Header: Promoció Econòmica

Promoció Econòmica

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Les Fires de Sant Narcís tornaran a fer vibrar Girona amb més de 260 activitats per a tots els públics

Per primer any, es portarà a terme la iniciativa “Fires en silenci” al parc d’atraccions de la Devesa, adreçada a nens i nenes amb necessitats especial. La pregonera d’aquest any serà la degana del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, M. Assumpció Puig.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el regidor de Cultura, Dinamització del Territori i Joventut, Carles Ribas, han presentat aquest matí la programació de les Fires de Sant Narcís d’enguany. Del 25 d’octubre al 3 de novembre s’han programat més de 260 activitats per a tots els públics que faran vibrar la ciutat.

Una de les principals novetats d’aquest any seran les “Fires en silenci”. Es tracta d’una iniciativa adreçada a nens i nenes amb necessitats especials i que permetrà que, durant el dimecres 30 d’octubre al matí, puguin gaudir de les atraccions de Fires d’una forma adaptada acústicament i lumínicament.  

“A part de la part festiva, hem de tenir en compte també els diferents àmbits que ens porten a tenir unes Fires responsables, i que van des de la prevenció de conductes de risc, amb la barraca de Salutacció, fins a la cura i protecció del medi, amb els “Tastets de natura”, passant per una nova edició del Punt Lila per unes Fires lliures d’agressions sexistes. Aquest any, a més, treballem també en la línia de tenir unes Fires inclusives amb la iniciatives “Fires en silenci”. Tal com vam dir l’any passat, de mica en mica anirem implementant mesures que permetin tenir espais més adaptats i més inclusius dins de les Fires”, ha explicat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. 

Les activitats populars i familiars seran protagonistes, un any més, de les Fires. El pregó, amb els tradicionals balls de l’Àliga, dels capgrossos i dels gegants de Girona i el retrò de coets i l’anella de foc posterior, donarà el tret de sortida un any més a la festa major de la ciutat el divendres 25 d’octubre a les 20 h des de plaça del Vi. La Diada Castellera (diumenge 27 d’octubre), el correfoc (dissabte 26 d’octubre), el Sopar Popular (dilluns 28 d’octubre), la 38a Trobada de Gegants i Bestiari de Girona (diumenge 3 de novembre) o el castell de focs (diumenge 3 de novembre) seran, de nou, algunes de les activitats més esperades.

En aquest sentit, cal destacar que aquest any els dos gegants de la ciutat, l’Anna Gironella i en Carlemany, estrenaran vestits nous. “Coincidint amb el canvi d’indumentària, aquest any aprofitarem l’activitat del “Toc de rams” per retre homenatge a la Núria Berengueret i a l’Anna Breba, que són les modistes que van dissenyar i confeccionar els primers vestits dels gegants de Girona”, ha explicat el regidor Carles Ribas.

La implicació de tots els barris de la ciutat tornarà a ser un element central de les Fires. La tercera edició de la Festa Major dels Quatre Rius, que incorporarà novetats com una gimcana matemàtica, fomentarà un any més la participació dels veïns i veïnes de tots els sectors de Girona dividits per rius: Ter, Onyar, Güell i Galligants.

Pel que fa a les activitats infantils, es repetiran les atraccions sostenibles en dos barris –pista del carrer de Saragossa i plaça de Pere Calders- i s’han programat nous espectacles de carrer, com “La llanterna màgica”, que es podrà veure el divendres 1 de novembre al passeig de Ramon Berenguer II, o “L’oníric món de dins”, una proposta de titelles que es podrà gaudir a la plaça de Santa Susanna el dissabte 2 de novembre. Cal ressaltar que aquest any es tornarà a fer la jornada econòmica a les atraccions de Fires, amb un 2x1 en el preu dels tiquets, el dimecres 30 d’octubre a partir de les cinc de la tarda.

Una novetat d’aquest any tindrà veure amb les audicions de sardanes, ja que es traslladaran de la plaça de l’U d’Octubre del 2017 –on s’acostumaven a fer- fins a l’envelat de la plaça de Miquel de Palol. D’aquesta manera, s’evitaran possibles anul·lacions o canvis de lloc a última hora a causa de les condicions meteorològiques.

Per últim, cal destacar també que l’espai de la Copa comptarà per segon any amb un punt lila adreçat a informar, prevenir i, si és el cas, denunciar possibles agressions sexistes que tinguin lloc durant les Fires. Concretament, el punt lila estarà obert els dies que hi hagi concert a la Copa -25, 26, 28 i 31 d’octubre i 1 i 2 de novembre-, de 23 h a 5 h.

Un pregó per reivindicar “el lideratge femení” i les “vocacions tecnològiques”

Durant la presentació del programa de Fires, s’ha fet oficial també el nom de la pregonera d’aquesta any. Serà la degana del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), M. Assumpció Puig Hors, qui el passat mes de maig es va convertir en la primera dona que ocupa aquest càrrec des de la creació de l’entitat.

Prèviament al deganat, Assumpció Puig havia ocupat el càrrec de secretària de la Junta de Govern del COAC (2010-2018), havia estat assessora de la Junta de Govern del COAC (2008-2010) i havia estat secretària de la Junta Directora de la Demarcació de Girona del COAC, entre altres càrrecs en l’àmbit institucionals.  

Assumpció Puig va néixer a Girona i es va llicenciar com a arquitecta a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) el 1979. Després d'haver treballat amb Arcadi Pla funda el seu propi despatx el 1983, on ha desenvolupat una pràctica professional diversa, tant per a les administracions com per al sector privat, realitzant projectes d'equipaments escolars, esportius, penitenciaris i culturals, així com espais públics i edificis d'habitatges, tant d'obra nova com de rehabilitació.

Actualment, a més de degana, és membre del Consell Municipal de Benestar Social i del Consell Consultiu d’Hàbitat Urbà de l’Ajuntament de Barcelona, vocal del Patronat del Barcelona Centre de Disseny, consellera del Consell Superior de Col·legis d’Arquitectes d’Espanya, membre del patronat de la Fundació Docomomo Ibérico, membre del Consell d’Administració de la Fundació Mies van der Rohe, membre de la Comissió de Política Territorial i Urbanisme de Catalunya i del Consell per a la Promoció de l’Accessibilitat i Supressió de Barreres Arquitectòniques de la Generalitat de Catalunya, entre altres. 

“Quan esculls una persona perquè faci un pregó estàs donant un missatge també i per això aquest any hem escollit una dona que representa l’empoderament de la dona en l’àmbit tecnològic, perquè volem donar el missatge de la necessitat de la ciutadania d’empoderar-se davant del món tecnològic i digital; de fomentar les vocacions femenines dins de l’àmbit tecnològic i científic, i també volem posar en valor el lideratge femení. A més, Assumpció Puig és gironina i és una persona que ha portat la gironitat a tot arreu”, ha indicat Marta Madrenas. 

Podeu consultar tota la informació de les Fires al web www.girona.cat/firesdesantnarcis i us podeu descarregar el programa des del següent enllaç.

També hi ha tota la informació actualitzada de les Fires a l’app Girona app i es pot consultar a les xarxes socials municipals amb l’etiqueta #firesgirona

Tornar