Notícies | Coronavirus
L’Ajuntament de Girona destinarà 450.000 euros en ajudes a la creació d’ocupació per fer front a la COVID-19
Els ajuts aniran adreçats a les empreses per mantenir la plantilla actual i per contractar més personal, i també per al teixit associatiu de l’hostaleria i el comerç. Des de finals de juliol fins ara, s’han aixecat 46 actes per incomplir les mesures o per la mala pràctica dels locals i s’han posat 272 denúncies per no portar la mascaret a la via pública.
L’Ajuntament de Girona destinarà 450.000 euros en ajudes a la dinamització econòmica de la ciutat arran de l’impacte de la COVID-19. Així ho ha explicat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, avui en roda de premsa. Des dels programes Girona Actua i Girona Actua Plus es destinaran 350.000 euros a ajudar a reduir l’atur, fomentant la creació de nova ocupació i ajudant a mantenir les plantilles actuals en empreses que s’hagin vist perjudicades per la crisi sanitària. D’altra banda, es destinaran 100.000 euros en subvencions a les associacions de comerç, hostaleria i restauració per a la dinamització d’aquests sectors.
“Vam acabar el setembre amb 6.269 aturats a la ciutat de Girona. L’objectiu principal ara mateix per aquest govern, a part de les mesures sanitàries, és la reducció de l’atur, i per això destinarem recursos a implementar accions i programes que permetin ajudar el teixit productiu a mantenir la seva estructura durant aquests mesos difícils que venen”, ha afirmat l’alcaldessa.
Per una banda, el consistori activarà el pròxim mes de novembre la convocatòria d’ajuts Girona Actua Plus, la segona part del programa Girona Actua. En total, es destinaran 200.000 euros en ajudes directes perquè els negocis puguin mantenir la plantilla actual i no es perdin llocs de treball. Aquesta nova convocatòria anirà adreçada a autònoms, a empreses de màxim 10 treballadors i a entitats sense afany de lucre, que des del 14 de març hagin aplicat un ERTO o un cessament de l’activitat o hagin patit una reducció d’ingressos del 50%. L’import de les ajudes dependrà del nombre de treballadors i treballadores que tinguin.
També s’ha modificat el programa Girona Actua, dotat amb 150.000 euros, per tal que les empreses que hagin hagut d’aplicar un ERTO s’hi puguin presentar amb ajudes d’un termini màxim de sis mesos.
Per altra banda, l’alcaldessa ha anunciat una subvenció de 100.000 euros per les associacions professionals de l’àmbit de l’hostaleria i de la restauració (45.000 euros) i del comerç (55.000 euros) perquè tinguin recursos per dinamitzar el sector. El pròxim divendres s’aprovarà per Junta de Govern Local aquesta ajuda.
En la mateixa línia, el consistori bonificarà la taxa d’ocupació de la via pública als bars i restaurants amb terrassa durant el temps que no puguin obrir. A més, l’Ajuntament també donarà suport al comerç local, apropant diferents eines als establiments perquè puguin fomentar el seu comerç electrònic. És el cas del sistema de paqueteria intel·ligent i sostenible Smart Points, que s’ha posat en marxa recentment, i l’aplicació lacompra.
D’altra banda, l’alcaldessa ha assegurat que se seguiran fent controls perquè tothom, tant els ciutadans com els establiments, compleixin les mesures decretades per frenar el virus. Des que es van reprendre les restriccions a finals de juliol fins ara, s’han aixecat 46 actes per incomplir les mesures o per la mala pràctica dels locals. També s’han posat 272 denúncies per no portar la mascareta a la via pública.
“El risc de rebrot a Girona se situa en la mitjana de Catalunya, estem a 440. Hem contingut l'avenç de transmissió, tot i que cal seguir treballant. El sistema sanitari a la ciutat està tensionat però per ara pot assumir la situació”, ha subratllat l’alcaldessa.
Durant la roda de premsa també s’han recordat algunes de les restriccions que han entrat avui en vigor a la ciutat i a la resta de Catalunya. Moltes d’elles, però, ja fa dies que estan en marxa a Girona i Salt. “Hem de continuar prenent mesures, en la línia que marca la Generalitat de Catalunya, si volem intentar tenir un mínim control sobre la pandèmia, de manera que no haguem de tornar a fer un confinament ara que enfilem la campanya de Nadal perquè seria catastròfic econòmicament”, ha afirmat Madrenas.
El transport públic seguirà operatiu, amb un sistema de desinfecció que compleix totes les garanties. Els mercats del Lleó, de la Devesa i de Can Gibert es mantindran com fins ara, amb un 30% de l’aforament permès. Els menjadors socials seguiran oberts, però els de la gent gran continuaran tancats amb l’opció del servei de menjar a domicili.
Pel que fa als espais urbans, el parc del Migdia, els jardins John Lennon, els jardins dels Alemanys, els jardins de la Muralla, els jardins de la Devesa i els jardins de la Francesa es tancaran a les 20 h. Mentre que els parcs infantils, es mantindran tancats per la impossibilitat de controlar tots els espais de la ciutat perquè no esdevinguin focus de transmissió. Tanmateix, es mantindrà obert el parc de la Devesa i les Hortes de Santa Eugènia.
En l’àmbit de la cultura, es podran continuar fent activitats, en espais tancats i estables, amb un aforament màxim del 50%, seients preassignats i registrant les dades de contacte per garantir la traçabilitat. També es mantindran els cursos i activitats dels centres cívics de la ciutat, amb un límit d’aforament del 50%.
En l’àmbit esportiu, se suspenen tots els partits amistosos i les competicions amateurs que no depenguin de competicions estatals. Tanmateix, els equips podran seguir entrenant.
Per últim, es demana a la ciutadania que tots els tràmits amb l’Ajuntament es facin en línia i només es vagi al consistori per circumstàncies imprescindibles. Cal recordar també que per qualsevol dubte es pot trucar al telèfon d’informació ciutadana, el 972 419 010.