Header: Drets Socials

Drets Socials

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona, la Fundació ”la Caixa” i Creu Roja llancen l’acció “Truca a la porta” per conscienciar i detectar situacions de soledat en persones grans

La iniciativa té per objectiu donar visibilitat a la realitat que s’amaga darrere algunes portes, una situació que s’ha pogut agreujar amb el confinament provocat pel context d’emergència sanitària

Darrere de cada porta s’hi amaguen diferents realitats. Amb l’objectiu de detectar possibles situacions de soledat en la gent gran, el programa Sempre Acompanyats ha llançat a Girona l’acció “Truca a la porta”. La Fundació ”la Caixa”, l’Ajuntament de Girona i la Creu Roja han desvelat avui en roda de premsa el missatge de la campanya de sensibilització, coincidint amb el Dia Internacional de la Gent Gran.

“Amb la pandèmia s’ha fet molt visible la necessitat d’ajudar la gent gran, perquè són el nostre patrimoni. Molts han quedat reclosos a casa. Des de l’Ajuntament vam contactar amb la gent gran de la ciutat per estar al seu costat i per si necessitaven alguna cosa. Vam detectar un gran nombre de persones que l’únic que volien és que se’ls escoltés i per això vam equipar un grup de psicòlegs dedicat a escoltar-los. Però, no podem arribar a totes les llars perquè desconeixem si totes les persones grans compten amb una xarxa familiar al costat. Per això són molt importants les campanyes com aquesta, en la qual es demana la col·laboració de la ciutadania, dels comerços i de les entitats veïnals perquè truquin a la porta de la gent gran per saber si estan bé i detectar així situacions de soledat”, ha explicat la regidora de Drets Socials i Cooperació de l’Ajuntament de Girona, Núria Pi.

La iniciativa, impulsada als territoris en els quals es desplega el programa, neix amb la voluntat de conscienciar sobre la realitat de la soledat i la importància de crear vincles. A més, s’obre a la ciutadania per captar voluntaris, detectar situacions de soledat i destacar la tasca que fan les entitats que treballen al territori. 

La campanya “Truca a la porta” estarà activa durant el mes d’octubre als espais públics de la ciutat. El telèfon de contacte, tant per participar-hi com per informar d’una possible situació de soledat, és el 900 223 040, en horari de dilluns a divendres, de 9 a 17 h.

El programa Sempre Acompanyats contempla les persones grans com a subjectes actius i parteix de les seves necessitats, interessos i capacitats per ajudar-les a afrontar la seva situació de soledat per mitjà del foment de relacions socials significatives i el reforç de les fortaleses personals. En el conjunt d’Espanya, les persones més grans de 65 anys representen el 19,1 % de la població i la previsió és que aquest percentatge augmenti fins al 24,9 % el 2068.

A Girona, el programa es duu a terme des de finals de 2013 i, durant aquest temps, ha atès 113 persones grans i ha fet gairebé 200 activitats de sensibilització que han arribat a més de 10.000 persones i en les quals s’han implicat 26 voluntaris i 15 entitats del Barri Vell, Centre, Mercadal i Sant Narcís.

La soledat, una realitat ineludible 

El confinament i l’aïllament social provocat pel context d’emergència sanitària han pogut agreujar les situacions de soledat en la gent gran. Segons una enquesta en línia feta durant el confinament i dirigida a persones que participen en el Programa de Gent Gran de la Fundació ”la Caixa”, la prevalença de la soledat se situava en el 54,04%. Es tracta d’una xifra a l’alça en comparació amb la prevalença detectada en l’enquesta que es va fer en el marc del programa Sempre Acompanyats el 2018, que estimava un 39,8% de soledat emocional i un 29,1% de soledat social en aquest col·lectiu. A més, l’últim estudi fet per l’entitat revela que més del 34% de les persones enquestades reconeixen haver tingut pensaments negatius durant la pandèmia i haver sentit tristesa, ansietat i neguit. 

El Programa de Gent Gran de la Fundació ”la Caixa”, amb més de cent anys d’història, té com a objectiu estratègic abordar els nous desafiaments que es presenten en la vellesa. En aquesta línia, ha llançat l’informe El repte de la soledat en les persones grans. Es tracta d’una publicació composta per dos volums: el primer, que planteja reflexions per avançar en el coneixement de la soledat, recull diferents punts de vista de l’àmbit acadèmic (la salut, la demografia, la gerontologia...); el segon recull la metodologia d’intervenció avaluada i consolidada als diferents municipis del territori espanyol en què es desplega el programa Sempre Acompanyats.
 

Tornar