Notícies | Coronavirus
Actualització: Novetats en les mesures de l’Ajuntament de Girona per evitar la propagació del COVID-19 i mitigar-ne els efectes (18.30 h)
L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, fa una crida a la responsabilitat i solidaritat dels gironins i gironines per respectar les franges horàries de sortida al carrer
L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha fet una crida a la responsabilitat i solidaritat dels gironins i gironines per respectar les franges horàries de sortida al carrer. En roda de premsa virtual, l’alcaldessa ha exposat aquest migdia que la ciutat encara es troba en una situació de risc de contagi pel COVID-19 i que, per tant, cal extremar les mesures de seguretat. “Demano responsabilitat i solidaritat a tothom, perquè veiem com hi ha actituds que no compleixen amb les recomanacions sanitàries. Cal complir amb les franges horàries, i mantenir el confinament en tot el que es pugui. Només així podrem avançar cap a la fase 1”, ha afirmat l’alcaldessa.
La proposta de la Generalitat de Catalunya és mantenir la província de Girona en la fase 0. Actualment, el territori es troba en una situació de risc de contagi amb una incidència de 67 casos per 100.000 habitants. L’alcaldessa ha exposat que entén que pot haver-hi “una certa frustració de determinats sectors” davant d’aquesta situació però que “les dades ens demostren que encara hem de millorar”.
Durant la roda de premsa, Madrenas ha estat acompanyada per la regidora d’Educació i Esports de l’Ajuntament de Girona, Eva Palau, qui ha fet un balanç de la situació actual dels centres escolars de la ciutat. L’Ajuntament de Girona preveu reobrir les escoles bressols municipals el pròxim 1 de juny, sempre que ho facin la resta de centres educatius tal com està programat. Aquesta tornada a les aules, però, estarà subjecte a l’evolució de la crisi sanitària del COVID-19.
Per poder complir amb les mesures de seguretat, des del servei de les llars d’infants s’està treballant amb la idea d’oferir un nombre reduït de places i que en el cas d’un excés de demanda es doni prioritat a les famílies vulnerables i a aquelles que no tinguin a ningú amb qui deixar els seus fills perquè treballen. A més, també es treballa per poder oferir tres possibles horaris: de 9 a 12 h i de 15 a 17 h; de 9 a 12 h o de 15 a 17 h; i de 9 a 17 h.
Tal com ha anunciat el Departament d’Educació, el període de prescripció pel curs 2020-21 es posarà en marxa el 13 de maig i es farà de forma telemàtica.En el cas de la preinscripció a les escoles bressol, el període es preveu que sigui del 20 al 29 de maig. “L’objectiu de l’Ajuntament durant aquest procés serà treballar conjuntament amb els equips directius perquè cap família es quedi sense poder fer la prescripció. Acompanyarem les famílies i no tolerarem que cap nen de la nostra ciutat per problemes de la situació actual es quedi sense anar a l’escola”, ha afirmat la regidora Eva Palau.
Pel que fa a la matricula, es preveu obrir el període durant el mes de juny i la documentació per fer la inscripció es podrà enviar per correu electrònic als centres educatius. Els certificats d’empadronament o de convivència, per quan es doni la circumstància que l’adreça de la sol·licitud i la del DNI no correspongui, no serà necessària, ja que es farà la consulta internament entre les dues administracions.
Durant aquests dies, es reforçarà la difusió i comunicació de l’oferta dels centres educatius a través del web i impulsant noves iniciatives. Per exemple, es duran a terme unes portes obertes virtuals a les escoles bressols municipals perquè les famílies, a través de petits vídeos, puguin conèixer les escoles.
Quant al període de preinscripció a l’Escola Municipal de Música, aquest procés començarà ja el pròxim dilluns, dia 11 de maig, finalitzarà el dia 22 de maig, i s’haurà de fer de forma telemàtica. S’oferirà la mateixa oferta formativa que aquest curs vigent amb 623 places i es mantindran els mateixos preus. Com cada any, es destinaran 5.000 euros a ajuts per a l’alumnat però, en aquesta ocasió, es tindrà en compte l’impacte econòmic de la crisi del coronavirus sobre les unitats familiars.
Pel que fa a les mesures, la regidora d’Educació ha anunciat que les escoles podran destinar els diners no gastats fins ara de la convocatòria Igualtat d’Oportunitats a la compra de material didàctic, ordinadors i tauletes. Aquesta convocatòria té per objectiu atendre necessitats de material escolar, cost de colònies i sortides per facilitar la participació de tot el seu alumnat.
La regidora d’Educació també ha fet balanç de totes aquelles mesures que s’han implementat durant l’estat d’alarma. Unes accions que s’han desenvolupat en coordinació constant amb els equips directius dels centres i també amb les Associacions de Famílies d'Alumnes (AFA) i les Associacions de Pares i Mares (AMPA). S’han distribuït targetes moneder a 2.588 alumnes i material fungible, ordinadors i dossiers per alumnes de 35 centres educatius de la ciutat.
Concretament, es van repartir 819 dossiers (793, a infantil i primària i 26 a secundària), 585 lots de material fungible a infantil i primària i 161 ordinadors cedits pels centres (45 infantil i 116 a secundària), 40 tauletes amb connectivitat gratuïta comprades per l’Ajuntament i 5 ordinadors portàtils cedits pel Servei Municipal de Biblioteques. El valor aproximat de la compra d’aquest material ha estat de 7.000 euros. Està prevista una nova tramesa de material el 12 de maig i el 18 de maig.
Pel que fa a les llars d’infants, s’ha garantit l’ajut de beca menjador a 160 infants i es continuarà realitzant fins al mes de juny. També s’han fet 1.130 trucades a les famílies per conèixer la seva situació, s’han difós 218 vídeos de contingut educatiu i s’han felicitat 62 infants pel seu aniversari. Tot aquest esforç que s’ha fet des d’Educació per donar resposta a les necessitats dels alumnes ha suposat una despesa aproximada de 56.400 euros.
Les obres previstes a les escoles ja s’han començat a fer aprofitant que les aules estan buides. S’està realitzant el canvi de finestres de l’Escola Àgora i pròximament es farà a l’Escola Migdia.
En matèria de seguretat, entre la Policia Municipal de Girona i els Mossos d’Esquadra es van denunciar ahir 32 persones per incomplir el confinament.
L’Ajuntament de Girona manté obert el telèfon d’atenció ciutadana 972 419 010, de dilluns a divendres de 8 a 18 h, i dissabte, de 9 a 14 h per resoldre els dubtes que puguin sorgir. Els diumenges i festius estarà inactiu. També s’emplaça a la ciutadania a mantenir-se informada sobre les últimes novetats a través dels canals oficials de l’Ajuntament i de la Generalitat de Catalunya.