Subvencions per a projectes de cooperació al desenvolupament en l’àmbit internacional i per a projectes d'educació per al desenvolupament i sensibilització 2024
Pendent de convocatòria |
Termini obert |
Resolució |
Convocatòria tancada |
És objecte d’aquesta convocatòria l’atorgament de subvencions subvencions per a projectes de cooperació al desenvolupament en l’àmbit internacional i per a projectes d’educació per al desenvolupament i sensibilització tenen com a objectiu recolzar les entitats inscrites al Registre Municipal d’Entitats de l’Ajuntament de Girona o amb arrelament a la ciutat de Girona, que treballen en l’àmbit de la cooperació internacional al desenvolupament i l’educació per al desenvolupament i sensibilització.
Imatge informativa
Bases i convocatòria
Entitats beneficiàries i requisits de les entitats beneficiàries
Poden acollir-se a les subvencions previstes en les bases les entitats sense ànim de lucre legalment constituïdes, tal i com s’estableix a la llei 26/2001, de 31 de desembre, de cooperacio al desenvolupament, i que reuneixin els requisits següents::
- Estar inscrita al Registre d’Entitats d’aquest Ajuntament o tenir suficient arrelament i vinculació a la ciutat de Girona per tal de garantir el correcte retorn i repercussió de l’activitat subvencionable al municipi. L’arrelament de les entitats es valorarà a l’apartat corresponent del formulari de sol·licitud i determinarà l’admissió o inadmissió del projecte a la convocatòria.
- Estar al corrent de les obligacions tributàries, amb la hisenda local i amb la seguretat social, i de les justificacions relatives a subvencions sol·licitades anteriorment. Les entitats que gaudeixin d’una pròrroga del termini de justificació vigent podran sol·licitar subvenció, però el seu atorgament quedarà subjecte a la justificació de la subvenció de l’any anterior.
- En el cas de tractar-se de sol·licituds presentades per més d’una entitat, aquests requisits seran aplicables almenys a una d’elles. Podran accedir a la condició de beneficiari les agrupacions de persones físiques o jurídiques, públiques o privades, les comunitats de béns o qualsevol altre tipus d'unitat econòmica o patrimoni separat que, encara que no tingui personalitat jurídica, puguin dur a terme els projectes, activitats o comportaments o es trobin en la situació que motiva la concessió de la subvenció. Quan es tracti d'agrupacions de persones físiques o jurídiques, públiques o privades sense personalitat, hauran de fer-se constar expressament, tant a la sol·licitud com a la resolució de concessió, els compromisos d'execució assumits per cada membre de l'agrupació, així com l'import de subvenció a aplicar per cadascun d'ells, que tindran igualment la consideració de beneficiaris. En qualsevol cas, caldrà que es nomeni un representant o apoderat únic de l'agrupació, amb poders suficients per complir les obligacions que, com a beneficiari, corresponen a l'agrupació. No podrà dissoldre's l'agrupació fins que hagi transcorregut el termini de prescripció previst als articles 39 i 65 de la LGS.
Projectes exclosos
No són objecte d’aquesta convocatòria els projectes que es trobin en algun d’aquest supòsits:
- Els projectes que no tinguin com a objectiu principal garantir al seus beneficiaris l’accés als drets bàsics.
- La realització de programes i activitats d’atenció o primera acollida de persones estrangeres immigrades en àmbits com ara: informació i formació sobre l’entorn sociocultural, assessorament laboral, formació lingüística, habitatge d’inclusió, salut, lleure, educació, esport, i altres.
- Els projectes que incloguin accions de proselitisme religiós, politicopartidista o d’evangelització.
- Els projectes de cooperació o d’educació per al desenvolupament que es regeixen mitjançant conveni o estan emmarcats en els agermanaments solidaris no seran susceptibles de rebre subvenció per la convocatòria corresponent.
- Els projectes que impliquin una duplicitat sobre accions que ja s’estan duent a terme.
- Els ajuts humanitaris d’emergència derivats de catàstrofes naturals o conflictes bèl·lics.
- Els projectes que fomentin la privatització de recursos bàsics com educació, salut o infraestructura, excepte situacions degudament justificades.
- Els projectes que sol·licitin un import superior al permès al punt 6 de les bases.
- Els projectes que no compleixin amb els topalls descrits al punt 7 de les bases.
- Els projectes de cooperació internacional al desenvolupament els pressupostos dels quals generin bretxes salarials entre el personal local i el personal expatriat, amb diferències salarials de més del 20%.
- Els projectes que incloguin la recollida/compra d’equips o subministraments a països del Nord i el seu posterior transport/enviament a països del Sud, excepte situacions degudament justificades.
- Els projectes que incloguin la dotació d’equips i/o subministraments a centres educatius o de salut, que no aportin l’acreditació formal del compromís de les autoritats amb competència en la matèria o de l’autoritat local, acreditant el suport i el compromís futur en el seu manteniment.
- Els projectes de microcrèdits.
- Els projectes que prevegin la subcontractació de les activitats de retorn a la ciutat de Girona.
- Els projectes de cooperació internacional al desenvolupament que no tinguin contrapart al territori on preveuen les seves accions.
- Els projectes plurianuals que no presentin resultats, impactes i propostes de millora generats en anys anteriors.
- Els projectes que, en el moment de la seva sol·licitud, no presentin tots els documents requerits a l’apartat 10 de les bases.
Tipus i dotació de la subvenció
- La subvenció total compta amb un pressupost de 170.000 euros distribuïts de la següent manera:
a. 130.000 euros en la modalitat de projectes de cooperació al desenvolupament en l’àmbit internacional.
b. 40.000 euros en la modalitat de projectes d’educació per al desenvolupament i la sensibilització.
L'Ajuntament es reserva el dret de no exhaurir, augmentar o distribuir de manera diferent la dotació pressupostària de les diverses modalitats de subvencions. Es resoldran les dues línies de subvencions en una sola resolució. En cas que hi hagi sobrant de diners en una de les línies, i en l’altra, l’import total sol·licitat per les entitats beneficiàries sigui superior a la dotació pressupostària inicial, un cop la resolució sigui ferma es farà una resolució addicional distribuint en la mateixa proporció l’import sobrant. - La subvenció consistirà en aportacions econòmiques directes.
- Cap projecte rebrà una quantitat superior al 20% de la partida de la convocatòria destinada a subvencions per a cadascuna de les modalitats. No obstant, aquesta quantitat es podrà incrementar fins al 25% en el cas de projectes realitzats en xarxa per dues o més entitats inscrites al registre municipal d’entitats de l’Ajuntament de Girona i/o amb suficient arrelament al municipi.
- Donat que l’objecte de la subvenció són els projectes, els projectes de copartenariat o concertats entre dues o més entitats seran objecte d’una sola subvenció, en el seu cas.
- Les subvencions es destinaran a l’execució dels projectes per als quals siguin atorgades.
- Només es podrà presentar un projecte per entitat en cada línia de subvencions.
- En el cas que el pressupost total de les sol·licituds que superin la fase d’admissió excedeixi el pressupost total disponible per a les dues modalitats de subvenció, l’Ajuntament de Girona minorarà l’import atorgat aplicant la part proporcional entre el conjunt de sol·licituds a partir de la puntuació aconseguida per a cada projecte.
Guia per a entitats
Bases en català
Bases en castellà
Bases BOP núm. 124 Data: 27/06/2024
Convocatòria en català
Convocatòria en castellà
Extracte de l'enllaç al BOP
Sol·licituds
Presentació de sol·licituds
- Un cop publicada la convocatòria, les persones interessades hauran de presentar la sol·licitud, segons el model normalitzat de l’Ajuntament de Girona, disponible a la seva seu electrònica, dins el termini i amb la documentació que estableixi la convocatòria o, en el seu defecte, l’art. 18 de l’Ordenança general de subvencions, a la seu electrònica de l’Ajuntament de Girona, o per qualsevol altre procediment reconegut per la llei.
- La sol·licitud inclourà la documentació que s’indica a les bases i a la convocatòria, a la Seu Electrònica de l’Ajuntament de Girona.
- Amb l’entrada en vigor de la Llei 39/2015 d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, s’obliga a totes les persones jurídiques, entitats sense personalitat jurídica i òrgans col·legials a relacionar-se amb les administracions públiques per mitjans electrònics i, per tant, els obliga a disposar necessàriament d’un certificat electrònic que representi l’organització.
- Si la sol·licitud no compleix els requisits establerts en les bases i a la convocatòria, es requerirà l’esmena de defectes que s’haurà de fer en el termini màxim i improrrogable de deu dies hàbils, indicant que no fer-ho suposarà el desistiment de la sol·licitud, prèvia resolució que es dictarà en els termes previstos a l’article 21 de la Llei 39/2015, de l’1 d’octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.
Termini de presentació de sol·licituds
El termini de presentació de les sol·licituds i de la documentació necessària serà de 20 dies hàbils a partir de l’endemà de la publicació d’aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de la Província de Girona.
Documentació a presentar
La documentació que s'haurà d'adjuntar a la sol·licitud és la següent:
- Respecte de l'entitat:
- Fotocòpia del NIF de l’entitat, i de la persona representant de l’entitat o la que subscriu la sol·licitud.
- Acreditació d’estar al corrent del compliment d’obligacions tributàries, amb la Seguretat Social i amb la Hisenda Municipal. En el cas que no es presenti aquest document, cal que s’autoritzi expressament a l’Ajuntament de Girona a la consulta de les dades previstes als articles 18 i 19 del Reglament de la Llei de subvencions, a l’apartat corresponent del formulari de sol·licituds.
- Quan la sol·licitud la realitzi una agrupació de persones físiques o jurídiques, públiques o privades sense personalitat, s’haurà de presentar un document amb els compromisos d'execució assumits per cada membre de l'agrupació.
- Respecte del projecte: (consultar Bases Reguladores)
- Les entitats sol·licitants han de presentar la sol·licitud, que inclou el formulari del projecte d’acord amb el model normalitzat, respectant estrictament el format i emplenant-ne tots els seus apartats de manera acurada. El model normalitzat estarà a disposició de les persones sol·licitants a la Seu Electrònica de l’Ajuntament i a la pàgina web de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Girona
- Els projectes de cooperació internacional al desenvolupament en l’àmbit internacional, hauran de presentar la documentació acreditativa de la contrapart i de les autoritats locals corresponents (governs locals, regionals, ministeris, comitès de desenvolupament local...) on es manifesti la prioritat del projecte i l’alineament amb els plans de desenvolupament local.
- Fitxa de tercers, només en el cas de no haver rebut mai cap subvenció d’aquest Ajuntament o haver modificat les dades bancàries.
- Per tal de donar compliment de les obligacions establertes per la Llei 26/2015, de 28 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i l’adolescència, pel que fa a professions, oficis i activitats que impliquin contacte amb menors:
a. Presentar una declaració responsable en què es manifesti disposar de les certificacions legalment establertes per acreditar que les persones que participin en el projecte no han estat condemnades per sentència ferma per algun delicte contra la llibertat i indemnitat sexual, i que en cas que canviï alguna persona adscrita al projecte, es compromet a aportar una nova declaració responsable. El contingut d’aquesta declaració responsable aportada i les certificacions negatives de què disposi serà vigent durant un any. Així mateix, si té coneixement d’algun cas de condemna per sentència ferma pels delictes esmentats, està obligat a comunicar aquesta circumstància de manera immediata.
b. En el cas que el projecte no impliqui contacte amb menors presentar una declaració manifestant-ho.
Tal com es detalla al punt 15 de les bases, la Comissió Qualificadora atorgarà les valoracions exclusivament a partir de les informacions recollides al formulari de sol·licitud i la documentació acreditativa presentada. No es valorarà cap altre document, com poden ser memòries.
Tràmit de sol·licitud
Formulari de sol·licitud
Formulari de seguiment
Formulari de justificació
Declaració responsable en relació amb delictes contra la llibertat, la indemnitat sexual i el tràfic d’éssers humans
Tramesa de documentació complementària
Resolució i acceptació
L'Alcaldia-Presidència o l’òrgan en qui delegui resoldrà l'atorgament de les subvencions que es considerin oportunes en el termini màxim de dos mesos a comptar des de la data final de presentació de sol·licituds.
Criteris per a la valoració de les sol·licituds
- Presentades les sol·licituds, es farà una avaluació prèvia en la qual es verificarà el compliment de les condicions imposades per adquirir la condició de persona o entitat beneficiària de la subvenció. Tenint en compte el contingut de les bases 4 i 5, l’avaluació prèvia determinarà els projectes exclosos o inadmesos, i aquests seran automàticament omesos de la fase d’avaluació per part de la Comissió Qualificadora.
- Un cop identificats els projectes inclosos a la convocatòria, la Comissió Qualificadora els estudiarà minuciosament i presentarà a l’òrgan competent de l'Ajuntament una proposta de distribució i assignació de recursos als diversos projectes, indicant la motivació de les valoracions, denegacions i pressupost destinat a cada projecte.
- L'Alcaldia-Presidència o la Junta de Govern Local resoldrà definitivament l'atorgament de les subvencions que es considerin oportunes en el termini màxim de sis mesos a comptar des de la data de publicació de la convocatòria.
- La resolució haurà de ser motivada d’acord amb els criteris de valoració, i s’hi farà constar almenys:
a) Referència de les bases.
b) Modalitat de la subvenció.
c) Nom de l’entitat beneficiària.
d) Nom del projecte subvencionat.
e) Quantia de la subvenció.
Resolució i òrgan competent
Es resoldran les dues línies de subvencions en una sola resolució. En cas que hi hagi sobrant de diners en una de les línies, i en l’altra, l’import total sol·licitat per les entitats beneficiàries sigui superior a la dotació pressupostària inicial, un cop la resolució sigui ferma es farà una resolució addicional distribuint en la mateixa proporció l’import sobrant.
- La resolució de l’atorgament de les subvencions serà objecte de publicació, d’acord amb allò establert a l’article 45.1.b) de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.
Comunicació de dades bancàries. Fitxa de creditors/es
Tràmit d'acceptació
Justificació
Justificació de la subvenció
La justificació de la subvenció es farà a màxim fins al 31 de gener del 2025. acreditar el compliment dels objectius del projecte, la seva correcta execució i l’efectuació de les activitats presentades al formulari de sol·licitud. Tanmateix, s’haurà de justificar, en la seva totalitat, el cost íntegre de l’actuació (no només l’import de la subvenció atorgada per l’Ajuntament de Girona), d’acord amb el pressupost que consta a la sol·licitud de la subvenció presentada per l’entitat.
- La justificació es presentarà obligatòriament a la Seu Electrònica de l’Ajuntament de Girona, a través del formulari de justificació i d’avaluació del projecte, d’acord amb el model normalitzat (https://seu.girona.cat/portal/dades/tramits/_descarrega_ca/1416-C.doc), respectant-ne estrictament el format i emplenant-ne tots els seus apartats de manera acurada.
- En el cas de projectes que incorporin informe d’auditor com a modalitat de justificació, s’haurà de presentar el Compte justificatiu amb aportació d’informe d’auditor en el qual s'ha d'acreditar la realització de les actuacions subvencionades.
- La justificació inclourà una memòria de difusió i publicitat, segons el que s'estableix a l’apartat 20.4 de les bases.
- La relació anirà acompanyada de les factures o documents de valor probatori equivalent en el tràfic jurídic mercantil o amb eficàcia administrativa que acreditin la despesa realitzada durant l’any natural de la convocatòria de la quantitat total del projecte, tot especificant la part subvencionada per l’Ajuntament de Girona. No s’acceptaran factures proforma o pressupostos i totes les factures es presentaran en euros o detallant la conversió a euros de la moneda local. En el cas de pagaments en efectiu, caldrà presentar documentació acreditativa de pagaments consistents en la percepció de l’import per part del creditor.
- Document acreditatiu de la transferència bancària a la contrapart local dels recursos econòmics atorgats, en el cas dels projectes de cooperació internacional.
- Cal presentar acreditació d’haver sol·licitat tres pressupostos, en els casos previstos en el pacte relatiu a les despeses subvencionables. En cas de subcontractació, caldrà justificar que el preu està ajustat al mercat.
Tràmit de justificació
Informe d'avaluació del projecte