Header: Acció Climàtica

Acció Climàtica

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona adquirirà nova maquinaria, ampliarà el porta a porta i implantarà nous contenidors intel·ligents per millorar la neteja de la ciutat

Les accions, xifrades en 912.716,69 €, es duran a terme a partir d’una modificació del contracte del servei de recollida d’escombraries i neteja viària actual, que es durà a ple el proper dilluns. La proposta també permetria reforçar la neteja i la recollida de residus en diversos barris de Girona, comprar contenidors de càrrega lateral o engegar campanyes de sensibilització.

L’Ajuntament de Girona preveu millorar la neteja viària i implementarà una bateria d’accions per avançar envers la recollida selectiva i la separació de residus a la ciutat. L’aplicació de les propostes serà possible a partir de la modificació del contracte actual per a la gestió del servei de recollida d'escombraries i neteja viària de Girona que el consistori té adjudicat a l’empresa Fomento de Construcciones i contratas des del 2011. La modificació del contracte es durà a aprovació del ple municipal el proper dilluns, dia 13 de juliol.

Les modificacions proposades tenen per objectiu millorar la prestació del servei de recollida de residus i neteja viària en benefici de l’interès públic. També permetran adaptar les mesures de reutilització i reciclatge fixades per les directives europees per a la protecció del medi ambient.

El regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés, ha explicat aquest matí en una roda de premsa que més enllà de la partida de millores actual, “des del consistori ja s’està treballant en la redacció d’un nou contracte de cara a finals d’any que ens permeti fer una neteja i recollida més eficient i intel·ligent. Els canvis que ara es plantegen serviran també per testejar aquestes solucions que agafarien més protagonisme en el model de neteja futur de la ciutat”.

Amb la proposta de modificacions, l’Ajuntament té previst adquirir un total d’11 màquines per a la neteja de la via pública, a banda d’incrementar en 25 unitats els jornals per a la recollida de fulles. En aquest sentit, es comprarien una bicicleta elèctrica per utilitzar com a vehicle auxiliar de neteja; tres màquines d'aspiració manual elèctriques; una màquina fregadora-decapadora per netejar voreres i carrils bici; dues màquines per tallar herbes de bateria i una de motor; una desbrossadora de bateria, i dues bufadores-aspiradores elèctriques per al servei mixt de neteja i recollida de residus. 

En matèria de recollida d’escombraries, s’ampliarà el sistema porta a porta als barris de Campdorà i de la Pujada de la Torrassa, i es farà un estudi previ per implementar-lo a Montjuïc. També s’implantaran nous contenidors intel·ligents en una zona més àmplia del barri de l'Eixample, es compraran 29 contenidors de càrrega lateral i s’incorporarà un sistema de pesatge d’aquest tipus de contenidors per a vehicles recol·lectors.

A més, es reforçaran els serveis de neteja i de recollida en diversos punts del municipi. Concretament, s’incrementarà la neteja de forma general als barris de Sant Daniel i de Sant Ponç amb un dia addicional de feina a la zona; la neteja dels contenidors i del seu entorn als barris de Santa Eugènia i de Sant Narcís; la neteja posterior a reunions i trobades imprevistes a la via i espais públics amb abandonament de residus, i la recollida de paper, cartró i envasos lleugers en contenidors laterals d’arreu de la ciutat.

Per acabar, el consistori durà a terme campanyes de sensibilització i d’educació per fomentar la recollida selectiva i la separació de residus enfocades tant a la ciutadania com als negocis i comerços de la ciutat.

Les actuacions estan xifrades en 912.716,69 euros, que es recuperarien del romanent del contracte de neteja actual, i que s’havien de destinar a la creació i implementació de contenidors soterrats. Actualment, aquest tipus de contenidors no satisfarien les necessitats públiques de neteja i els objectius de reciclatge de la ciutat, fet que justifica l'aprovació de la modificació contractual. 

Tornar