Header: Els Químics Espai Jove

Els Químics Espai Jove

Xarxes: Joventut

Xarxes: Els Químics Espai Jove

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona impulsa el projecte “Parèntesi”, un espai de trobada per treballar la salut emocional dels joves

La iniciativa, que es porta a terme des del Centre Jove de Salut, s’emmarca dins de la línia de treball engegada amb les propostes “Mares joves” i “Habilitats per la vida”.

L’Ajuntament de Girona engega aquest curs 2019-2020 el projecte “Parèntesi”. La proposta, que es portarà a terme des del Centre Jove de Salut, està destinada a joves d’entre 18 i 25 anys i vol esdevenir un punt de trobada per tractar aspectes relacionats amb la salut emocional, relacional i afectivosexual dels nois i noies.

Les sessions es faran de forma mensual, el segon dimecres de cada mes a partir del 13 de novembre. L’última trobada es farà el 10 de juny del 2020. El grup serà obert, amb un mínim de tres persones i un màxim de quinze, i treballarà amb joves que visquin, estudiïn o treballin a la ciutat de Girona.  Les sessions partiran d’un enfocament reflexiu amb base a dinàmiques vivencials.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha destacat que “el Centre Jove de Salut és un equipament molt important per a la ciutat, amb molts recursos per als nostres joves. En el mandat anterior, vam aprovar el Pla de Salut i, dins d’aquest pla, una línia estratègica rellevant és la prevenció i difusió d’aspectes diversos per a la salut dels joves”. Dins d’aquesta línia, el nou projecte “Parèntesi” va en la línia de “treballar en la integritat de les persones, és a dir, tant la part de no tenir malalties com en la part de la integritat emocional, afectiva i sexual”, ha ressaltat la regidora de Salut de l’Ajuntament de Girona, Eva Palau.

La Tània Hors, de 23 anys, és una de les joves que participarà en la primera edició del grup “Parèntesi”. “Vaig començar fa uns anys venint a les sessions individuals perquè no em trobava gaire bé emocionalment. Ara, amb aquest treball en grup, espero sortir de la meva zona de confort, conèixer gent nova i saber opinions diferents de la meva per créixer com a persona”, ha explicat la Tània.

El projecte “Parèntesi” s’inclou dins de la línia de treball de suport a joves que el Centre Jove de Salut va engegar fa uns anys amb la iniciativa “Mares joves” i que va ampliar l’any passat amb la primera edició de la proposta “Habilitats per la vida”.

El grup “Mares joves” té l’objectiu d’acompanyar durant l’embaràs i la criança a joves de fins a 25 anys. L’any passat el projecte va tenir un grup estable d’unes quatre persones que van assistir, de forma setmanal, a les sessions. Una llevadora dirigeix, guia i dóna suport a les joves a cadascuna de les trobades, que tenen com a objectiu que les noies adquireixin capacitacions a partir de les experiències d’altres joves en la seva situació i que es creï un espai de socialització per generar una xarxa de suport.

La Paula Serra, de 19 anys, assenyala que hi ha “moltes noies de la meva edat que són mares i no tenen ningú amb qui parlar-ne. Jo, al principi, hi havia dies que venia aquí al grup de ‘Mares joves’ i m’asseia i no deia res, però ara si pogués vindria cada setmana perquè m’ha ajudat a superar i acceptar el fet de ser mare”.

El grup “Habilitats per la vida” està adreçat a nois i noies d’entre 13 i 16 anys que tinguin algun tipus de vinculació amb la ciutat de Girona. L’objectiu del grup és potenciar l’autonomia dels joves i crear, estimular o fomentar recursos personals per tal de millorar l’adaptació al seu entorn i aconseguir un benestar emocional millor. 

L’any passat va ser el primer any del grup i hi van participar deu joves. Aquest curs es crearan dos grups i les sessions es faran de forma quinzenal. En Luca Z. i la Clara A., tot dos de setze anys, van formar part del grup l’any passat i han coincidit en assenyalar que les sessions els han “ajudat en temes d’autoestima i en les relacions personals” i ho recomanarien a tothom.

Tornar