Header: Acció Climàtica

Acció Climàtica

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Girona celebra la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2021

 L’Ajuntament ha presentat el model dels contenidors intel·ligents a l’Smart City Expo World Congress. S’han organitzat diferents activitats i tallers sobre la prevenció de residus.

L’Ajuntament de Girona s’afegeix enguany a la celebració de la XIII Setmana Europea de la Prevenció de Residus, iniciativa promoguda per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) que comença demà i s’estendrà fins al 28 de novembre. En aquesta edició, la temàtica posarà el focus en el treball en equip i les xarxes de la ciutadania, amb l’objectiu de generar accions de sensibilització sobre la prevenció de residus. 

Paral·lelament, el consistori ha presentat el model dels contenidors intel·ligents a l’Smart City Expo World Congress que ha tingut lloc aquesta setmana a la Fira de Barcelona. A través d’una conferència, l’Ajuntament va exposar en el saló el model de recollida dels contenidors tancats i agrupats que porta per nom Model Girona. Durant la xerrada, de caire informatiu, es va explicar l’experiència de la prova pilot duta a terme al barri de l’Eixample i el Mercadal, i els resultats d’aplicació que s’han obtingut. A l’acte també va assistir el regidor de Neteja i Recollida de Residus de l’Ajuntament de Girona, Eduard Berloso.  

“El model de recollida de residus mitjançant contenidors tancats i agrupats, que ja es coneix com a Model Girona, està sent molt ben rebut dins el sector especialitzat, constantment ens en demanen informació, i són molts els ajuntaments que s’hi estan interessant per aplicar-ho als seus municipis. De mica en mica, i també d'acord amb l’experiència que anem acumulant, l’estem perfeccionant per aconseguir l’objectiu de millorar la recollida selectiva, i també conscienciar la gent de la necessitat de gestionar millor els residus en l’actual context de canvi climàtic”, afirma el regidor Eduard Berloso. 

Activitats per a la Prevenció de Residus  

A Girona, el programa d’activitats per celebrar la Setmana Europea de la Prevenció de Residus  inclou iniciatives diverses, com ara xerrades i tallers. El tret de sortida tindrà lloc el pròxim dilluns, dia 22 de novembre, amb una doble proposta: d’una banda, la xerrada “L’estil de vida residu zero” i el taller de furoshiki, a càrrec de l’enginyera agrònoma i activista, Ester Peñarrubia, al Centre Cívic Pont Major; i de l’altra, el taller “Fes una auditoria als residus de Casa”, amb Cíntia Guich, creadora del blog Mundo sin residuos. 

El dimecres dia 24, la ciutat participarà en format virtual a l’activitat “30 dies, 30 projectes, 30 anys del projecte Girona Ciutat Educadora”, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de Ciutats Educadores; mentre que el dijous dia 25 el Centre Cívic Pont Major tornarà a acollir una xerrada, en aquest cas “Pautes per a famílies amb infants que vulguin reduir els residus”, i un taller d’elaboració d’un fregall vegetal de carabassa d’esponja, activitats impartides novament per Peñarrubia. Finalment, el divendres 26 hi haurà un taller virtual, “Cuina Sostenible”, a càrrec de Neus Ferrer. 

Al llarg de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus també s’exhibiran aparadors sobre la prevenció de residus instal·lats a les biblioteques Carles Rahola i Just M. Casero. Paral·lelament, durant els dies de celebració d’aquesta iniciativa també es farà difusió, per mitjà de les xarxes socials i el web de l’Ajuntament, de vídeos promocionals de l’estil de vida residu zero en diversos àmbits de la vida quotidiana, amb l’objectiu de donar a conèixer les diferents alternatives i mètodes de què es disposa per tal que cadascú pugui contribuir a la prevenció de residus. 

Orígens de la iniciativa

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus neix d’un projecte que rep el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea. Amb la seva celebració es pretén donar a conèixer estratègies de reducció de residus; fomentar accions sostenibles per reduir els residus al continent; fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors a través d’exemples concrets o incentivar el canvi de comportament quotidià dels ciutadans amb relació als seus hàbits de consum i producció. 

Tornar