Header: Oficina per la Sostenibilitat

Oficina per la Sostenibilitat

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona s’adhereix a la Declaració de Sabadell, que reclama un acord polític i social per a la millora de la qualitat de l’aire

Les administracions locals proposen avançar en les accions i estratègies per lluitar contra la contaminació atmosfèrica.

L’Ajuntament de Girona s’ha adherit a la Declaració de Sabadell, un acord a través del qual els i les representants del món local insten a fer de la millora de la qualitat de l’aire una prioritat de l’acció governamental. Per fer front a aquest repte, les administracions locals reivindiquen al govern de la Generalitat de Catalunya i als ens supramunicipals un acord polític i social per treballar conjuntament en favor de la qualitat de l’aire, amb mesures urgents i eficients. A més, reclamen un paper protagonista dels ens locals a l’hora d’avançar en les accions i estratègies per lluitar contra la contaminació atmosfèrica.

La Declaració de Sabadell s’emmarca en el 2n Congrés Català de la Qualitat de l’Aire, que va tenir lloc el dia 15 d’octubre del 2021 a Sabadell, i que està promogut per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

La qualitat de l'aire és la primera causa de mort derivada de condicions ambientals a tota la Unió Europea. Si bé en l’àmbit global es compleixen els objectius establerts en l’esfera europea, vuit de cada deu ciutats superen els nivells màxims de contaminació recomanats per l'Organització Mundial de la Salut. A Catalunya, s'han superat els nivells d'òxids de nitrogen (NOx) i de partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) en zones molt densament poblades, com l'aglomeració de Barcelona. Tanmateix, s'han registrat superacions puntuals dels nivells d'ozó a la plana de Vic i zones del nord del país.

Entre altres accions, la Declaració recull el compromís de les administracions locals adherides de promoure la pacificació de la mobilitat urbana privada als diversos municipis, millorar i innovar en els serveis de transport urbà i de mercaderies, o fomentar una transició decidida cap a les energies netes i renovables. 

Declaració de Sabadell
Tornar