Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Es prorroguen fins al 21 de maig les exposicions sobre l'aigua al Museu d'Història de Girona i al Museu d'Història dels Jueus

Prop de 15.000 persones ja han visitat "La Girona de l'aigua" i "Aigües rituals. Una història dels banys jueus de Girona".

Tant el Museu d’Història de Girona com el Museu d’Història dels Jueus prorrogaran fins al 21 de maig les exposicions temporals que acullen sobre la relació de la ciutat amb l’aigua. Inicialment estava previst que es poguessin visitar fins al mes de març, però s’ampliarà el termini per la bona resposta del públic. A més, des dels dos museus s’oferiran noves activitats complementàries que començaran la setmana vinent amb un cicle de conferències.

 

Des de la seva inauguració al mes d’octubre, prop de 15.000 persones ja han visitat “La Girona de l’aigua”, al Museu d’Història de Girona, i “Aigües rituals. Una història dels banys jueus a Girona”, al Museu d’Història dels Jueus. En concret, són més de 3.500 persones les que han passat per la mostra al museu d’història de la ciutat i més d’11.000 les que han passat per la mostra ubicada al Centre Bonastruc ça Porta. A més, els visitants han deixat constància de la seva satisfacció amb la visita i han puntuat amb molt bona nota les dues exposicions.

 

Per complementar la informació de les exposicions, des dels dos museus s’han programat una sèrie d’activitats amb experts en la matèria. Aquesta tindrà lloc un cicle de conferències dedicat als usos socials i rituals de l’aigua a la Girona medieval i moderna, que s’encetarà demà amb la presentació de la historiadora Anna Gironella sobre “L’aigua als convents, font de vida i de conflictes”. El dimecres el llicenciat en filologia semítica Teodoro Loinaz parlarà d’ “Aigua i higiene en la medicina d’origen andalusí” i conclourà el cicle dijous el doctor en història Michaël Iancu, que presentarà “L’espace culturel hebraïque médiéval et le Mikvé (XII siècle) de Montpéllier” (conferència en francès). Totes són d’accés gratuï, i es faran a les 19 h de la tarda. Les dues primeres tindran lloc a la sala d’exposicions del Museu d’Història de Girona i la tercera i última a l’Institut d’Estudis Nahmànides,.

 

El diumenge 2 d’abril, a les 12 h, hi haurà una altra activitat relacionades amb les mostres. Es tracta de l’espectacle de dansa “Dones de l’aigua”, a càrrec de la Companyia Impàs Dansa, que tindrà lloc als espais d’aigua del Museu d’Història. Per aquesta activitat, que és de pagament, cal inscripció prèvia, i l’aforament és limitat.

 

Més informació sobre les exposicions

 

“La Girona de l’aigua”, l’exposició que es pot veure al Museu d’Història de Girona, presenta les maneres diverses amb què Girona ha interactuat amb l’aigua, a partir de mostrar espais que expliquen els usos que se n’ha fet per a la indústria i per a la vida quotidiana; la difícil relació i el pols de força que ha hagut de mantenir la ciutat en moments d’inundacions i crescudes desmesurades; les delícies que l’aigua ha procurat a gironins i gironines (a través de rius, berenades, jocs i esports), o els sentiments que l’aigua ha despertat en artistes de la ciutat, que l’han pintat, l’han escrit, o l’han convertit en element de llegenda i de memòria.

 

En la mostra que es pot visitar al Museu dels Jueus, “Aigües rituals. Una història dels banys jueus de Girona”, el sentit de l’aigua pren un caire simbòlic, ritual i cultual, i proposa una introspecció envers un concepte tan ric en matisos i definicions com és la puresa. Al call, en temps medievals, s’usava l’aigua per a la purificació ritual que requereix la religió jueva. Aquest exposició explica com, quan i on es duia a terme aquest ritual de l’aigua.

 


 

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.