Header: Comerç

Comerç

FAQ mesures per frenar Covid-19 a Girona sobre comerç | Coronavirus

FAQ. Preguntes freqüents de comerç

Poden obrir tots els comerços?

Sí, amb les condicions de seguretat establertes: ús de mascareta sempre que no sigui possible garantir la distància física de 2 metres amb altres persones, horari d’atenció prioritari per a persones de més de 65 anys i senyalització de l’aforament total, que no podrà superar el 40%. En el cas d’establiments distribuïts en diverses plantes, la presència de clients en cadascuna haurà de complir la mateixa proporció.  Aquest aforament màxim no serà d’aplicació als establiments que no havien suspès l’activitat amb motiu de la declaració de l’estat d’alarma.  Les accions comercials o de promoció han d’anar acompanyades de mesures destinades a assegurar que no es generin aglomeracions. 

Puc sortir a comprar quan vulgui?

Sí, es pot anar a comprar, sense necessitat de cita prèvia i sense limitacions horàries. És obligatori l’ús de mascareta sempre que no sigui possible garantir la distància física de 2 metres amb altres persones. Cal respectar l’horari preferent de compra dels majors de 65 anys corresponent a les franges horàries de 10 a 12 h i de 19 a 20 h.

Estan oberts els centres comercials?

Poden reobrir-se al públic sempre que se’n limiti l'aforament total al 30% de les zones comunes i que es limiti al 40% l'aforament en cadascun dels establiments comercials que els integren. Queda prohibida la utilització de les zones recreatives. A més a més han de complir les mesures d'higiene previstes.

Puc anar a qualsevol establiment de qualsevol municipi?

Sí, limitat a la vostra regió sanitària, però es recomana fer-ho sempre a prop del domicili o en el mateix municipi per evitar desplaçaments innecessaris i reduir el temps a l’exterior. Està especialment justificat comprar fora del municipi quan el producte no estigui disponible al mateix municipi o es tracti de supermercats o similars per tal de poder fer una compra concentrada o única.  

Quan vagi al comerç o servei, puc entrar-hi amb acompanyant?

Es recomana anar-hi de forma individual i, en tot cas, accedir acompanyant una persona amb discapacitat, menor o gent gran, si és necessari.

Haig de portar mascareta si vaig a la perruqueria?

És obligatori que les persones portin mascareta dels 6 anys en endavant, sempre que no sigui possible mantenir una distància d’un mínim de dos metres entre les persones. En el cas de rebre un servei que no permet mantenir la distància de seguretat interpersonal, com són les perruqueries, centres d’estètica o fisioteràpia, tant el treballador com el client han d'utilitzar un equip de protecció (mascareta).

Puc tocar els productes?

No, els productes seran manipulats pel comerciant. Els establiments d'alimentació es regiran per les normes fins ara aplicades i es podran tocar els productes amb els guants que haurà de facilitar el comerciant.

Puc provar-me roba a la botiga?

Sí, podeu fer servir els emprovadors de forma individual. Després de cada ús, el comerciant ha de netejar i desinfectar l'emprovador. Si no s'adquireix la peça de roba, el comerciant l'ha d'higienitzar abans de posar-la a disposició d'un altre client.

Puc anar a comprar als mercats?

Sí.

Quines parades dels mercats de marxants de la Devesa i de Can Gibert del Pla poden obrir?

Poden obrir les parades d'alimentació i begudes, productes higiènics, i d'altres de primera necessitat. També el 25% de les parades multisectorials (roba, calçat, complements i altres productes).  

Les fires a la via pública poden obrir?

Sí, poden reprendre l’activitat amb un 25% de les parades. Aquests són el mercat de productes artesans del Pont de Pedra, el mercat d’intercanvi de la lleona, el mercat d’intercanvi de productes de col·leccionisme de la plaça de Catalunya, el mercat de les flors de la rambla de la Llibertat i el mercat de bijuteria del carrer de Santa Clara.

He sentit que la compra al Mercat del Lleó es pot fer per telèfon. És veritat?

Sí, és recomanable que truquis o enviïs un Whatsapp primer a la parada on vols fer la compra perquè et preparin la comanda i només l'hagis de recollir, o bé perquè te la portin a casa. Al web www.mercatlleo.cat hi trobaràs el telèfon de totes les parades.

És segur anar a comprar a un lloc tancat i amb molta gent com el Mercat del Lleó?

Sí, l'Ajuntament de Girona ha reforçat el servei de vigilància per evitar l'encreuament de clients i clientes a l'entrada i sortida, i l'afluència de públic dins el mercat. 

Veure totes les respostes

FAQ comercials | Comerç

Quines hores poden obrir els comerços?

Els horaris d'obertura dels comerços estan regulats per la Generalitat de Catalunya. Podeu consultar la guia pràctica dels horaris comercials al web de la Generalitat i la normativa comercial que regula els horaris.

Com es dóna d'alta una associació de comerciants?

Les associacions de comerciants es constitueixen al Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. També podeu trobar totes les instruccions molt ben explicades al web de Xarxanet, un web de recursos per a les entitats.

Com es registra una associació de comerciants al Registre Municipal d'Entitats de l'Ajuntament de Girona?

Poden sol·licitar la inscripció totes aquelles entitats sense afany de lucre, inscrites prèviament al registre de la Generalitat de Catalunya corresponent en funció de la seva tipologia o qualsevol altre registre legalment establert, que tinguin el seu domicili principal a Girona i hi desenvolupin les seves activitats. També poden inscriure's aquelles entitats que tinguin alguna delegació al municipi.
Per a més informació: www.girona.cat/transparencia/cat/registreentitats.php

Com es pot obrir un establiment comercial a Girona?

Es consideren establiments comercials els locals, les construccions, les instal·lacions o els espais coberts o sense cobrir en què es desenvolupen activitats comercials. Per posar en marxa un nou comerç cal complir els requisits legals i obtenir una sèrie de permisos, en funció del tipus d'activitat comercial. En aquest enllaç hi trobareu els pasos que cal seguir per obrir un establiment comercial.

Un dels primers passos que ha de fer el titular o el promotor de l'establiment és adreçar-se a l'ajuntament del municipi on pretengui ubicar l'establiment i, abans d'iniciar-hi cap activitat empresarial, ho ha de comunicar d'acord amb els procediments establerts en les ordenances municipals de cada ajuntament. 

Quins són els festius de l'any en què els establiments comercials podran romandre oberts a la ciutat de Girona l'any 2020?

A Girona els comerços poden obrir els festius 5 i 12 de gener, 5 de juliol, 15 d'agost, 12 d'octubre, 29 de novembre i 8, 13, 20 i 27 de desembre del 2020.
Més informació

Quines són les festes locals de Girona de l'any 2020?

Dilluns 1 de juny (Dilluns de Pasqua Granada)
Dijous 29 d'octubre (Sant Narcís)

Veure totes les respostes