Header: Fires Sant Narcís

Fires de Sant Narcís

Dates 2024 | Fires de Sant Narcís

Del 25 d'octubre al 3 de novembre de 2024

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Les exjugadores de bàsquet Marta Xargay, Laia Palau i Noemí Jordana reivindiquen l’esport femení i celebren els 30 anys del pavelló de Fontajau en el pregó de les Fires de Sant Narcís

El tret de sortida de la programació ha comptat amb cercaviles per diferents punts i els balls de plaça de la imatgeria de la ciutat

Un moment del pregó.

Les Fires de Sant Narcís han arrencat avui amb el pregó de la gironina i exjugadora de l’Uni Girona, Marta Xargay; l’excapitana i directora esportiva de l’Uni Girona, Laia Palau, i l’excapitana i vicepresidenta de l’Uni Girona, Noemí Jordana. En el seu discurs, les tres esportistes han reivindicat l’esport femení i han celebrat els 30 anys del Pavelló Municipal Girona-Fontajau. Abans, l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, acompanyat de diversos regidors i regidores del consistori, ha donat la benvinguda a les Fires a les desenes de persones que s’han concentrat avui al vespre a la plaça del Vi.

“Teníem ganes de fer un pregó fet per dones. Teníem ganes de reivindicar l’esport femení, el que es fa a Girona i el d’arreu, des de la base fins al cim professional. També teníem ganes de celebrar els trenta anys de Fontajau. I teníem ganes de fer-ho amb aquestes cracs, aquestes referents del bàsquet femení de Girona, i acompanyats també de totes les generacions: de nenes jugadores, de veteranes”, ha remarcat l’alcalde de Girona, que ha afegit el següent: “Us animo, per tant, a sortir al carrer, a viure les Fires amb la màxima intensitat. Són dies de retrobaments, de sopars de colla, d’àpats familiars i desconnectar del dia a dia i de reconnectar-nos amb allò més íntim que ens fa gironines i gironins”.

La gironina Marta Xargay ha intervingut en el pregó a través d’un vídeo, ja que per qüestions personals no ha pogut viatjar a Girona des de Nova York, on resideix. La jugadora ha rememorat les seves vivències a les Fires fent menció a l’olor de castanyes, a cotó de sucre i a ametlles garapinyades, a les atraccions i a les barraques. També ha tingut un record especial per al seu pare, que va morir a principis d’aquest mes, explicant que junts miraven els focs artificials de tancament de les Fires.

Tot seguit, Laia Palau i Noemí Jordana han agafat el relleu. Han començat celebrant els 30 anys del pavelló de Fontajau, equipament on juga l’Uni Girona. “Ara fa 30 anys de la construcció de Fontajau i pocs pensaven que seria un equipament on el lluïment de les dones tindria cabuda”, ha destacat Palau. Jordana ha explicat que quan va arribar a Girona “a la grada del nostre estimat Fontajau, podies comptar les persones que ens acompanyaven als partits, però he pogut viure com a poc a poc això ha anat canviant”. “En els bons moments i en els dolents heu fet que la família del bàsquet femení hagi anat creixent fins a ser una família nombrosa”, ha afegit.

Les exjugadores de bàsquet també han fet una mirada cap al passat, agraint el treball i l’esforç de les pioneres del bàsquet femení, i cap al futur, celebrant el gran nombre de nenes que avui practiquen aquest esport. “Totes aquestes pioneres que jugaven a bàsquet sense mitjans, sense reconeixement, amb poc suport social, i no diguem econòmic, han fet possible que l’engranatge hagi continuat viu fins ara. Gràcies a totes per creure-hi cegament! Veure tantes nenes i noies creixent a través del bàsquet és la millor notícia que podem tenir per assegurar-nos de la salut i la cohesió de la societat gironina”, han afirmat sota l’atenta mirada d’algunes de les pioneres del bàsquet femení a Girona i de petites jugadores que han seguit el pregó des de l’Ajuntament de Girona. 

“M’agradaria demanar-vos que seguiu així, que seguiu empenyent i donant suport a l’esport femení”, han conclòs les exjugadores, acompanyat per un “visca les dones valentes, visca Girona i visca les festes de Sant Narcís”.

La festa d’inici de les Fires de Sant Narcís ha començat a les 17.45 h amb les cercaviles dels gegants i capgrossos de Girona, que han sortit de quatre punts diferents de la ciutat: el parc de Vista Alegre, la plaça de Miquel Santaló, la plaça de l’U d’Octubre de 2017 i la plaça de la Independència. Les quatre desfilades s’han unit a la plaça de Catalunya per anar juntes cap a la plaça del Vi, on hi ha hagut els tradicionals balls dels Gegants de Santa Eugènia de Ter i dels Gegants de l’Esquerra del Ter, de la Mula Baba, les Bastoneres, els Dragolins, el Beatusaure, el gegant Gerió i el Petit Drac Major. 

Un cop acabat el pregó, hi ha hagut els balls de l’Àliga, dels Capgrossos i dels Gegants de Girona. Després de l’habitual pluja de mosques i capgrossos, s’ha fet el retrò de coets a la plaça del Vi i s’ha encès l’anella de foc.

Discurs de les pregoneres
Discurs de l'alcalde
Tornar