Header: Oficina per la Sostenibilitat

Oficina per la Sostenibilitat

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Girona celebra la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2021

 L’Ajuntament ha presentat el model dels contenidors intel·ligents a l’Smart City Expo World Congress. S’han organitzat diferents activitats i tallers sobre la prevenció de residus.

L’Ajuntament de Girona s’afegeix enguany a la celebració de la XIII Setmana Europea de la Prevenció de Residus, iniciativa promoguda per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) que comença demà i s’estendrà fins al 28 de novembre. En aquesta edició, la temàtica posarà el focus en el treball en equip i les xarxes de la ciutadania, amb l’objectiu de generar accions de sensibilització sobre la prevenció de residus. 

Paral·lelament, el consistori ha presentat el model dels contenidors intel·ligents a l’Smart City Expo World Congress que ha tingut lloc aquesta setmana a la Fira de Barcelona. A través d’una conferència, l’Ajuntament va exposar en el saló el model de recollida dels contenidors tancats i agrupats que porta per nom Model Girona. Durant la xerrada, de caire informatiu, es va explicar l’experiència de la prova pilot duta a terme al barri de l’Eixample i el Mercadal, i els resultats d’aplicació que s’han obtingut. A l’acte també va assistir el regidor de Neteja i Recollida de Residus de l’Ajuntament de Girona, Eduard Berloso.  

“El model de recollida de residus mitjançant contenidors tancats i agrupats, que ja es coneix com a Model Girona, està sent molt ben rebut dins el sector especialitzat, constantment ens en demanen informació, i són molts els ajuntaments que s’hi estan interessant per aplicar-ho als seus municipis. De mica en mica, i també d'acord amb l’experiència que anem acumulant, l’estem perfeccionant per aconseguir l’objectiu de millorar la recollida selectiva, i també conscienciar la gent de la necessitat de gestionar millor els residus en l’actual context de canvi climàtic”, afirma el regidor Eduard Berloso. 

Activitats per a la Prevenció de Residus  

A Girona, el programa d’activitats per celebrar la Setmana Europea de la Prevenció de Residus  inclou iniciatives diverses, com ara xerrades i tallers. El tret de sortida tindrà lloc el pròxim dilluns, dia 22 de novembre, amb una doble proposta: d’una banda, la xerrada “L’estil de vida residu zero” i el taller de furoshiki, a càrrec de l’enginyera agrònoma i activista, Ester Peñarrubia, al Centre Cívic Pont Major; i de l’altra, el taller “Fes una auditoria als residus de Casa”, amb Cíntia Guich, creadora del blog Mundo sin residuos. 

El dimecres dia 24, la ciutat participarà en format virtual a l’activitat “30 dies, 30 projectes, 30 anys del projecte Girona Ciutat Educadora”, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de Ciutats Educadores; mentre que el dijous dia 25 el Centre Cívic Pont Major tornarà a acollir una xerrada, en aquest cas “Pautes per a famílies amb infants que vulguin reduir els residus”, i un taller d’elaboració d’un fregall vegetal de carabassa d’esponja, activitats impartides novament per Peñarrubia. Finalment, el divendres 26 hi haurà un taller virtual, “Cuina Sostenible”, a càrrec de Neus Ferrer. 

Al llarg de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus també s’exhibiran aparadors sobre la prevenció de residus instal·lats a les biblioteques Carles Rahola i Just M. Casero. Paral·lelament, durant els dies de celebració d’aquesta iniciativa també es farà difusió, per mitjà de les xarxes socials i el web de l’Ajuntament, de vídeos promocionals de l’estil de vida residu zero en diversos àmbits de la vida quotidiana, amb l’objectiu de donar a conèixer les diferents alternatives i mètodes de què es disposa per tal que cadascú pugui contribuir a la prevenció de residus. 

Orígens de la iniciativa

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus neix d’un projecte que rep el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea. Amb la seva celebració es pretén donar a conèixer estratègies de reducció de residus; fomentar accions sostenibles per reduir els residus al continent; fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors a través d’exemples concrets o incentivar el canvi de comportament quotidià dels ciutadans amb relació als seus hàbits de consum i producció. 

Tornar