Header: Acció Climàtica

Acció Climàtica

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona vol fer un salt endavant en el nou contracte de neteja viària de la ciutat millorant les necessitats del dia a dia de la ciutadania

Algunes de les principals novetats de la proposta que s’ha presentat avui són la incorporació de la neteja de les zones verdes, l’ampliació de la disponibilitat de la unitat d’actuació immediata o l’ús de l’aigua per possibilitar l’augment de neteges intensives a la via pública

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés, han explicat aquesta tarda les línies principals de la proposta del nou contracte de neteja viària de la ciutat de Girona. Està previst que aquesta contractació es liciti en els propers mesos juntament amb el servei de recollida de residus i que estigui adjudicat a finals d’any.

Les principals novetats de la proposta que s’ha presentat avui són la incorporació de la neteja de les zones verdes (tots els parcs, jardins i places del municipi) al contracte; l’ampliació de la disponibilitat de la unitat d’actuació immediata a les tardes i els caps de setmana; l’ús de l’aigua per possibilitar l’augment de neteges intensives a la via pública, i la millora en la coordinació i distribució dels serveis.

A més, es garantirà el reforç de la neteja bàsica en les situacions conegudes en què hi ha una necessitat especial (com en les èpoques de caiguda de fulles, en festes majors de barris i esdeveniments festius o en les zones d’oci nocturn); s’inclourà un nou servei de fregat de voreres i la neteja intensiva de la calçada i els aparcaments adjacents (en aquest sentit, es preveu el desaparcament de vehicles un cop l’any per poder fer la neteja), i s’incorporaran plans de pluja, vent, neu i gel per fer front a situacions d’emergència.  

Tal com ha destacat l’alcaldessa, amb aquest nou contracte es vol fer “una aposta clara per la millora del dia a dia a la ciutat i, el més important, fer-ho amb criteris de rigor i objectivables i, sobretot, beneficiant a tots els barris del municipi”. “Hem fet un estudi seriós i rigorós, amb indicadors als quals hem afegit l’experiència de tots aquests anys, tant del personal tècnic de Sostenibilitat com de la informació que hem recollit de les taules de neteja i els grups de Whatsapp que tenim amb les associacions de veïns. Amb tot això, proposem un nou contracte en què s’afronta la neteja viària a partir de criteris innovadors, tant en la maquinària com en els aspectes organitzatius, per tal que el sistema de neteja a Girona s’adapti a la ciutat d’avui però que tingui també visió de futur per a la ciutat del dia de demà”, ha remarcat.

En el nou contracte, es proposa que la ciutat es gestioni a partir de la divisió en trenta sectors que correspondran amb els límits definits per les regidories de barri. En cadascun d’aquests sectors, s’establirà un grau d’embrutiment a cada carrer -a partir d’una sèrie de paràmetres, com la densitat de població o l’activitat comercial- i, a partir d’aquí, es definirà la freqüència i la intensitat de la programació de neteges.

El regidor Martí Terés ha recalcat que el nou contracte inclourà criteris mediambientals i de sostenibilitat importants, com el fet que es faci un ús responsable de l’aigua i que la que s’utilitzi per fer les neteges intensives sigui regenerada o provingui de pous; que, si hi ha disponibilitat en el mercat, es puguin fer servir vehicles elèctrics, o bé que es tinguin en compte les situacions de contaminació atmosfèrica a l’hora de fer els serveis. 

“Una part molt important del nou contracte és també la sensibilització i l’educació de la ciutadania pel que fa a la coresponsabilitat en la neteja, o el no embrutiment, de l’espai públic”, ha subratllat Terés, que també ha afegit que s’establiran indicadors clars per valorar el servei i la seva millora.

El projecte s’ha presentat aquest matí també a tots els grups municipals que tenen representació a l’Ajuntament de Girona. “Volem implicar-los ja des d’un bon principi perquè és important que aprovem aquest contracte amb el màxim suport possible, ja que evidentment traspassa el mandat actual i, a més, com hem reiterat en els últims mesos, la nostra voluntat és el diàleg per tal d’arribar a consensos”, ha afirmat l’alcaldessa. 

Madrenas ha explicat també els propers passos a fer: “Hem donat deu dies als grups de l’oposició perquè es puguin estudiar el projecte i fer-hi propostes i consideracions. Un cop ho haguem recollit, es farà l’estudi econòmic per calcular el cost del servei i, paral·lelament, anirem treballant en el contracte de recollida de residus, en què seguirem el mateix procés”.
 

Dossier de premsa
Tornar