Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

‘Sexo, maracas y chihuahuas' i ‘El barbero, un relato de autodefensa', les dues grans vencedores del 29è Festival de Cinema de Girona

El festival ret homenatge a la figura de l'actor i doblador Joan Pera amb el premi especial del festival.

El 29è Festival de Cinema de Girona ha premiat aquest vespre el talent internacional i del nostre territori amb la cerimònia del Palmarès 2017, un acte festiu que s’ha desenvolupat des de les 20.30 h fins a les 22.00 h al Centre Cultural La Mercè de Girona.

Les dues grans guanyadores de la nit són ‘Sexo, maracas y chihuauas’, un documental de Diego Mas produït per Albert Soler sobre la figura del famós director d’orquestra Xavier Cugat, que ha estat subvencionat per l’Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona, TVE i TV3, i que encapçala la secció DO Girona Doc amb el premi al millor documental i el premi especial Banda sonora d’una vida; i ‘El Barbero, un relato de autodefensa’, un curtmetratge mexicà dirigit per Abraham Escobedo sobre Don Salvador, un barber que viu en un poble dominat pel càrtel de la droga, amb un grup de vigilants que lluita contra ells. Aquest últim ha captivat el jurat internacional, que l’ha considerat el clar guanyador de la secció amb tres de les quatre categories: millor pel•lícula, millor fotografia i millor actor (Humberto Sotelo). L’única que se li ha resistit ha estat el de millor actriu, que ha recaigut sobre Raquel Escudero, del curt espanyol ‘Noche Loca del director Levi Star. 

Representació del territori

El guardó a la millor pel·lícula gironina és per a ‘Pequeña Silenciosa’, del director Carlos Alonso Ojea, que relata la història d’Olivia i Hèctor, una parella amb problemes en la seva relació a qui, de sobte, els desapareix la filla. D’altra banda, els guardons a la millor fotografia, la millor actriu i el millor actor són per a ‘El nostre llarg silenci’, de Quim Paredes, Teresa Gimpera, de ‘La senyora de l’habitació 212’, i Marcel Tomàs, de ‘Brindis’. Precisament, la model i actriu ha donat les gràcies al seu director Mateu Ciurana per la paciència i, alhora, ha recordat, divertida, el plaer d’haver pogut rodar dins d’un balneari.

A més, el jurat dedica una menció especial a ‘Jeremías’, de Nicos Beatty, un film sobre un intel•lectual retirat de la revolució del 68. En l’àmbit català, el jurat de Web Sèries ha volgut premiar ‘La leyenda de la princesa Tetasuko’, d’Alex Gargot, i la interpretació d’Aysha Daraaui, de la sèrie ‘Notas aparte’ dels catalans Alba Guillén i Anna Asensio. A més, la sèrie ‘Piso’, de Xana del Mar Lòpez i Laerke Charlotte, ha obtingut una menció especial.

El jurat infatil

Prop de 600 nens i nenes de 10 escoles diferents de les comarques gironines han exercit de jurat de la secció Infantil. Després de veure les pel·lícules, els petits cinèfils han deliberat a les seves aules corresponents i han escollit exaequo l’espanyola ‘Segundito’, de Roberto Valle, la producció mexicana i alemanya ‘Don Ruperto’, de Irma Orozco, i ‘Papaunderwater’, del productor alemany K. Èyzard Panah.

El talent internacional

L’edició d’enguany ha comptat amb propostes de més de 40 països dels cinc continents que han destacat en diverses seccions competitives. En el cas d’Experimental Art, el jurat ha atorgat el premi a la millor pel•lícula experimental exaequo a ‘Railment’, del japonès Shunsaku Hayashi, i ‘Transit’, de l’alemanya Aline Helmecke, així com tres mencions especials a ‘The Realm of Deepest Knowing SimSim’, del coreà Seunghee Kim, l’alemanya ‘Mishka’, d’Eszter Jánka, i ‘Interior doble/ La veu i el lluny’, de la catalana Roser Bover. En l’àmbit musical, la brasilenya ‘O Mal’, de Carlon Hardt, una història d’un viatge oníric al món del Mag d’Oz, ha estat la guanyadora de la secció Music Film.

Girona és famosa pel seu barri jueu i el festival també dedica una secció a aquest col•lectiu. Aquest any, la pel·lícula guanyadora ha estat Den Uda (L’estrany funeral), obra del jove suec Felix Swahnm, on una família empren un viatge a les muntanyes de Tatra per escampar-hi les cendres de l’àvia.

Dins de la secció jueva, aquest any s’ha entregat el premi especial del festival a Joan Pera, que intervé en aquest documental sobre el món del doblatge i la figura de Woody Allen. El documental es titula ‘Double Talk’ i està dirigit per la jueva americana Jessica Bernstein-Wax. Dalt de l’escenari, Pera ha agraït el guardó i ha recalcat la semblança entre els dos actors: “el dia que vaig conèixer a Woody Allen, vaig preguntar-li si tenia parents a Mataró. Ell em va dir que no, però que a Nova York, més d’una vegada, l’havien confós amb Joan Pera”.

Al final de la cerimònia, el festival ha volgut destacat tres directors internacionals pels seus treballs amb el premi especial. Es tracta de l’irlandès Steve MacCarten, de Rachel Yadid (Israel) i de Somaz Etemad (Iran).

L’exili espanyol arriba fins a Mèxic

El documental de Juan Francisco Urrusti, ‘Exilio, una película familiar’, ha obtingut el reconeixement dins la secció Documental Internacional. El film explica la realitat dels avis, pares, la tia i els amics del director que, arran de l’esclat de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), van emigrar fins a Mèxic, un dels pocs països que, en aquell moment, acollia els refugiats espanyols. Després de recollir el guardó, Urrusti ha dedicat la pel•lícula “a tots els països que acullen”, i ha continuat fent un reclam a Europa: “Si no voleu refugiats, no bombardegeu”. 

Un cinema inclusiu

Dins la secció Handicapped, en què la condició és que el director tingui un handicap o que segueixi aquesta temàtica, el jurat ha escollit ‘Aquí es posible’, de les espanyoles Blanca Zaragüeta i Joseba Huegun, i ha decidit fer una menció especial de ‘Naturaleza muerta’, de la directora Gala Hernández.

Des de la Costa Brava Inclusive Mobile Film, un concurs internacional de vídeos breus filmats amb mòbil d’experiències turístiques inclusive a la Costa Brava i el Pirineu de Girona, s’han atorgat els premis a Millor curt rodat amb mòbil a la Costa Brava i el Millor curt rodat al Pirineu de Girona a ‘Mobility is freedom’, de Mariano Salvador, i a ‘Ajudant a començar noves vides’, de l’Institut Guttmann. 

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.