Header: Acció Climàtica

Acció Climàtica

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona inicia la campanya de control del mosquit tigre

Fins al mes de setembre s’aplicarà un tractament de baixa toxicitat a la via pública per prevenir la proliferació d’aquest insecte. Per primera vegada, el recorregut dels operaris per tots els carrers de la ciutat es farà amb patinet per reduir emissions de CO2.

Imatge del seguint l’actuació aquest matí a la plaça de l’Assumpció de Sant Narcís

L’Ajuntament de Girona ha iniciat la campanya anual de control del mosquit tigre (Aedes albopictus) mitjançant l’aplicació de tractaments biocides en punts estratègics de la via pública de la ciutat. L’objectiu de l’acció, impulsada d’acord amb el Programa de seguiment i control del mosquit tigre a la demarcació de Girona (DIPSALUT-SCM), és prevenir la proliferació d’aquest insecte, minimitzant les molèsties per picades a la població i prevenint el risc que el mosquit tigre actuï de transmissor de malalties d’origen tropical com és el cas del dengue, el chikungunya o el virus del Zika.

De forma periòdica, els mesos de maig, juliol i setembre, s’aplicarà un producte larvicida de baixa toxicitat per a les persones i el medi ambient als principals focus de cria de mosquit tigre de la via pública. Aquest producte larvicida actua impedint el desenvolupament de les larves cap a mosquits adults just en l’època en què les poblacions de mosquits fan la seva proliferació màxima.

S’actuarà en embornals i reixes de desaiguat on es pot acumular aigua d’arreu de la ciutat, prioritzant les zones amb un major risc de cria i refugi d’aquest insecte, com són els sectors de Sant Narcís, Can Gibert del Pla, Santa Eugènia, o el sector oest.

La principal novetat d’aquest any és que la mobilitat dels operaris que fan el control serà amb patinet, ja que hem introduït en el contracte una clàusula per puntuar la mobilitat sostenible, en una mostra pràctica de com anem introduint polítiques per lluitar contra el canvi climàtic de manera transversal en el conjunt d’actuacions municipals. Confiem que amb aquesta campanya, i també amb la col·laboració de la ciutadania en els espais privats, puguem reduir l’afectació del mosquit tigre a tota la ciutat durant aquest 2022”, ha explicat el regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés.

El mosquit tigre és actiu entre mitjans d’abril i mitjans de novembre, depenent de les condicions meteorològiques de cada temporada. La presència més important de mosquit tigre es localitza entre els mesos d’agost i octubre, quan les pluges importants són més habituals i les temperatures no baixen per sota dels 10 ºC.

Per prevenir la proliferació de mosquits és clau evitar l’acumulació d’aigua en llocs on puguin pondre els ous. Per això, a banda dels tractaments que l’Ajuntament de Girona efectua a la via pública, és cabdal que la ciutadania i les empreses també es comprometin en aquesta lluita preventiva i tinguin cura, dins de les seves propietats, d’evitar deixar recipients o elements que es puguin omplir amb una làmina d’aigua, suficient perquè els mosquits hi puguin criar. També és important la prevenció en els espais de concurrència pública com els cementiris, o a les escoles.

Podeu trobar més informació i recomanacions per a la prevenció del mosquit tigre en aquest document informatiu

Tornar