Header: Coronavirus

Coronavirus

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Una presentació de la visió que els escolars tenen sobre el conflicte, l’harmonia, el perdó i la pau tanca la campanya més internacional del DENIP

L’activitat s’emmarca dins del Dia Escolar de la No-violència i la Pau, que aquest 2021 arriba a l’onzena edició

La campanya del Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP) 2021, que impulsen conjuntament la Unitat de Cooperació de l’Ajuntament de Girona i la Coordinadora d’ONG Solidàries, ha arribat a la seva fi amb la presentació de les diferents visions sobre el conflicte, l’harmonia, el perdó i la pau que tenen escolars de diversos punts del món. Concretament, han participat a la campanya “Reset Peace. Connectant-nos per la Pau” de diversos centres educatius de Girona, així com nens i nenes de Tetuan (Marroc), Nahualá i Aguacatán (Guatemala), Maelao (Tailàndia), i Warur i Sausapor (Papua Nova Guinea).

L’onzena edició de la campanya escolar sobre cultura de pau ha estat la més llarga, ja que va començar a finals de desembre i s’ha allargat fins a principis de març, i també la més internacional.

En total ha comptat amb la participació de més de 3.000 nens i nenes de cinc països diferents, 2.021 dels quals provinents de les escoles de l’hemisferi sud, i més de 1.200 dels centres educatius de Girona següents: de l’Escola Àgora, del Col·legi Bell-Lloc, del Col·legi Maristes Girona, de l’Escola Doctor Masmitjà i de l’Escola Vila-roja. També hi han participat sis centres oberts de Girona i els talleristes dels instituts Montilivi, de Girona, i Vallvera, de Salt.

La regidora de de Drets Socials i Cooperació de l’Ajuntament de Girona, Núria Pi, ha destacat que “tenim un compromís ferm amb la solidaritat i la pau, i com a Ajuntament tenim molt clar que si volem que la ciutadania es faci seus aquests valors, és imprescindible treballar-hi de manera intensa des de ben petits. Per això mantenim aquesta implicació amb les escoles, perquè sabem que és la llavor que ens permetrà que els gironins i gironines del dia de demà hagin crescut respectant els principis ètics de la pau i la no-violència”.

La diversitat de les persones participants ha donat com a resultat un ric intercanvi de maneres d’entendre la pau. Per exemple, en el cas dels infants dels països d’alguns centres del Sud, s’intueix que tenen una major connexió amb la natura: així, mentre que els nens i les nenes de Papua Guinea han escollit el so de les onades per referir-se a la pau, des de les escoles gironines sovint han escollit cançons “comercials”. La diversitat també es va evidenciar a taula, on la mainada havia d’escollir aliments i plats per representar el conflicte, associant les olors amb l’harmonia o els colors amb què pintarien la pau.

A més, en els diversos tallers que s’han fet gràcies a la implicació dels i de les mestres d’arreu, la infància gironina, guatemalenca, marroquina, tailandesa i papú ha pogut treballar de manera autònoma aspectes com l’empatia o la preocupació pels sentiments dels altres; les habilitats per relacionar-se de manera no-violenta; la tolerància cap a les diferències; les emocions relacionades amb els conflictes; els drets humans, o les diferències culturals respecte conceptes aparentment tan universals com l’amor o l’harmonia.

Aquest any, la COVID-19 ha obligat a fer canvis en la campanya del DENIP. D’una banda, molts dels tallers previstos s’han hagut de fer de manera telemàtica per primera vegada i, d’altra banda, la pandèmia ha impedit la participació de l’alumnat de Buenventura, a Colòmbia. Tampoc han pogut participar a l’edició d’enguany els infants sahrauís, pel conflicte bèl·lic latent.

Podeu consultar tots els resultats de la DENIP 2021 al web de la campanya, i ampliar la informació a www.denip.cat
 

Tornar