Header: Policia Municipal

Policia municipal

Policia Municipal de Girona

Policia Municipal de Girona

Cap de la policia:
Joan Jou Matamala

Adreça:
C. Bernat Bacià, 4
17001 - GIRONA

Telèfons:
092 
972 419 092 (des de fora de Girona)

Cita prèvia:
Cal demanar cita prèvia per a denúncies i gestions amb la policia municipal.

Web:
www.girona.cat/policia

Avisos i suggeriments:
Per avisos i suggeriments podeu utilitzar la Bústia d'Avisos de l'Ajuntament de Girona.

Xarxes: Policia municipal

Ruta de navegació

Publicador de continguts

La Policia Municipal de Girona interposa 26.055 denúncies administratives l’any 2021, xifres semblants a les d’abans de la pandèmia

La majoria de denúncies són per infringir les ordenances de circulació, de civilitat o la de sorolls, amb un increment dels avisos per comportaments incívics respecte anys anteriors. L’Ajuntament preveu iniciar diversos projectes relacionats amb la millora de la seguretat, com l’augment de la plantilla, l’elaboració d’un estudi de seguretat dels edificis i equipaments públics municipals o la creació d’un mapa de seguretat de la ciutat amb visió de gènere.

La Policia Municipal de Girona ha tancat l’any 2021 després d’interposar 26.055 denúncies administratives, la majoria per infringir les ordenances de circulació, de civilitat o la de sorolls, amb xifres que recorden les dades d’abans de la pandèmia. En aquest sentit, s’ha estabilitzat el nombre de denuncies per infracció de les ordenances municipals i de l’ordenança de circulació, i el nombre d’avisos per molèsties veïnals, que havia crescut durant el 2020, ha disminuït lleugerament. Tot i així, els avisos per comportaments incívics han seguit creixent des del 2019, probablement per la situació continuada de restriccions relacionades amb la COVID-19. Aquest matí, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, el regidor de Seguretat de l’Ajuntament de Girona, Eduard Berloso, i l’intendent de la Policia Municipal de Girona, Joan Jou, han fet balanç de les actuacions del cos policial al llarg del darrer any.

Durant la roda de premsa, l’Ajuntament de Girona també ha donat a conèixer algunes de les novetats i actuacions previstes per al 2022. “Des del govern, la nostra voluntat és augmentar la plantilla i renovar la flota de vehicles per una banda, i completar la reorganització del servei per aconseguir la màxima cobertura a la ciutat per l’altra. També ens hem proposat fixar conjuntament quin ha de ser el nombre òptim d'agents a Girona, segons necessitats reals, per oferir el model de proximitat policial que volem per la ciutat”, ha destacat el regidor de Seguretat de l’Ajuntament de Girona, Eduard Berloso. 

Durant aquest any, s’incorporaran a la plantilla de la Policia Municipal cinc agents més, passant de 157 a 162 policies. D’aquesta manera, Girona comptarà amb una ràtio d’1’6 agents per cada mil habitants, una xifra que supera la mitjana catalana, actualment d’1’5 agents per cada mil habitants. La flota de vehicles del cos comptarà, a finals del 2022, amb 47 vehicles. D’aquests, gairebé la meitat s’hauran adquirit durant els dos darrers anys, entre el 2021 i el 2022 (12 motocicletes, 3 furgonetes, 5 turismes i 1 camioneta pick up).

A més, el consistori s’ha fixat diversos objectius per millorar la seguretat al municipi durant aquest any. “La seguretat a la ciutat i per a la ciutadania és un objectiu prioritari per al govern, i ens hi comprometem amb fets. Per això, malgrat totes les despeses que s’han destinat a reduir els efectes de la pandèmia, s'ha fet un esforç a l’hora de destinar pressupost en seguretat. Un exemple és la creació de la nova comissaria de Santa Eugènia, on aquest gener començaran les obres, o l'aposta pel model de policia de proximitat, que s’ha demostrat un èxit i que preveiem acabar d'implementar aquest mateix any”, ha explicat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. 

Més enllà de l’execució de les obres a la masia de Can Burrassó i de reforçar la policia de proximitat, el consistori preveu iniciar tres projectes més relacionats amb la millora de la seguretat. D’una banda, reformar, modernitzar i ampliar la sala de control de la comissaria de Bacià; d’altra banda, redactar un estudi de la seguretat dels edificis i equipaments públics municipals, tant per al personal com per a les persones usuàries i, finalment, elaborar un mapa de seguretat de Girona amb visió de gènere, on es puguin identificar els punts que poden generar desconfiança entre la població. “Aquest és un projecte policial amb el qual ens havíem compromès, i en què volem implicar tota la ciutadania, fent-lo de forma rigorosa i participada, a través d'eines tecnològiques. Hem d’aconseguir identificar els punts de la ciutat que poden generar més inseguretat per a la tranquil·litat de la ciutadania, especialment de les gironines”, ha afegit l’alcaldessa. 

Trucades al 092

En el cas de requeriments per part de la ciutadania, durant el 2021 la centraleta de la Policia Municipal, el 092, va rebre 52.330 trucades, 2.335 més que l’any anterior. Del total de trucades rebudes, un 50’5% van ser per requerir serveis policials, mentre que la resta (49’5%) es van fer per qüestions informatives. 

Per tipologia, la majoria de demandes adreçades al 092 feien referència a actuacions de policia administrativa (39%), amb 10.282 trucades, i de trànsit (31%), amb 8.073 trucades. En l’àmbit de policia administrativa, cal destacar la disminució en el nombre d’avisos per molèsties veïnals a la ciutat, que havia crescut notablement durant el 2020, i que ha passat de 2.819 requeriments de queixes per sorolls a 2641, unes dades que situen els requeriments de nou en xifres prèvies a la pandèmia. Els avisos per comportaments incívics, en canvi, han seguit creixent des del 2019, probablement per una major irritabilitat de la població associada a les restriccions per la COVID-19.

“Segons hem detectat, la majoria de queixes de la ciutadania busquen garantir l’espai de confort de les persones, amb avisos per vehicles aparcats en guals o molèsties veïnals. Això ens demostra la proximitat que els gironins i gironines senten envers la policia i que precisament és el model que estem perseguint”, ha destacat l’intendent de la Policia Municipal de Girona, Joan Jou.

Fets delictius i fets penals

Quant a l’incompliment de les ordenances municipals, l’any 2021 es van interposar 2219 denúncies d’aquest tipus, una xifra que recorda les dades del 2019, quan n’hi va haver 2113. Concretament, es van aixecar 1028 actes per infracció de l’ordenança de civilitat, la majoria (804) per consum de begudes alcohòliques via pública; 681 per infracció de la de sorolls; 278 per qüestions relacionades amb la neteja; 191 per infringir l’ordenança d’animals i 41 per infracció de l’ordenança l’oci.

Respecte a la llei de seguretat ciutadana, la Policia Municipal de Girona va aixecar 782 actes per tinença o consum de substàncies estupefaents (51 menys que el 2020), 103 per desobediència a agents de l’autoritat (118 menys), 127 per falta de respecte (35 més), 45 per armes prohibides (25 menys), i 34 per okupacions. En total, durant l’any 2021 la policia van interposar un total de 26.055 denúncies administratives.

Pel que fa als fets penals, destaca la tendència decreixent dels darrers anys en el nombre de delictes d’aquest tipus, ja siguin casos de furt, danys, estafes, robatoris o d’altres. El 2021 se’n van produir 7.922, una disminució del 4,86% respecte el 2020 (8.327 delictes penals) i del 33,32% respecte el 2019 (11.880 delictes penals).

En l’àmbit de la policia de trànsit, el 2021 la Policia va posar 17.989 denúncies per incompliment de l’ordenança de circulació, principalment per estacionar en espais temporalment prohibits, per ocupar un lloc de càrrega i descàrrega, per incomplir una senyal de prohibició o per estacionar en una vorera. A banda, es van realitzar 1.420 controls generals de trànsit i documentació, 61 de velocitat, 149 d’alcoholèmia i 61 de drogues, que van resultar en 1.854 denúncies de trànsit, 707 denúncies per excés de velocitat, 120 denúncies per superar la taxa d’alcoholèmia, amb 91 positius penals, i 47 denúncies per consum de drogues, amb 2 positius penals.

Accidents de trànsit

Finalment, durant el 2021 s’ha incrementat del nombre d’accidents de trànsit, trencant amb la davallada de sinistres del 2020. Durant el darrer any es van produir 1.361 accidents de trànsit, mentre que l’any anterior n’hi va haver 1.130 i, el 2019, 1.576. Cal tenir en compte que la disminució de l’accidentalitat del 2020 probablement es va veure a la davallada de la mobilitat per la ciutat per les restriccions associades a la pandèmia.

Tot i així, la Policia Municipal ha alertat de l’increment notable d’accidents per distraccions, que relaciona directament amb l’ús indegut de dispositius mòbils durant la conducció. Segons tipologia, dels 1.361 accidents registrats, 997 van ser sense ferits, 339 amb ferits lleus, 24 amb ferits greus i 1 amb víctima mortal. Pel que fa a les causes, 4 de cada 10 accidents es va produir per no estar atent a la circulació.

El tipus de vehicle més implicat va ser el turisme (49%); la franja horària amb més accidentalitat va ser de les 13 a les 14 h; el dia, el divendres; i el mes, el novembre. Els llocs on es van registrar més accidents van ser el carrer de Santa Eugènia, el carrer de Barcelona, l’avinguda de Josep Tarradellas i Joan i el carrer del Riu Güell.

Podeu consultar el document amb totes les dades presentades avui en aquest enllaç

Tornar
— 35 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 35 de 159 resultats.