Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona presenta un estudi que conclou que els plàtans de la Devesa són fisiològicament vells però estan en bon estat de salut

L’alcaldessa destaca el missatge “tranquil·litzador” de les conclusions, i que la preservació de la salut dels arbres continua sent compatible amb les activitats que es fan actualment al parc

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés, i el consultor de l’empresa Doctor Árbol Gerard Passola, han presentat aquesta tarda un estudi exhaustiu d’arboricultura urbana a la Devesa. L’objectiu de la iniciativa és analitzar quin és l’estat actual dels arbres del parc i proposar mesures per mantenir-ne la salut.

L’estudi, fet per l’empresa Doctor Árbol, ha comportat la realització de gairebé 200 actuacions instrumentals tant al sòl com en una mostra representativa de 150 arbres, i ha suposat la intervenció d’un equip d’unes deu persones especialistes en la matèria. El parc actualment compta amb uns 2.500 arbres.

Durant tres mesos, el projecte ha permès fer una caracterització biològica de l’arbrat seleccionat mitjançant la pràctica de quatre tècniques diferents. En primer lloc, a través de resistografies, per determinar la densitat i grau de resistència o deteriorament intern dels plàtans; en segon lloc, amb un estudi tomogràfic, per detectar podriment i determinar el nivell de el risc de trencament; en tercer lloc, amb un estudi general del tipus de sòl i de detecció de la presència i profunditat d’arrels i, en quart lloc, amb l’estudi dels anells del tronc, per analitzar el creixement dels diversos exemplars.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha destacat que les conclusions de l’estudi “són tranquil·litzadores, perquè aclareixen alguns dubtes que havien sorgit arran de la caiguda d’un plàtan fa gairebé dos anys, i que ens va portar a fer encarregar un anàlisi rigorós i amb dades de l’estat de salut dels arbres de la Devesa”. Madrenas ha deixat clar que “l’estudi ens confirma que la conservació de la Devesa és compatible amb les activitats tradicionals que s’hi duen a terme”, i que, per tant, no hi haurà canvis en aquest sentit.

Les conclusions de l’informe exposen que, fisiològicament, els arbres són vells degut a la manera com es van plantar originàriament, tan propers entre ells, si bé el seu estat de salut és correcte. Les dades indiquen que els coeficients bàsics de seguretat de l’arbrat són entre baixos i moderats, i que el fet que els arbres es protegeixin entre ells comporta que el risc real de caiguda d’exemplars sigui també baix. A més, el parc compta amb certes característiques que afavoreixen l’estat de conservació de l’arbrat, com ara el fet que formi una capçada conjunta, que els protegeix davant d’adversitats com el vent, o la presència d’atrinxerament -creixement de capçades baixes a través de rebrots- en diversos exemplars.

A partir de les dades obtingudes, l’estudi fa propostes de millora de la gestió general i manteniment de l’arbrat i específiques del risc. “Actuacions com ara la creació de canals de rec per fomentar el creixement dels exemplars ja fa temps que s’apliquen, i mesures com el llaurat de les illes d’arbres per a la incorporació de les fulles al sòl no es fa des de la passada tardor, ja que gràcies a les conclusions preliminars de l’estudi es va detectar que pot produir lesions a les arrels dels arbres i dificultar-ne el desenvolupament”, ha detallat el regidor Martí Terés. 

El govern municipal estudiarà la resta de recomanacions, com ara establir un perímetre al voltant dels arbres d’accés restringit al pas de persones o vehicles, o la redacció d’un Pla de prevenció del risc de la Devesa, per definir els protocols d’actuació en cas de situacions excepcionals, per exemple meteorològiques, i així garantir la seguretat de la població.
 

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.