Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L'Ajuntament de Girona publica la correspondència entre Picasso, Miró i Dalí i els propietaris de les Galeries Dalmau

Es tracta de documents procedents del fons de l'Arxiu i la Biblioteca de Rafael i María Teresa Santos Torroella que es podran consultar a través del web de l'Arxiu Municipal de Girona.

L’Ajuntament de Girona posarà a disposició de la ciutadania la correspondència entre el propietari de les prestigioses Galeries Dalmau i artistes com Pablo Picasso, Joan Miró o Salvador Dalí, a més d’autors de rellevància internacional com el dadaista Frances Picabia o els cubistes Juan Gris i Albert Gleizes. Aquesta documentació, que és el primer cop que esdevé pública, forma part del fons provinent de l’Arxiu i la Biblioteca de Rafael i María Teresa Santos Torroella, donat a l’Ajuntament de Girona el 2014 per part dels hereus de Maite Bermejo en paral·lel a l’adquisició del fons artístic Santos Torroella.

 

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha volgut posar de manifest a la presentació d’avui que “l’Ajuntament de Girona aposta fortament per la transcendència de la cultura, element imprescindible de qualsevol país”, alhora que ha volgut posar de relleu que “des del consistori es dóna i es continuarà donant impuls i musculatura a tot allò relacionat amb l’art, com demostra la incorporació d’aquest fons a l’Arxiu Municipal de Girona, una documentació clau per entendre l’art del segle XX”.

 

A través del web de l’Arxiu Municipal, es podran consultar els documents del fons de les Galeries Dalmau, que constitueixen un testimoni imprescindible per entendre el context artístic barceloní i mundial de les primeres dècades del segle XX. El fons està constituït majoritàriament per documents textuals, però també conté fotografies i retalls de premsa. Es tracta predominantment de correspondència entre Josep Dalmau i Rafel i els artistes amb qui treballà i dels catàlegs i invitacions de les exposicions realitzades a les Galeries Dalmau.

 

En aquest sentit, els catàlegs de les exposicions que conté el fons evidencien el paper clau que van tenir les Galeries a l’hora d’introduir i difondre a Catalunya els nous corrents artístics i de promoure a l’exterior l’obra d’artistes catalans que assoliren renom internacional. En aquest sentit, cal destacar que les Galeries Dalmau van organitzar l’Exposició d’Art Cubista de 1912, que va dur a Barcelona obres de Juan Gris, Marcel Duchamp o August Agero, o van promoure la primera exposició de Joan Miró a París, l’any 1921.

 

Les Galeries Dalmau, fundades per Josep Dalmau i Rafel, van ser un focus de rellevància per a l’art d’avantguarda a Barcelona i, per extensió, a Catalunya. Es van inaugurar l’any 1906 i van aturar la seva activitat el 1930. L’objectiu de les Galeries Dalmau era crear i impulsar un circuit d'importació i exportació del talent artístic d'avantguarda.

 

L’Arxiu i Biblioteca Rafael i María Teresa Santos Torroella conté documentació de les Galeries Dalmau, de la IX Triennal de Milà, de l’editorial Cobalto, de l’escola Altamira i de les trobades de poetes catalans i castellans, a més de l’arxiu personal de Rafael Santos Torroella i Maite Bermejo.
 

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.