Header: Acció Climàtica

Acció Climàtica

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Girona, Salt i Sarrià proposen mantenir el preu de l’aigua quan entri en servei el canvi de model de gestió

Els tres ajuntaments han realitzat un estudi per tal d’analitzar el cost del servei i de les inversions i determinar, a partir d’aquí, el preu que hauran de pagar els veïns i veïnes. Es mantindrà una part fixa i una de variable com fins ara, calculant el cost en funció de diferents trams i se n’afegirà un de nou per afavorir l’estalvi domèstic en el consum d’aigua

Els Ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià proposen mantenir la tarifa mitjana de l’aigua amb el canvi de model de gestió. Els tres consistoris han realitzat un estudi per tal d’analitzar el cost del servei d’abastament i distribució d’aigua potable i determinar, a partir d’aquí, el preu que les persones usuàries hauran de pagar. Es tracta d’un document que un cop tancat haurà de ser aprovat pels tres consistoris i pels òrgans corresponents. Aquest és un pas necessari per avançar cap a una gestió pública del cicle de l’aigua a través de la nova estructura del servei que s’acabi implementant.

La nova proposta de tarifes és el resultat de l’anàlisi de despeses del servei en alta i en baixa amb l’objectiu de tenir el finançament suficient per cobrir els costos d’explotació i poder fer les inversions i les reposicions necessàries, així com de mantenir el preu mitjà de l’aigua. “Els nous càlculs faciliten l’accés al servei a totes les persones i penalitzen l’excés de consum d’aigua, buscant d’aquesta manera incentivar l’estalvi. Es tracta d’una tarifa justa i moderna que ens permetrà cobrir els costos i fer les inversions que fan falta, fomentant el consum d’aigua amb visió de sostenibilitat i com a bé essencial”, ha afirmat el regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés. 

Àlex Barceló, primer tinent d’alcalde de Salt i responsable de l’Àrea de Territori, Serveis Públics i Sostenibilitat, ha explicat que “cal seguir treballant perquè els trams més baixos no tinguin cap increment, en la línia que portem fins ara, premiant el consum responsable i garantint la millor tarifa possible per als usos més populars, alhora que cal grabar més aquells usos menys sostenibles i per tant els trams de consum més elevats”. 

L’alcalde de Sarrià de Ter, Narcís Fajula, ha destacat que “els nous càlculs preveuen establir un  nou tram que permetrà fomentar l’estalvi d’aigua entre la ciutadania”. “També s’està treballant per afavorir als col·lectius més vulnerables perquè no hi surtin perdent, amb ajudes i bonificacions”, ha afegit.  

La voluntat és que la factura consti d’una part variable i d’una de fixa com fins ara. Es continuarà utilitzant el mètode de càlcul per trams i, com a novetat, se n’establirà un de nou per tal d’incentivar i afavorir l’estalvi d’aigua domèstic. 

Pel que fa a les ajudes, es preveu conservar l’estructura actual de les tarifes socials i mantenir la bonificació per a les famílies nombroses. A més, s’està treballant en aplicar una reducció per a les famílies monoparentals. 

Per comprovar els resultats, durant l’estudi s’ha realitzat una simulació seleccionant de forma aleatòria una mostra de 3.000 rebuts facturats durant l’exercici 2020 i se’ls ha aplicat la proposta de tarifa nova. S’han comparat els preus d’ara amb els nous que es proposen i s’ha pogut corroborar que el preu mitjà de l’aigua es manté igual. 

L’estudi també proposa un preu per al subministrament en alta, és a dir, la distribució de l’aigua al Consorci de la Costa Brava i als sis municipis de l’entorn de Girona (Bescanó, Vilablareix, Fornells de la Selva, Quart, Aiguaviva i Sant Julià de Ramis). Com a novetat, la tarifa constarà d’una part variable, segons els m3 que es consumeixin, i una part fixa per cobrir els costos de l’explotació de la infraestructura i garantir d’aquesta forma que s’obté el finançament necessari per cobrir els costos de funcionament de la planta. 

El document va ser presentat la setmana passada a la Taula de l’Aigua integrada per diferents entitats i organismes de la ciutat. Tots els suggeriments i les propostes que es van debatre seran ara analitzades i es presentaran els resultats en la pròxima reunió. 
 

Tornar