Header: Subvencions

Subvencions, beques i ajuts

Menú de navegació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

El Departament de Cultura de la Generalitat aprova nou línies de subvenció amb una dotació global de 12,7 milions d'euros

El govern espanyol, a més, destina 76,4 milions d'euros d'ajudes extraordinàries al sector cultural.

El Departament de Cultura, a través de l’Institut Català d’Empreses Culturals (ICEC), ha aprovat les bases de 9 línies de subvenció que volen contribuir a fer que les empreses i entitats culturals puguin recuperar el pols de la seva activitat i afrontar amb seguretat el desconfinament un cop superada la crisi generada per l’emergència sanitària i social de la COVID-19. En conjunt, la dotació total de les línies aprovades assoleix 12,7 milions d’euros.


Les línies —set amb noves bases, i dues amb bases modificades— s’adrecen a tots els sectors culturals, però fan especial incidència al sector audiovisual, a les galeries d’art i al sector dels vídeojocs i la cultura digital.

Els ajuts volen contribuir a fer que les empreses i entitats culturals reprenguin la seva activitat  d’acord amb la nova situació.

Aquestes línies de subvenció se sumen als ajuts extraordinaris, que formen part del Pla de Rescat del Departament de Cultura. El passat 29 d’abril,  es van aprovar dues noves línies de subvenció extraordinària destinades a entitats, empreses i autònoms i per fer front a l’aturada de l’activitat derivada de l’emergència sanitària de la COVID19.


També s’han activat altres ajudes anuals que havien quedat suspeses per la declaració de l’estat d’alarma. L’import total dels ajuts extraordinaris, que formen part del Pla de Rescat del Departament de Cultura, és de 5 milions d’euros ampliables.

El govern espanyol destina 76,4 milions d'euros d'ajudes extraordinàries al sector cultural

Després de setmanes amb el sector cultural demanant ajudes econòmiques per fer front a la crisi derivada del coronavirus, el govern espanyol ha anunciat les primeres mesures destinades a "protegir un sector fonamental per al país". El consell de ministres ha aprovat aquest dimarts un reial decret que inclou una partida extraordinària de 76,4 milions d'euros i mesures com la injecció immediata de liquiditat al sector. "És un paquet de mesures molt pensat, just i que arriba en el moment oportú", ha defensat el ministre de Cultura i Esports, José Manuel Rodríguez Uribes.


Les arts escèniques i la música es van veure obligades a paralitzar l'activitat amb l'aprovació de l'estat d'alarma i, des d'aleshores, les sales de concerts i teatres no han pogut obrir i han vist com se'ls congelaven els ingressos. Ara el ministeri ha aprovat 38,2 milions d'euros en ajudes extraordinàries per als treballadors i les empreses del teatre, la dansa, el circ i la música amb l'objectiu de "donar suport al manteniment de les estructures, les activitats escèniques i els projectes culturals".

Les sales de cinema tindran ajudes directes amb un total de 13,2 milions d'euros. Amb aquestes ajudes es volen finançar "les despeses que siguin derivades de les mesures sanitàries que s'adoptin" i per afavorir "la visibilitat de la reobertura dels cinemes".

El sector del llibre també rebrà una part d'aquest paquet de mesures, perquè el ministeri destinarà 4 milions d'euros a les llibreries independents. Aquesta ajuda se suma a la reducció de l'IVA dels llibres digitals al 4%, anunciada el 21 d'abril. A més, hi haurà ajudes a projectes d'innovació digital d'arts visuals per valor d'un milió d'euros. I els ciutadans que decideixin finançar projectes culturals tindran un 5% d'avantatges fiscals a l'IRPF, una mesura que vol propiciar el mecenatge privat i que es destina "a tots els àmbits de la cultura", segons el ministre.

Tornar