Header: Coronavirus

Coronavirus

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Actualització: Novetats en les mesures de l’Ajuntament de Girona per evitar la propagació del COVID-19 i mitigar-ne els efectes (18.10 h)

L’Ajuntament de Girona presenta un paquet de 147 mesures per valor de 2 milions d'euros per fer front a la crisi del COVID-19. S'ampliaran les zones d'ús per a vianants als carrers més transitats de la ciutat per garantir les distàncies de seguretat entre la població. Dilluns vinent finalitzarà la gratuïtat de les zones verdes i blaves. El consistori obre la possibilitat als establiments de restauració d'ampliar les terrasses a la via pública en aquells casos en què sigui possible.

Imatge de l'ampliació de la vorera

L’Ajuntament de Girona ha presentat avui en roda de premsa virtual un paquet de 147 mesures per valor de 2 milions d’euros per protegir les persones i fomentar la reactivació econòmica davant la crisi del COVID-19. Es tracta d’accions que afecten totes les àrees del consistori i que tenen per objectiu donar resposta a les necessitats més immediates de la ciutadania i dels diferents sectors productius de la ciutat.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha explicat que són unes “mesures que plantegen un horitzó de futur per a la ciutat, on les noves tecnologies, el sector serveis, la protecció de les persones, la sostenibilitat ambiental, i la reactivació econòmica han de ser els pilars de recuperació després de la crisi del coronavirus”. L’alcaldessa ha detallat que les mesures previstes no suposaran un increment dels pressupostos, sinó que es faran amb recursos propis. Els diners reservats per a aquelles partides que no es poden executar, com és la celebració de Girona, Temps de Flors, aniran destinats a les necessitats que ara més falta fan. 

Per això l’alcaldessa ha insistit en la necessitat que el govern de l'Estat espanyol doni sortides al món local perquè l'augment de despeses i la reducció d'ingressos a causa del confinament -que a Girona s'estableix ara mateix en un impacte d'uns 7,2 milions d'euros- no vagi en detriment de les polítiques públiques de recuperació econòmica. Madrenas ha explicat que, si des de l'Estat no s'obren vies en aquest sentit, per exemple amb l'ús del superàvit generat pel mateix ajuntament, es limitarà l'aplicació d'aquestes mesures.

En aquest sentit, Madrenas ha detallat les principals línies d’aquest paquet de mesures. A la mobilitat s’hi destinaran 115.000 euros per, principalment, poder ampliar les zones d’ús per a vianants i garantir així les distàncies de seguretat entre les persones. Uns 180.000 euros serviran per introduir la tecnologia a les escoles i per a la realització dels casals d’estiu a preus reduïts. També s’han reservat 50.000 euros per neteges especials, 65.000 euros per sistemes de gestió intel·ligents a la via pública i gestió municipal, 300.000 euros per adaptar l’Ajuntament a les noves mesures de seguretat i per implantar el teletreball, 239.000 euros per a ajudes a creadors i artistes i també per a les llibreries i 890.000 euros per a la reactivació dels sectors productius i pel foment de l’ocupació per a les persones que s’hagin quedat sense feina. El consistori també ha previst ampliar la flota de vehicles de la Policia Municipal de Girona de cara a la incorporació aviat de 16 nous agents i, principalment per aquesta finalitat, es destinaran 126.000 euros. 

Pel que fa als Serveis Socials, l’alcaldessa ha assegurat que deixen oberta aquesta partida, sense establir cap límit, ja que la voluntat del consistori és poder donar resposta a tota la ciutadania. “Hi destinarem tots els recursos que facin falta perquè tots els ciutadans tinguin coberts els serveis més bàsics”, ha afirmat. 

A la roda de premsa, l'alcaldessa ha estat acompanyada per la regidora de Mobilitat i Via Pública, Marta Sureda, qui ha detallat les mesures que el consistori aplicarà en l’àmbit de la mobilitat. La principal acció és l’ampliació de les zones d’ús per a vianants als carrers més transitats de la ciutat per garantir les distàncies de seguretat entre els ciutadans. És per aquest motiu que se suprimiran carrils de circulació i zones d’aparcament, es restringirà el trànsit de vehicles i s’establiran vies compartides entre vianants i vehicles amb prioritat per als vianants. Està previst que en les pròximes setmanes es dugin a terme els treballs més urgents mitjançant la col·locació d’elements de separació del mobiliari urbà per part de les brigades municipals. 

En una primera fase i de forma immediata es realitzaran modificacions en vuit punts de la ciutat. Al carrer de Tomás de Lorenzana, entre els carrers de Juli Garreta i de Barcelona, ja s’ha ampliat la vorera ocupant la calçada. Aquesta actuació també es durà a terme al carrer de Juli Garreta, entre Tomás de Lorenzana i la ronda de Sant Antoni Maria Claret; i al tram del carrer de Santa Eugènia comprès entre la travessia del Carril i el carrer de Pere de Palol. També es restringirà el trànsit de vehicles al vial oest de la plaça de Catalunya i s’eliminaran les places d’aparcament d’aquest punt. 

A més, el carrer de Joan Maragall –entre la Gran Via de Jaume I i la plaça de Pompeu Fabra–  passarà a ser una via compartida entre vehicles i vianants, amb prioritat per als vianants, i s’hi inclourà un carril bici en sentit plaça de Catalunya. El carrer de Tomás de Lorenzana –entre el carrer de la Rutlla i el d’Ultònia– passarà a ser una zona 30 i, també, una via compartida entre vianants i vehicles. 

D’altra banda, també s’ampliarà la xarxa ciclista de la ciutat amb un nou carril bici compartit amb l’autobús i el taxi al carrer del Migdia, entre els carrers del Riu Cardener i de Caldes de Montbui; i als carrers de Caldes de Montbui i de Sant Isidre s’hi senyalitzaran marques viàries (sharrows) per indicar que l’espai és compartit entre bicicletes i vehicles.

Tots aquests canvis suposaran l’eliminació d’unes 25 places d’aparcament de la zona blava. Aquestes són les primeres mesures, però està previst que es realitzin actuacions a més de 40 punts de la ciutat. 

Pel que fa al transport públic, la pròxima setmana les línies L1, L2 i L5 recuperaran la seva freqüència i els autobusos passaran cada 30 minuts, en comptes de cada hora com feien fins ara. A més, tornarà a circular l'L10 que connecta la ciutat amb el municipi de Fornells de la Selva. Continuarà sense circular l'L8 que enllaça amb la Universitat de Girona. Cal recordar que es manté la normativa de seguretat instaurada al transport públic i, per tant, l’entrada a l’autobús s’haurà de fer per la porta del darrere i pagar amb abonament. S’està treballant per ampliar els punts de recàrrega de les targetes.

La regidora de Mobilitat i Via Pública, Marta Sureda, ha detallat que l’afluència d’usuaris i usuàries a les línies de bus TMG s’ha reduït fins al 95%. Pel que fa a l’aforament, s’ha arribat a un màxim del 25% de la capacitat total, lluny del terç permès. Aquesta setmana, l’aforament s’ha ampliat fins al 50%.

Quant a la Girocleta, el nombre de viatges ha caigut un 90% des que va començar l’estat d’alarma. La voluntat de l’Ajuntament és potenciar l’ús del transport sostenible, és per aquest motiu que aquest any s’instal·laran dues noves estacions: una a la rotonda de Santa Eugènia i l’altra propera al barri de Pedret. 

Una altra de les mesures té a veure amb les zones verda i blava d’aparcament. El pròxim dilluns 11 de maig el servei d’estacionament regulat amb horari limitat tornarà a funcionar amb normalitat i, per tant, tornarà a ser de pagament. “Amb l’obertura de comerços cal assegurar la rotació de vehicles perquè aquells que ho necessitin tinguin accés ràpid als serveis i a les botigues. Aquesta mesura també ens permetrà fer intervencions necessàries a la via pública”, ha afirmat Sureda. Els parquímetres i l’aplicació per a pagament amb mòbil s’activaran ja aquest diumenge. 

Per un altre cantó, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha explicat que l’Ajuntament permetrà als establiments del sector de l’hostaleria de la ciutat ampliar l’espai d’ocupació de les terrasses a la via pública, mentre no sigui possible ocupar la totalitat de l’aforament tant a l’interior com a l’exterior dels locals. Amb aquesta acció, el consistori pretén ajudar els establiments a reactivar els seus negocis i a mantenir els llocs de treball, ja que aquest és un dels sectors més afectats per les mesures preventives que s’han aplicat contra el contagi del coronavirus.

Els locals interessats a beneficiar-se d'aquesta opció hauran de fer arribar la seva sol·licitud a l'Ajuntament de Girona, que valorarà en cada cas si és possible ampliar l’ocupació de la terrassa i de quina manera s’ha d’aplicar. El permís s'atendrà en funció del compliment de les mesures de seguretat establertes a conseqüència de la crisi sanitària ocasionada pel COVID-19, així com segons la normativa municipal vigent. Es prestarà especial atenció que l'ampliació de la terrassa preservi l'espai necessari per a vianants, i sense perjudici de les indicacions i instruccions que es puguin dictar des de l’administració.

Pel que fa al comerç, Madrenas ha explicat que, fins ara, 70 establiments ja s’han adherit a l’aplicació “lacompra”, la qual permetrà realitzar comandes en línia als establiments gironins. Està previst que l’eina es posi en marxa molt aviat.

En matèria de seguretat, entre la Policia Municipal de Girona i els Mossos d’Esquadra es van denunciar ahir 32 persones per incomplir el confinament.

L’Ajuntament de Girona manté obert el telèfon d’atenció ciutadana 972 419 010, de dilluns a divendres de 8 h a 18 h, i dissabte, de 9 h a 14 h per resoldre els dubtes que puguin sorgir. Els diumenges i festius estarà inactiu. També s’emplaça a la ciutadania a mantenir-se informada sobre les últimes novetats a través dels canals oficials de l’Ajuntament i de la Generalitat de Catalunya.

Paquet de mesures urgents post COVID-19
Tornar