Header: Coronavirus

Coronavirus

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona adapta els serveis i les activitats al confinament nocturn decretat per frenar la COVID-19

Els pavellons municipals i els centres cívics cessaran l’activitat a les 21 h i els actes culturals finalitzaran a les 22 h. El consistori ha posat en marxa avui el pla de fred al Palau de Fires de Girona, oferint unes 60 places d’allotjament nocturn a les persones sense sostre.

L’Ajuntament de Girona ha adaptat els serveis i les activitats al confinament nocturn decretat per part de la Generalitat de Catalunya per contenir els brots de la COVID-19. Des d’ahir a la nit, estan prohibits tots els desplaçaments i la circulació per les vies públiques entre les 22 h i les 6 h, tret dels serveis essencials i d’urgència. 

Els equipaments municipals, com els pavellons i els centres cívics, cessaran l’activitat a les 21 h. Això ha obligat a redistribuir els entrenaments previstos més enllà d’aquesta hora en horari diürn de cap de setmana, si els equips afectats ho demanen. També s’han hagut de reorganitzar les activitats dels equipaments dels barris.

Pel que fa als actes culturals, aquests han de finalitzar a les 22 h. La mesura no afecta al desenvolupament dels concerts programats per Sant Narcís, ja que les actuacions començaran a les 20.30 h. Cal tenir en compte que la normativa permet la circulació més enllà de les 22 h si és per retornar al domicili després d’accedir a una activitat cultural o espectacle públic. 

“Ens assegurarem que totes les activitats culturals finalitzin a les deu de la nit perquè la gent tingui marge per tornar a casa seva. Les activitats esportives també ens preocupaven molt perquè durant les últimes hores de la jornada són els joves o els adults els que utilitzen aquests espais i, per tant, no podíem tancar els pavellons a una hora i que aquest col·lectiu fos sempre el damnificat. En aquest sentit, des d’Esports s’estan reorganitzant els horaris perquè tots els grups puguin seguir gaudint de l’esport” ha afirmat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

Les restriccions de mobilitat nocturna no s’apliquen en casos d’urgència o de necessitat. Aquests són: l’assistència sanitària d’urgència; l’adquisició de productes farmacèutics per raó d’urgència; l’assistència veterinària urgent; el desplaçament per anar i tornar de la feina; el desplaçament per fer serveis essencials, sanitaris i socials; la cura de persones grans, dependents, vulnerables o menors d’edat per motius inajornables; l’actuació urgent davant d’òrgans judicials; el retorn al lloc de residència habitual en cas de viatge; i altres causes de força major. En cada un d’aquests casos s’ha de portar el certificat de declaració autoresponsable o qualsevol altre document acreditatiu. 

La normativa també preveu que es pugui treure a passejar la mascota de les 4 a les 6 h. Això sí, s’ha de fer durant el temps imprescindible, a prop del domicili i individualment. Per a qualsevol dubte o pregunta es pot trucar a l’Oficina d'Assistència en Matèria de Registre, al 972 419 010, de dilluns a divendres de 8 a 18 h. 

Pel que fa als establiments de restauració, aquests es mantenen tancats però poden oferir servei a domicili o per emportar. L’Ajuntament de Girona ha reunit en la pàgina web girona.cat/turisme/restauracio tots els restaurants, bars i cafeteries que ofereixen aquests serveis. També es recomana descarregar-se l’aplicació lacompra per poder realitzar compres online als comerços de proximitat de la ciutat. I, pel que fa al transport públic, aquest es manté en els seus horaris i freqüències habituals i es continuarà aplicant un sistema de desinfecció que compleix totes les garanties.

D’altra banda, l’Ajuntament de Girona posa en marxa avui el pla de fred de la ciutat per les persones sense sostre després de l’entrada en vigor del confinament nocturn. Aquest any s’ha habilitat el Palau de Fires de Girona, ja que l’equipament de la UNED no permet garantir les mesures de distància i de seguretat per evitar la propagació del virus.

“Està tot perfectament organitzat i feia dies que treballàvem per tenir-ho tot a punt. En aquest espai s’acolliran les persones sense sostre que des dels serveis socials tenim detectades a la nostra ciutat. Ampliem una mica l’aforament respecte a l’any passat, passant de les 52 places a les 60”, ha afirmat l’alcaldessa. Per la seva banda la regidora de Drets Socials de l’Ajuntament de Girona, Núria Pi, ha explicat que des del consistori s’ha considerat “idoni desplegar el pla de fred al Palau de Fires per les característiques d’aquest equipament i perquè l’espai estarà buit durant uns quants mesos, ja que no es poden organitzar fires”.

En total, s’ofereixen unes 60 places d’allotjament nocturn per a persones que dormen al carrer. Està previst que avui hi vagin a dormir unes 25 persones. L’horari d’obertura serà entre les 20h i les 21h i tot seguit s’oferirà un sopar calent. A les 9h, després d’esmorzar, l’espai es tancarà fins al migdia quan les persones sense llar podran anar a dutxar-se i a dinar, de les 13 a les 16 h. Enguany, s’ha incorporat el servei de dinar per així reduir el nombre de persones que van a La Sopa. 

El servei va dirigit a usuaris dels serveis socials de l’Ajuntament de Girona i es gestionarà a través La Sopa. Les persones que actualment dormen al carrer a la ciutat i que estan localitzades per part dels professionals de l’ajuntament, se’ls hi oferirà aquest servei. Cal tenir en compte que, com en altres situacions, hi ha gent que rebutja aquest tipus d’ajuda i vol continuar dormint al carrer. 

Per últim, l’alcaldessa ha lamentat que l’estat d’alarma no vagi acompanyat d’un paquet d’ajudes. “S’ha acordat aquesta reducció tan dràstica dels horaris de les activitats, sense acordar un paquet de mesures econòmiques i això evidentment és dramàtic per les nostres empreses, bars, restaurants i altres entitats. No té cap sentit  aprovar unes mesures tan dràstiques sense donar suport fiscal o ajudes, sobretot, a les pimes i als autònoms que estan patint moltíssim i no se les ha tingut en compte. Tampoc s’ha acordat res respecte a la suspensió dels desnonaments. Les mesures s’han fet ràpides i malament”, ha afirmat Madrenas.  

Tornar