Header: Coronavirus

Coronavirus

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Salut impulsa nous cribratges amb PCR d’automostra a Girona i Sant Hilari Sacalm

Hi poden participar les persones d’entre 16 i 60 anys, asimptomàtiques, que no hagin passat la COVID en els darrers 3 mesos i sense la pauta de vacunació completada

El Departament de Salut posarà en marxa al llarg d’aquesta setmana nous cribratges seriats amb PCR d’automostra a la Regió Sanitària Girona amb l’objectiu de seguir tallant cadenes de transmissió de la COVID-19. L’acció es repeteix a la ciutat de Girona dues setmanes després de fer-hi el primer cribratge amb autopresa i s’estén, a més, a Sant Hilari Sacalm. Les proves estan adreçades a persones d’entre 16 i 60 anys, asimptomàtiques, que no hagin passat la COVID-19 en els últims tres mesos i que no tinguin completada la pauta de vacunació.

El segon cribratge amb automostra a Girona s’ha programat durant els dies 12 i 13 de maig, en horari continuat de 10 del matí a 7 de la tarda. En aquesta ocasió, i per tal de facilitar l’accessibilitat dels participants, es realitzarà al Palau de Fires, on també s’està desenvolupant la campanya de vacunació. L’acció es durà a terme en un espai diferenciat a l’interior del recinte i estarà correctament senyalitzat per tal de separar ambdós circuits. L’entrada al punt de cribratge es farà des del Passeig de la Devesa, mentre que les persones que s’hi desplacin per vacunar-se, ho hauran de seguir fent com fins ara, per l’accés habilitat al Passeig del Güell.

També durant aquesta setmana s’han programat les primeres dues jornades de cribratge a Sant Hilari Sacalm: el dijous 13 (de 9h a 11h) i el divendres 14 (de 17h a 20h). Els kits es podran recollir a la Casa de Cultura del municipi.

El paquet per a l’autopresa conté una bossa amb tancament hermètic “zip”, un escovilló, un tub on s’haurà de dipositar la mostra, una tovalloleta desinfectant idues etiquetes. El procediment és senzill i l’estoig conté una guia on es detalla pas a pas el procediment a seguir. També es poden consultar les indicacions en format vídeo. Els participants poden fer-se la PCR en el mateix moment als espais habilitats o bé emportar-se-la a casa i lliurar-la posteriorment al mateix punt on s’ha recollit. El temps màxim des de la presa de la mostra fins la seva entrega és de mitja hora per garantir-ne la correcta conservació. El cribratge és seriat, és a dir, es podrà repetir la PCR cada quinze dies mentre duri la realització del cribratge en el territori.

Les persones que hi hagin participat rebran un SMS amb el resultat de la prova, que també podran consultar a La Meva Salut entre les 48 i 72 hores posteriors des de la seva recollida. Si el resultat és positiu, se’ls contactarà des del Servei de Vigilància Epidemiològica per fer l’estudi de contactes i dictar l’aïllament pertinent.

La tria dels territoris on es desenvolupen aquests cribratges poblacions s’ha fet seguint criteris epidemiològics. En el cas de Girona, el risc de rebrot se situa a 394 i l’Rt a 0,97. El percentatge de positivitat de les proves diagnòstiques de COVID-19 és del 5,78% i en l’ultima setmana s’han confirmat 183 nous contagis.

En relació a Sant Hilari Sacalm, el risc de rebrot és de 1.694 i l’Rt d’1,09. En l’última setmana s’han confirmat 36 nous casos, amb un percentatge de positivitat de les proves del 7,84%.

Els resultats de Tossa, Roses i Lloret de Mar

Fins a dia d’avui s’han realitzat 4 cribratges amb PCR d’automostra a la regió, que han permès detectar en total 59 positius. La iniciativa va començar el 29 i 30 d’abril al CUAP Güell a la ciutat de Girona, on es van recollir 1.310 mostres que van aflorar 14 contagis. Durant la setmana passada, es van estendre a tres municipis més de la regió: Tossa de Mar, Roses i Lloret de Mar. En el seu conjunt han permès detectar 45 positius de COVID-19.

Per municipis, de les 485 mostres recollides al cribratge de Tossa de Mar, realitzat el 4 de maig al Casal del Jubilat, es van detectar 8 positius. En el cas de Roses, durant les dues jornades en què es va desenvolupar l’acció (5 i 6 de maig), es van realitzar 1.298 PCR de les quals 23 amb resultat positiu. I per últim,a Lloret de Mar (6 i 7 de maig), de les 1.119 mostres, 14 d’elles van detectar contagis. En el moment en què s'han anat coneixent els resultats, el Servei de Vigilància Epidemiològica ha iniciat l'estudi i el rastreig de contactes de cada un dels casos positius per tallar les cadenes contagis i dictar el corresponent aïllament. 

Tornar