Header: Serveis socials

Serveis socials

Ruta de navegació

Publicador de continguts

La Unitat de Cooperació commemora el 72è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans

Per assolir els Drets Humans, és necessària la Solidaritat global i la coresponsabilitat d’administracions i organitzacions de la societat civil.

Cada 10 de desembre es commemora el dia en què, l’any 1948, l'Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar la Declaració Universal dels Drets Humans, proclamant els seus principis com "un ideal comú per a tots els pobles i nacions". Aquesta data no només esdevé una fita històrica per a recordar el compromís adquirit per la comunitat internacional per a no permetre mai més atrocitats com les succeïdes durant la Segona Guerra Mundial. També es converteix en una oportunitat per a renovar el pacte internacional pels drets, tant com per a reivindicar la necessitat de mobilització contra desafiaments col·lectius com la pobresa, les desigualtats, la violència, l’exclusió o diferents formes de discriminació. Així com proclamar la intenció d’aconseguir arreu els drets inalienables que corresponen a tota persona com a ésser humà, independentment de la seva raça, color, religió, sexe, idioma, opinió política o d'una altra mena, origen nacional o social, posició econòmica, naixement o qualsevol altra condició.

Amb motiu del 72è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, la Unitat de Cooperació i Solidaritat de l’Ajuntament de Girona vol aprofitar per a recordar a la ciutadania gironina la importància de la Cooperació Internacional i de l’acció conjunta entre institucions i societat civil per a assolir els objectius de la “solidaritat global”. És per això que des de la nostra Unitat, donem suport a diferents projectes de Cooperació Internacional a l’Amèrica Llatina i Centreamèrica, Àfrica Subsahariana, Nord d’Àfrica o Àsia; i també treballem des dels barris i districtes de la ciutat per a una Educació pel Desenvolupament i una Sensibilització ciutadana que contribueixi a facilitar la comprensió del món globalitzat en el qual vivim, plantant llavors crítiques i fomentant actituds de compromís i corresponsabilitat en la lluita contra la pobresa. 

Aquest any, i especialment amb la delicada situació social i econòmica a la qual ens ha evocat la pandèmia global de COVID-19 tant als països del Sud com els del Nord, la Unitat de Cooperació i Solidaritat creu que és important subratllar la bona feina que s’està fent en matèria de lluita pels Drets Humans des de la ciutat de Girona. I tanmateix, anima a la ciutadania a participar de les activitats que, de forma constant, diferents entitats organitzen al municipi, per tal de seguir lluitant per la defensa dels Drets Humans tant en el marc local com en el context global. I és que si bé la crisi de la COVID-19 s'ha vist alimentada per l'agreujament de la pobresa, l'augment de les desigualtats, la discriminació estructural i arrelada i altres bretxes en la protecció dels drets humans; la promoció dels drets humans ha de ser la base per a dibuixar, entre totes i per a totes, un futur comú. 

Girona, amb els Drets Humans:

Per això, aquest 2020 l’Ajuntament de Girona ha donat suport a un total de 16 projectes. Per una banda, 3 d’ells, a les ciutats agermanades de Farsia (Sàhara Occidental) i Bluefields (Nicaragua). I per l’altra, a 13 projectes de cooperació al desenvolupament que s’han implementat a Guatemala, El Salvador, Colòmbia, Burkina Faso, Marroc, Senegal, Ruanda i l'Índia. Tot això ha estat possible gràcies al compromís d’entitats municipals com NouSol, Enginyeria Sense Fronteres, ECCIT, Naturalistes de Girona, Associació pel Desenvolupament del Riu Senegal, DAGUA, Fundació Utopia, Fundació Vicente Ferrer, Fundació Proide, Fundació RESILIS, SED, GERD i GERDD. Amb elles, s’han pogut treballar diferents eixos com: la igualtat de gènere; la prevenció de la violència masclista i els drets de dones i nenes; al dret a l’alfabetització; la integració de persones amb discapacitat; la sobirania alimentària i la nutrició infantil; el foment de l’emprenedoria femenina; la sostenibilitat mediambiental o la inclusió dels joves i adolescents. 

A banda de la Cooperació Internacional, l’Ajuntament de Girona promou l’educació pel desenvolupament i la sensibilització, una línia a través de la qual aquest 2020 ha donat suport a un total de 10 projectes adreçats tant a escoles de la ciutat com a la ciutadania en general. Alguns temes que s’han treballat són la interculturalitat, la igualtat de gènere, les desigualtats Nord-Sud, el dret a l’educació, el consum responsable,  la cultura de Pau i la resolució pacífica de conflictes, entre d’altres.

Per altra banda, la Unitat de Cooperació ha seguit donant suport a la Coordinadora d’ONGs de les comarques gironines i l’Alt Maresme o a l’Agenda Llatinoamericana. I per últim, però no menys important, l’Ajuntament de Girona, com a soci del Fons Català (FCCD), ha impulsat juntament amb altres ajuntaments catalans el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans — coordinat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat— o la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí, a banda de donar suport a diferents projectes a Honduras, Senegal, Marroc i la regió transfronterera de Trifinio; i participat en comissions i Grups de Treball en Migracions i Desenvolupament, Construcció de Pau i Drets Humans. 

Per tot l'esmentat, cal commemorar el Dia Internacional dels Drets Humans cada 10 de desembre, i cal seguir treballant per a assolir una vida digna per a totes les persones de manera diària i conscientment. 

Segueix totes les nostres activitats i projectes a la web de la Unitat de Cooperació i Solidaritat o escriu-nos a cooperacio@ajgirona.cat per a rebre més informació. 

Tornar