Notícies | Fires de Sant Narcís
Del 25 d'octubre al 3 de novembre de 2024
Prop de 200.000 persones participen en les activitats de les Fires de Sant Narcís 2024
Malgrat les pluges, s’ha mantingut l’assistència a les diferents propostes de la programació, especialment als concerts i als actes de cultura popular
Prop de 200.000 persones han participat aquest any en les dues-centes activitats programades del 25 d’octubre al 3 de novembre en el marc de les Fires de Sant Narcís. Les xifres són similars a les de l’any passat, ja que, malgrat la pluja, s’ha mantingut l’assistència a les diferents propostes de la programació, especialment als concerts i als actes de cultura popular, i, a més, s’han pogut reubicar la majoria dels actes i pràcticament no hi ha hagut anul·lacions.
El pregó inaugural amb Àngel Daban i Jordi Tonietti; la Diada Castellera dels Marrecs de Salt, Capgrossos de Mataró i Minyons de Terrassa; la passejada de capgrossos de Fal·lera Gironina; la ballada de sardanes amb La Principal de la Bisbal a la plaça del Vi; el correfoc dels Diables de l’Onyar; el correfoc dels Trons de l’Onyar; la Drakofarra i el Correxuixos; la XLIII Trobada de Gegants i Bestiari, o el castell de focs han estat els actes populars amb més seguiment. Uns actes que refermen el compromís de les Fires amb la cultura popular, que un any més ha estat un pilar central de la celebració.
En aquest sentit, també cal recalcar l’èxit de participació a la Festa Major dels 4 Rius, que enguany ha consolidat el format de l’any passat amb l’enfrontament entre les famílies Agullana i Sarriera. Algunes de les activitats més destacades han estat el VI Llançament de Bitlles Catalanes, el concurs d’arrossos, la Marató de Donació de Sang i el Concurs d’Estirada de Corda.
Aquest any cal destacar també les activitats de petit format programades en dos nous escenaris: el parc Central de Rafael Masó i Valentí i la plaça de Catalunya. La inclusió dels nous escenaris ha reforçat l’aposta per expandir les Fires més enllà del centre i del parc de la Devesa, arribant a barris d’arreu de la ciutat com Sant Narcís, Santa Eugènia, Fontajau, Domeny, Montilivi, Germans Sàbat, Palau-sacosta i Girona Est, entre d’altres. A més, s’ha seguit consolidant l’escenari del parc del Migdia, que enguany ha tornat acollir la nit electrònica organitzada amb l’escola EUMES, el concurs de glosa amb el centre El Foment i els concerts de Yo Suspendí EGB i d’Obeses, entre d’altres propostes musicals.
Pel que fa a les actuacions musicals a l’escenari de la Copa, cal fer una menció especial a l’afluència de públic en el concert de Maria Hein, The Tyets, Figa Flawas i Mama Dousha del dissabte 2 de novembre. Així mateix, s’ha de subratllar la consolidació del concert de tarda a la Copa, que aquest any s’ha fet el diumenge 3 de novembre amb l’actuació de Miki Nuñez i que també ha aplegat nombroses persones.
“Estem molt contents amb l’acollida que han tingut les Fires d’enguany, que han sigut fidels a l’ADN de les darreres edicions: reforçant la cultura popular i arribant a més barris, perquè volem que la Cultura arribi a tota la ciutadania i a tots els racons de la ciutat. Vull agrair de manera especial a tot el personal municipal, a les entitats i a les persones a títol individual que han treballat intensament per fer possible aquesta festa, tan esperada i estimada per tots els gironins i gironines”, ha destacat el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura, Quim Ayats Bartrina.
Per últim, cal remarcar les prop de 3.000 persones que van assistir a la Jornada de Portes Obertes a l’Ajuntament el dia 1 de novembre de 10 a 14 h.
Gairebé 3.000 còctels Mosqueta servits en el marc d’unes Fires més segures, lliures i inclusives
Una de les principals novetats d’aquest any era el còctel Mosqueta, una beguda sense alcohol que se servia a les barraques de la Copa i que s’ha creat gràcies a la col·laboració de l’alumnat de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona. La voluntat de la proposta era incentivar un consum responsable i reduir la ingesta d’alcohol, principalment entre el jovent. Del 25 d’octubre al 3 de novembre, se n’han venut un total de 2.953.
A més, a les barraques de la Copa, cal fer un balanç positiu dels projectes de sensibilització i promoció de la salut a l'oci nocturn, "Nits de Qualitat" i "Som.NIT" (Punt de Salut Jove). Ambdós projectes, dissenyats per fomentar la diversió segura i responsable durant les festivitats nocturnes, han contribuït de manera significativa a la creació d'un ambient més saludable i segur per a tota la ciutadania.
Durant aquestes fires, centenars de joves s’han aproximat al Punt de Salut Jove, liderat enguany pel projecte “Som.NIT” de Creu Roja Joventut. Des d’allà, s’ha proporcionat informació sobre salut, drogues, sexualitat i transport segur. A més, també s’hi ha entregat gratuïtament preservatius i taps per les orelles i s’han fet proves d’alcoholèmia a tothom qui ho ha demanat. S’hi han fet un total de 944 atencions.
Aquest any cal destacar també les polseres sentinella, que es gestionaven des del Punt de Salut Jove i que eren una altra novetat d’aquestes Fires. Aquestes polseres contenen una tira reactiva que detecta fins a 22 tipus de drogues a les begudes i un codi QR per interpretar els resultats. La distribució d’aquests elements no es feia de manera lliure, sinó que estava previst que es fessin els testos des del mateix Punt de Salut Jove i només en cas de sospita que la beguda hagués estat adulterada de manera fraudulenta. Malgrat les nombroses demandes d’informació i l’interès suscitat entre les persones assistents, no es va fer cap prova, ja que no s’hi va adreçar ningú amb sospites o indicis de tenir substàncies a la beguda sense el seu consentiment.
Des de l’Ajuntament també es va donar suport a Dinder Club perquè organitzés una de les seves sortides durant les Fires de Sant Narcís. Dinder Club és la primera aplicació del món de cites i plans per a persones amb discapacitat intel·lectual.
Respecte a l’accessibilitat, un any més, des de l’Ajuntament s’ha fet un esforç per acostar les Fires a tothom. Per aquest motiu s’han posat en marxa diverses iniciatives d’accessibilitat i zones més tranquil·les per qui ho necessités. D’una banda, com és habitual, el pregó es va poder seguir en llengua de signes catalana. Durant l’acte també es va oferir un espai habilitat per a persones amb mobilitat reduïda.
D’altra banda, aquest any hi va haver tres “Espai Calma” en diferents activitats. En primer lloc, durant el pregó i la Diada Castellera es va habilitar l’Oficina per la Sostenibilitat com a “Espai Calma”. En segon lloc, es va crear un punt “Espai Calma” per segon any consecutiu al Palau de Fires durant la Fira de Mostres. Per últim, en tercer lloc, durant la cercavila de la XLIII Trobada de Gegants i Bestiari de Girona, hi va haver un tram amb baixos estímuls al carrer del Migdia, entre el carrer de Maluquer Salvador i el carrer de Sant Joan Baptista de La Salle.
L’“Espai Calma” és un punt un tranquil i lliure d'interferències sensorials, pensat per a persones neurodivergents, especialment per aquelles amb trastorn de l'espectre autista (TEA), i que també poden servir com a lloc de descans i com a sala de lactància.
El Punt Lila es consolida com un referent informatiu i de prevenció de les violències masclistes i LGTBI-fòbiques
El Punt Lila de barraques ha interactuat i ha atès pràcticament 1.600 persones (1.066 dones, 509 homes i 15 no binàries) durant 7 nits de concerts nocturns a La Copa (25, 26, 28, 30 i 31 d’octubre i 1 i 2 de novembre, de 22.30 a 5 h). La tasca principal del Punt Lila ha estat informativa, de sensibilització i prevenció. Moltes persones s’hi ha acostat per conèixer el servei, participar en dinàmiques i rebre informació.
Des del Punt Lila, s’ha tingut coneixement d’11 situacions d’agressions sexuals, que s’han pogut gestionar en coordinació amb els cossos policials. La majoria d’aquestes agressions han sigut situacions d’assetjament sexual, sobretot vinculades a la insistència verbal, mirades lascives, invasió de l’espai, tocaments i situacions molestes i incòmodes de caràcter masclista o LGTBI-fòbic, que s’han gestionat, per un costat, a través de la intervenció de les professionals del Punt Lila amb les víctimes, i per l’altra, amb els equips policials, amb la persona agressora. Fruit de les agressions sexuals, s’han produït tres detencions durant les Fires.
El perfil de públic del Punt Lila són majoritàriament noies d’edat jove, entre 18 i 35 anys, i també adolescents, d’entre 16 i 18 anys. Els nois joves també hi interaccionen per resoldre dubtes sobre sexualitat i relacions sexoafectives relacionats amb els mites de l’amor romàntic i el consentiment. Es destaca que alguns nois tenen dubtes sobre com portar una relació sana o com gestionar el consentiment de l’altra persona. En el cas de les noies ho veuen com una manera més planera de poder explicar situacions viscudes, demanar consell o desfogar-se. En aquest sentit, des del Punt Lila s’ha facilitat el contacte del SIAD per a l’acompanyament d’aquestes víctimes en els processos de recuperació. Les persones no binàries i del col·lectiu LGTBIQ+ també s’hi ha adreçat per obrir-se i explicar situacions de violència que els han ocorregut en el passat o actualment, encara que fora de l’espai de La Copa.
Pel que fa a la programació de les Fires Feministes, més enllà del Punt Lila, cal destacar la bona acollida de l’activitat “Monòlegs a la plaça” i l’espai de conversa al voltant del llibre La respuesta a todo lo que preguntarías a una tía trans, conduït per Valentina Berr. Aquestes activitats, emmarcades en espais fora de l’horari nocturn i adreçades a un públic divers (famílies, gent gran...) més enllà de la població juvenil, han tingut per objectiu trencar amb l’imaginari que les violències masclistes i LGTBI-fòbiques només es donen en espais d’oci nocturn. Aquest primer any, pel que fa al programa de Fires Feministes vol ser un inici per a la continuïtat de la programació d’activitats amb contingut feminista.
Els museus de la ciutat, un atractiu més durant les Fires
Els museus de la ciutat han participat, un any més, de forma activa en la celebració de la festa major de la ciutat. S’han fet jornades de portes obertes el dia de Sant Narcís i el diumenge 3 de novembre –en el cas del Museu d’Història també es va obrir el dia 1 de novembre-; s’ha obert el refugi antiaeri del jardí de la Infància el matí del 3 de novembre, i es van fer les projeccions especials de Fires al Museu del Cinema provinents d’una selecció de pel·lícules de Súper-8 del fons de la família Pardàs (1967-1973).
El dia 26 d’octubre es va inaugurar també l’exposició “Infralocus. Els 90 a Girona, una dècada de 20 anys”, que es podrà visitar al Bòlit_PouRodó, al Bòlit_LaRambla, al Bòlit_StNicolau i al Museu d’Història de Girona fins al 9 de febrer del 2025.
El Museu d’Història de Girona ha rebut la visita de 5.116 persones, 325 de les quals van visitar el refugi antiaeri del jardí de la Infància. Cal destacar que 2.900 d’aquestes persones visitants van visitar la Carbonera, on hi havia l’exposició de filatèlia i col·leccionisme.
En el cas del Museu del Cinema, entre el 25 d’octubre i el 3 de novembre han passat per l’equipament un total de 3.965 persones: 2.190 a l’exposició permanent, 961 a l’exposició temporal “Les gens que j’aime”, 768 a les projeccions contínues d’imatges d’arxiu i 46 a la visita teatralitzada “Quan el museu no era museu”.
Pel que fa al Museu d’Història dels Jueus, l’exposició principal ha rebut 1.756 visitants durant els dies de Fires, i l’exposició temporal, 614 persones.
Un 68% de visitants estrangers a l’Oficina de Turisme
Del 25 d’octubre al 3 de novembre, s’han registrat un total de 1.153 atencions a usuaris de l’Oficina de Turisme de la Rambla, que es tradueixen en 2.807 persones ateses, 1.921 de les quals d’origen internacional (68,44%). França (54,66%), el Regne Unit (11,71%), Alemanya (6,98%), Bèlgica (4,69%) i Països Baixos (4,58%) són els països amb més visitants a la ciutat durant aquests dies.
Els visitants nacionals i de l’Estat configuren el 31,56% de les persones ateses i procedeixen principalment del Barcelonès (25,96%), Madrid (6,43%), el País Valencià (5,76%) i Andalusia (5,53). D’altra banda, un 19,53% de les persones ateses han sigut residents de la ciutat.
Respecte al tipus de demandes d’informació sobre la ciutat fetes durant aquests dies, destaquen, en primer lloc, monuments i patrimoni (36,79%), seguit d’agenda i Fires de Sant Narcís (15,56%), i museus i exposicions (11,53%). Del total d’atencions fetes, un 24,45% inclouen pernoctació a la ciutat.