, al 30% actual; mentre que s’ha registrat una davallada d’habitatges d’ús turístic, ja que hi ha hagut 42 baixes aquest 2020.

En matèria de seguretat, entre la Policia Municipal de Girona i els Mossos d’Esquadra es van denunciar ahir 36 persones per incomplir el confinament. En total, des que va començar l’estat d’alarma s’han posat 3.096 sancions. 

L’Ajuntament de Girona manté obert el telèfon d’atenció ciutadana 972 419 010, de dilluns a divendres de 8 h a 18 h, i dissabte, de 9 h a 14 h per resoldre els dubtes que puguin sorgir. Els diumenges i festius estarà inactiu. També s’emplaça a la ciutadania a mantenir-se informada sobre les últimes novetats a través dels canals oficials de l’Ajuntament i de la Generalitat de Catalunya.

Tornar