Notícies | Coronavirus
Actualització: Novetats en les mesures de l’Ajuntament de Girona per evitar la propagació del COVID-19 i mitigar-ne els efectes (17 h)
L’Ajuntament de Girona estima un impacte de 7,2 milions d’euros en els pressupostos per la crisi del COVID-19
L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i la tinenta d’alcaldia i regidora d’Hisenda i Règim Interior de l’Ajuntament de Girona, M. Àngels Planas, han explicat aquest migdia en roda de premsa virtual l’impacte econòmic de la crisi del COVID-19 en les finances municipals, així com noves mesures que el consistori emprendrà per reduir les conseqüències de la pandèmia. En total, l’Ajuntament preveu un impacte de 7,2 milions d’euros per la crisi del coronavirus.
Per una banda, s’estima una davallada d’ingressos municipals de 6 milions d’euros a causa de totes les mesures que s’han pres per mitigar els efectes de la crisi sanitària entre la ciutadania. Es va iniciar el 2020 amb un pressupost de 123 milions d’euros, però la situació actual ha obligat a situar els comptes municipals en 117 milions d’euros.
Segons ha detallat la regidora M. Àngels Planas, el consistori ha calculat que deixarà d’ingressar, per exemple, 1,5 milions d’euros d’impostos i taxes vinculats a l’activitat econòmica, 600.000 euros de la zona blava i verda que ara són gratuïtes, 176.000 euros de la taxa d’ocupació de la via pública a terrasses i altres usos, 421.000 euros de les quotes de les escoles bressols i 300.000 euros provinents dels equipaments esportius. “Són mesures que havíem de fer, imprescindibles, però que tenen un impacte pressupostari important”, ha destacat la regidora.
Per l’altra banda, l’Ajuntament ha augmentat les despeses en 1,2 milions d’euros per fer front al COVID-19. El gruix principal d’aquests diners ha estat per a la regidoria de Drets Socials, en la qual s’han destinat fins ara 870.000 euros en ajudes directes a les famílies i en mesures de suport a col·lectius vulnerables.
El consistori també ha seguit pagant els salaris dels treballadors d’aquells serveis que no s’han prestat, com és el cas dels socorristes de les piscines municipals, del personal dels serveis d’informació i educació dels museus o dels educadors de les biblioteques municipals. Amb aquesta mesura, el consistori pretén ajudar empreses i treballadors perquè puguin arribar a final de mes i minimitzar així les conseqüències de la crisi del coronavirus. Segons ha destacat la regidora, cap de les empreses que treballen amb l’ajuntament ha hagut d’aplicar un ERTO.
A més, l’Ajuntament ha avançat el termini de pagament a proveïdors, tal com es va anunciar, i ara s’abonen les factures en set dies per donar liquiditat a autònoms i petites empreses que presten servei al consistori.
La regidora d’Hisenda i Règim Interior ha exposat que l’Ajuntament de Girona està sanejat econòmicament, compleix amb tots els requisits d’estabilitat pressupostària i cada any tanca els comptes municipals amb superàvit sense haver d’apujar els impostos. També ha apuntat que des de l’última crisi econòmica, el 2011, s’ha passat d’un endeutament del 68% el 36%. Una xifra que està molt per sota d’altres administracions.
Ara una de les prioritats de l’Ajuntament és omplir aquest desajust pressupostari provocat per l’augment de les despeses i la reducció dels ingressos. És per aquest motiu que tant l’alcaldessa de Girona com la regidora d’Hisenda i Règim Interior han reclamat a l’Estat espanyol mesures que permetin reajustar els comptes municipals. “Per fer front a aquest desequilibri hem pensat amb una sèrie de mesures que ens permetin disposar de més diners però tot depèn de si Madrid ens ho deixa fer. Nosaltres no volem fer retallades, sinó que tots els diners els puguem aportar a la nostra ciutat per fer polítiques econòmiques, socials i culturals”, ha afirmat Planas.
La regidora ha proposat, entre altres, que es permeti un percentatge de dèficit a les administracions locals, que es permeti l’incompliment del percentatge de la regla de la despesa per a l’exercici 2020 ateses les noves necessitats a atendre, que es permeti la contractació de noves línies de finançament per pal·liar els efectes del coronavirus i que el superàvit d’exercicis anteriors es pugui destinar a equilibrar els pressupostos.
En paral·lel, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha demanat a l’Estat espanyol “que permeti als ajuntaments generar deute per donar sortida a les necessitats de les persones i les empreses. Som un ajuntament sanejat, i els diners han d'estar al carrer i no a les caixes, i els necessitem ara i no d'aquí a uns mesos”.
D’altra banda, Madrenas ha explicat que l’Ajuntament estudia ampliar les zones d’us per a vianants per esponjar els carrers més transitats de la ciutat. També s’està fent un seguiment sobre la situació actual a les residències de la gent gran de la ciutat, on ja s’ha aconseguit fer test a totes les persones residents.
Pel que fa al sector comercial, l’alcaldessa ha destacat que 150 comerços ja estan fent tots els tràmits per adherir-se a l’aplicació lacompra, la qual permetrà realitzar comandes en línia als establiments gironins. Està previs que l’eina es posi en marxa molt aviat.
Sobre la situació dels casals d’estiu, Madrenas ha apuntat que en principi es duran a terme i que s’està plantejant realitzar-los el mes de juliol i la segona quinzena d’agost. La prescripció està prevista pel 15 de maig.
En matèria de seguretat, entre la Policia Municipal de Girona i els Mossos d’Esquadra es van denunciar ahir 29 persones per incomplir el confinament.
L’Ajuntament de Girona manté obert el telèfon d’atenció ciutadana 972 419 010, de dilluns a divendres de 8 h a 18 h, i dissabte, de 9 h a 14 h per resoldre els dubtes que puguin sorgir. Els diumenges i festius estarà inactiu. També s’emplaça a la ciutadania a mantenir-se informada sobre les últimes novetats a través dels canals oficials de l’Ajuntament i de la Generalitat de Catalunya.