Header: Urbanisme

Urbanisme

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Finalitza la primera fase de les obres de rehabilitació de l’antic Cinema Modern

Fins ara, les actuacions s’han centrat en la rehabilitació de les quatre plantes de l’edifici, entre les quals es troben les dependències del Cinema Truffaut i l’Oficina de Foment de les Arts

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha presentat aquest matí juntament amb el vicealcalde i regidor de Cultura del consistori, Quim Ayats; el regidor d'Urbanisme i Activitats, Lluís Martí, i la regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana Yanes, la finalització de la primera fase de les obres de rehabilitació de l’antic Cinema Modern, que va començar l’abril del 2019. Fins ara, les actuacions s’han centrat en la rehabilitació de les quatre plantes de l’edifici mentre que, en una segona fase, s’habilitarà la caixa escènica amb camerinos i magatzem on antigament hi havia la platea del Cinema Modern.

Les obres han conservat l’essència arquitectònica de l’antic cinema, mantenint-ne el vestíbul, les escales senyorials de pedra d’accés a la primera planta i el foyer central que donarà accés a la sala gran. L’edifici està ple de petits detalls, com les antigues cartelleres, les portes del vestíbul central de la primera planta, les taquilles del cinema, o la volta de pedra vista de la sala polivalent de l’entrada, que recorden la seva història. A la primera planta també s’ha conservat una àmplia galeria, amb els antics tancaments de vidre, on se situaran els espais de trobada, reunió, cocreació i de gestió del centre. 

A la segona planta, on hi ha ubicat el Cinema Truffaut, s’han rehabilitat totes les dependències – taquilles, magatzem, oficina i lavabos - a excepció de la sala de projecció, i s’ha ampliat amb una nova sala de projecció amb capacitat per a 78 persones que permetrà programar cicles i activitats complementàries, tant del propi servei com d’entitats i agents culturals de Girona i el seu entorn. La tercera planta, que s’incorpora de nou a l’edifici, disposarà d’un vestíbul d’entrada; una oficina; un plató de gravacions amb el seu magatzem i sala annexa, i una sala de postproducció. L’edifici s’ha adaptat a totes les normatives d’evacuació d’incendis, seguretat i accessibilitat i s’ha modernitzat amb sistemes domòtics per fer-lo més sostenible.

“Avui recuperem un espai cultural per a la ciutat, per a la ciutadania i, en definitiva, per al conjunt de tota l’àrea urbana de Girona,  que passarà a fer visible el triangle cultural tan esperat entre La Mercè, el Teatre Municipal i el Modern. Considerem la cultura un sector crucial per a les persones però, alhora, un pol econòmic important per a la nostra ciutat. Per això la reforma de l’equipament i el què té a veure amb la iniciativa es va lligar a un projecte europeu relacionat amb la competitivitat territorial ja que estem segurs que el sector pot ajudar a diversificar l’economia del territori”, ha destacat l’alcaldessa, Marta Madrenas, qui ha agraït també la feina feta.

La previsió és que, abans de l’estiu, es traslladin al Modern tant el Cinema Truffaut, que actualment està realitzant la seva activitat al Cinema Albèniz Plaça, com l’Oficina de Foment de les Arts, fins ara ubicada al Centre Cultural La Mercè. L’Oficina de Foment de les Arts és una iniciativa del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Indústries Culturals i Creatives de Girona i el seu entorn territorial i porta dos anys treballant pel sector cultural i creatiu realitzant accions d’acompanyament i de suport als professionals i empreses de les indústries culturals i creatives.

De forma esglaonada s’anirà ampliant l’activitat del centre, traslladant-hi altres serveis com la Girona Film Office i posant a disposició del sector cultural, altres espais com el plató, la sala de postproducció o la sala annexa del Truffaut, entre d’altres.

Respecte aquesta qüestió, el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, ha assegurat que “ja ho tenim tot a punt i preveiem que l'antic Modern es torni a omplir d'activitat”, i ha concretat que “volem convertir aquest equipament en un pol d'atracció de creativitat artística de múltiples disciplines”. “L'objectiu és que l'antic cinema serveixi de connexió entre els diferents equipaments culturals de la ciutat i el conjunt de l'àrea urbana, per així aconseguir aquest acompanyament en la formació de nous talents”, ha afirmat Ayats.

Per la seva banda, la regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana Yanes, ha explicat que “avui culmina una part de la infraestructura d’aquest projecte. Aquest equipament és molt important per crear sinèrgies i punts de trobada entre professionals i empreses de les indústries culturals i creatives”.

Cal tenir en compte que la previsió d’obertura d’aquests espais per fases està subjecta a l’aprovació dels pressupostos municipals, que permetrien equipar el Modern amb l’equipament tècnic i mobiliari necessaris, així com de la progressió de les obres.

De fet, precisament a l’inici del 2022 hauria de començar la segona fase d’obres, en què es rehabilitarà la caixa escènica, la pinta – l’estructura des d’on es munten els elements que s’utilitzen per maniobrar les tramoies suspeses d’un espectacle-, els camerinos i el magatzem on hi havia la platea de l’antic Cinema Modern. Aquesta segona fase també permetrà disposar d’un muntacàrregues que doni servei a tot l’edifici i d’un espaiós pati d’accés directe al Cinema Truffaut.

La segona fase té una durada prevista de dotze mesos, i el pressupost és d’1.634.685,22 euros (IVA inclòs).

La rehabilitació de l’antic Cinema Modern té com a finalitat fer de l’equipament un referent de creació i d’exhibició audiovisual i escènica, posant a disposició del sector espais de trobada, treball i mostra de la seva activitat. L’actuació forma part del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Indústries Culturals i Creatives de Girona i el seu entorn territorial. Aquest projecte està cofinançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014 – 2020 i en un 25% per la Diputació de Girona.
 

Tornar