Header: La Mercè

La Mercè

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Escola Municipal d’Art de Girona presenta “Marca d’aigua – empremta de fusta”, de Jordi Martoranno

La mostra obre les portes demà i  es podrà visitar fins al 23 de desembre a la sala d’exposicions del Centre Cultural La Mercè

El Centre Cultural La Mercè obrirà al públic demà, dijous, 12 de novembre, la nova exposició de l’artista gironí Jordi Martoranno, que es podrà veure a la sala d’exposicions de l’equipament fins al 23 de desembre. “Marca d’aigua – empremta de fusta” és una mostra del projecte resultant de la beca de residència de creació artística vinculada amb la tècnica del gravat organitzada entre el Bòlit, Centre d’Art Contemporani i l'Escola Municipal d'Art de Girona.

En aquesta exposició, Martoranno presenta un projecte en què explora formes que es troben en totes les modalitats dins de les societats contemporànies. Formes que han perdut el seu valor simbòlic inicial i que s'han acabat transmutant en eines tecnològiques o objectes quotidians, trobant-se al límit entre el símbol i el signe, entre el llenguatge poètic i la tecnologia, entre la consciència i la transcendència, entre el sagrat i el mite. 

Partint de la mil·lenària tècnica de la xilografia japonesa, i utilitzant un paper japonès molt peculiar, Martoranno ha fet servir, sense cap manipulació prèvia, diferents tacs de fusta trobats a l'atzar en diverses fusteries de la ciutat de Girona i contrades. Aquesta tècnica permet respectar les diverses empremtes originals de les fustes, expressant el seu llenguatge més primigeni. S'ha fet ús d'una estampació totalment artesanal, donant lloc a unes textures molt singulars i tot sota la direcció del mestre gravador Sebi Subirós. 

Com a activitat complementària, el dijous 26 de novembre, a les 19 h, tindrà lloc una xerrada i visita guiada de l’artista al voltant de l’exposició. En cas que les mesures sanitàries en l’àmbit cultural per la COVID-19 continuïn, l’activitat es posposarà fins que s’aixequin les restriccions. Per assistir a l’activitat caldrà inscripció prèvia enviant un correu electrònic a ema@ajgirona.cat. Les places són limitades i es donaran per ordre d’inscripció. 

En anteriors treballs, Jordi Martoranno (Girona, 1965) s’ha interessat en les relacions i la connexió que estableix l’home amb la natura i el cosmos, i ha recorregut a referents provinents de cultures prearcaiques, però també a pensadors contemporanis. Posteriorment, l’artista s’ha interessat en l’origen i la influència dels símbols en la nostra cultura i en la nostra consciència. Actualment, treballa en projectes d’antropologia semiòtica. Explora com i des d’on es generen les formes dels símbols, el seu origen i les seves propietats morfològiques, així com la seva evolució formal i conceptual. 

Llicenciat a la Facultat de Belles Arts per la Universitat de Barcelona, Martoranno ha fet residències artístiques a París, Tolosa, Ustka o Nova York. Ha estat guardonat amb el premi de pintura 2020 de la Fundació Vila Casas i simultàniament el Bòlit, Centre d’Art Contemporani de Girona li ha concedit la beca de residència pel projecte de gravat contemporani “Marques d’aigua-empremta de fusta”. Ha guanyat també el premi de pintura Honda Greens (Art Situations) de la Garriga, i va obtenir la beca d’arts plàstiques de la Generalitat de Catalunya amb el projecte “La curvatura dels vèrtexs” amb Adrià Puntí, així com la beca Kreas per investigació artística. També va guanyar el concurs de les exposicions viatgeres de la Diputació de Girona amb el projecte expositiu “Formes en correspondència”, que es va poder veure per tota la demarcació de Girona. Ha mostrat la seva obra en més de quaranta exposicions individuals i col·lectives a ciutats com Girona, Barcelona, París, Boston, Namur, Niça, Utsaka, etc. Actualment i fins el 17 de gener de 2021,  l’artista exposa “EL cor oceànic de les coses” al Museu Can Framis de Barcelona, de la Fundació Vila Casas.

Degut a les darreres mesures sanitàries, el Centre Cultural La Mercè només permet un 30% del seu aforament per tal de poder respectar les distàncies, garantir la seguretat dels usuaris i evitar al màxim el contagi per COVID-19. A més, l’equipament oferireix gel hidroalcohòlic a l’entrada del centre.

L’horari de visita de l’exposició és de dilluns a divendres, de 10 a 13 h i de 16 a 20 h. 

Més informació
Cartell
Tornar