Header: Promoció Econòmica

Promoció Econòmica

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Girona s’afegeix al projecte Àrees 5G per maximitzar la competitivitat dels seus sectors clau a través de la 5G

Es tracta d’un projecte de desenvolupament territorial impulsat pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, la Cambra de Comerç de Girona, l’Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona i l’AENTEG.

Aquest matí s’ha presentat a Girona una nova extensió del projecte Àrees 5G impulsat per la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, i emmarcat dins l’Estratègia 5G de Catalunya. L’Àrea 5G Girona compta amb el suport i la col·laboració de Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, la Cambra de Comerç de Girona, l’Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona i l'Associació d'Empreses de Noves Tecnologies de Girona (AENTEG).

La voluntat de les Àrees 5G és potenciar l’ecosistema català de la 5G i convertir Catalunya en un pol de referència internacional al voltant d’aquesta tecnologia. En definitiva, innovar des del territori per al territori. Els seus objectius són millorar a tot Catalunya els serveis tecnològics ja existents, promoure l’ús comercial de la xarxa 5G i impulsar el seu desplegament, promovent casos d’ús i proves de concepte en entorns reals i fomentant una economia digital més enllà de les zones urbanes. Amb això s’aconseguirà dinamitzar l’economia local al mateix temps que es connecten els actors amb l’ecosistema i es promou la participació. 

“A Girona sabem que l’accés a les noves tecnologies és bàsic per afavorir la dinamització del teixit social i productiu en el seu conjunt, i eines com el 5G són les infraestructures que ens garanteixen la igualtat d’oportunitats entre territoris, perquè ens obren la porta a tot el món i ens obren possibilitats de creixement. Des de l’Ajuntament de Girona hem iniciat diverses accions en aquesta línia de potenciar les noves tecnologies, que han donat fruit com ser la seu del Centre Blockchain de Catalunya, i que ens posicionen com una ciutat referent en aquest sector”, ha afirmat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

L’Àrea 5G Girona neix per millorar tant el bé ciutadà com la competitivitat de les empreses del territori. A través de la realització de sessions de disseminació, workshops i projectes pilot, les empreses podran transformar la seva gestió i el seu model de negoci per ser més eficients i generar nous ingressos. 

D’altra banda, disposar d’aquesta Àrea 5G facilita que el territori pugui ser un espai de proves per a futurs projectes d’innovació. De fet, el projecte pretén també fer monitoratge de les oportunitats de finançament competitiu relacionades amb els reptes i capacitats dels territoris i entitats de les diferents Àrees.

L’abast geogràfic de l’Àrea 5G Girona cobreix les comarques del Ripollès, la Garrotxa, l’Alt Empordà, el Baix Empordà, el Pla de l’Estany, la Selva, el Gironès i La Cerdanya. Les àrees de coneixement on se centra la generació de casos d’ús de 5G estan relacionades amb els motors econòmics del territori: el turisme, la cultura i els esports, la indústria 4.0 i l’alimentària i el sector de la mobilitat, amb l’ATM Àrea de Girona o el futur Corredor 5G del Mediterrani. També serà clau el sector de la mobilitat i la gestió de l’aigua. Per començar-hi a treballar, les entitats que lideren el projecte han contactat amb actors clau de cadascun d’aquests àmbits contemplats inicialment. Així mateix, tothom qui vulgui sumar-se o conèixer més a fons la iniciativa podrà fer-ho contactant amb la Cambra de Comerç de Girona, que coordinarà el projecte en l’àmbit local.

Ja estan interessats en participar en la iniciativa agents molt destacats en les àrees seleccionades, com la Universitat de Girona, amb el Patronat de la Politècnica i els Campus Sectorials, el Patronat de Turisme, l’ASETRANS, l’ATM de l’Àrea de Girona, el Centre Blockchain de Catalunya o el Catalan Water Partnership.

Aquest projecte se suma a les Àrees 5G Terres de l’Ebre, Ponent, Camp de Tarragona, Penedès, i Catalunya Central, presentades en els darrers mesos, i que busquen dinamitzar i digitalitzar sectors com el rural, ramader, agroalimentari, sociosanitari, comercial, logístic, industrial, turístic o energètic, entre d’altres.

Un projecte col·laboratiu

L’Àrea 5G de Girona no seria possible sense la feina en conjunt de diferents institucions i actors del territori que aporten les seves capacitats i coneixements per maximitzar l’impacte de la tecnologia 5G al territori.

Les Àrees 5G volen esdevenir estructures de llarg recorregut al territori amb un model de coinversió publicoprivada i convertir-se en punts de referència per a la disseminació i formació sobre les noves possibilitats que oferirà aquesta tecnologia i el seu caràcter facilitador, integrador i generador de nous models de negoci. A més, també es una eina per combatre el despoblament d’aquestes zones, generant l’arrelament de talent digital per donar resposta a la transformació digital del territori.

Tornar