Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Els Giang Brothers, estrelles del Gran Circ de Nadal de Girona, baten el rècord Guinness Mundial d'ascens en equilibri de cap a cap a les escales de la Catedral de Girona

Els germans acròbates aconsegueixen pujar els 90 esglaons de la Catedral de Girona en només 52 segons.

Ahir, dijous 22 de desembre a les 12.40 h, les escales de la Catedral de Girona van estar l’escenari d’un dels reptes físics més exigents mai plantejats a la història de l’acrobàcia: els germans Nghiep i Co Giang, primeres figures del Circ Estatal de Vietnam, van batre el rècord d’ascens en equilibri de cap a cap (el portor sosté amb el cap el seu company en posició invertida mentre puja escales). La postura requereix una especial força física a cames i coll i un sentit de l’equilibri poc habitual fins i tot entre els grans noms de la primera divisió del circ mundial.

El Rècord Guinness consistia en pujar el màxim nombre d’esglaons en tal posició en un minut. Fins ahir el rècord l’ostentava la parella d’artistes xinesos Tang Tao i Su Zengxian que el passat 10 de setembre de 2014 van pujar en aquesta difícil posició fins a 25 esglaons en un minut a la ciutat de Xiamen (Fujian, Xina). Essent 25 l’anterior fita semblava pràcticament impossible aconseguir amb el mateix temps d’un minut la pujada de l’escalinata completa de la catedral: els 90 esglaons que Giang Brothers han ascendit a ritme frenètic en tan sols 52 segons!

L’acte, inscrit a l’agenda de proves del World Guinness Record de 2016, va despertar gran expectació i, entre els nombrosos assistents, va comptar amb la presència de Francesc Pardo i Artigas, Bisbe de Girona, Marta Madrenas i Mir, Alcaldessa de Girona, Pere Vila i Fulcarà, President de la Diputació de Girona i d’altres personalitats del món de la política i cultura gironines i bona part de la resta dels 48 artistes de 10 països que composen la companyia del nou espectacle 2016 del Gran Circ de Nadal de Girona. Els cronometristes oficials van estar Pau Montou i Adrià Ciurana del Servei d’Esports de l’Ajuntament de Girona mentre que han oficiat de testimonis Vicenç Estanyol, advocat del Gabinet jurídic del mateix Ajuntament, i Joan Jou, intendent de la Policia municipal. Prèviament l’enginyer Jordi Valiente havia certificat que els esglaons mesuraven un mínim de 15 centímetres d’alçada, condició requerida per l’organització dels Guinness.

Els protagonistes

Els Giang Brothers són dels artistes de circ de major renom de Vietnam. Formats des de molt joves en l’acrobàcia esportiva molt aviat sentiren la crida del circ i s’allistaren a la companyia del Circ de Ho Chi Minh, la seva ciutat natal.

Des que Genís Matabosch, director del Gran Circ de Nadal de Girona, descobrí aquesta parella d’artistes l’agost de 2010 en el Festival de Hanoi, la carrera d’aquests artistes ha estat una successió d’èxits en grans festivals i circs d’arreu del món: Primer Premi en els Festivals de Circ de Hanoi (2010) i de La Habana (2011), Premi de Plata en els Festivals de Latina (Itàlia, 2011), Wuqiao (Xina, 2011), Izhevsk (Rússia, 2012). El seu número s’ha passejta per pistes de circ de prestigi com les de Circus Krone (Munic, Alemanya, 2011), Weltweihnachtscircus (Circ de Nadal de Stuttgart, Alemanya, 2012/13), UniverSoul Circus (Estats Units, 2013), Circus Carré (Amsterdam, Holanda, 2013/14) o Circus Conelli (Zurich, Suïssa, 2015/16).

El Gran Circ de Nadal de Girona 2016

El gran repte ha precedit les 9 representacions del nou espectacle 2016 del Gran Circ de Nadal de Girona titulat “Orient, el Circ dels reis Mags” que ja ha superat les 11.000 entrades venudes i del que els germans Giang en formen part.

Mentre que l’edició 2014, la primera del Gran Circ de Nadal de Girona, va mostrar una selecció de les principals atraccions de circ sobre gel, i l’espectacle 2015 tingué com a eix central la màgia de gran format; la nova producció 2016 presentarà alguns dels números estrella dels prestigiosos circs estatals de Mongòlia, Xina, Vietnam i Kazakhstan.

L’espectacle comptarà amb la presència dels germans Giang de Vietnam i el seu número de mà a mà, el quintet de monociclistes xineses amb llançaments de tasses o la troupe de saltadors a la bàscula de Mongòlia Zola, considerada avui com la referència mundial en la seva disciplina. Però les més de dues hores de l’espectacle “Orient” també seran la ocasió de gaudir d’altres grans figures del món del circ internacional de primera divisió com l’equilibrista-contorsionista Andrey Katkov amb una atracció que ens transporta a l’Orient Mitjà, la Campa Family, considerats els millors pallassos musicals d’Amèrica o els acròbates aeris Erik & Natalia de Kazakhstan.

Enguany la pista de Fontajau es tenyirà de l’atmosfera d’un mercat àrab per acollir ballarines sorgides de contes de les mil i una nits que encadenaran les diferents atraccions d’un espectacle concebut especialment per a l’ocasió i que comptarà de nou amb l’acompanyament musical en directe de l’orquestra dirigida per Vincent Guibert referent europeu de la música circense. “Orient, el Circ dels Reis Mags” endinsarà a l’espectador a l’exotisme del país de ses majestats oferint una col·lecció d’atraccions guardonades en els principals festivals internacionals de circ d’arreu del món.

600 anys de la nau gòtica de la Catedral de Girona

La Catedral de Girona presenta molts elements destacables a nivell artístic i històric. Un d’aquests és la seva nau única, espai que ja sorprèn al entrar-hi i encara més quan es sap que es tracta de la nau medieval més ampla del món (quasi 23 metres). Actualment celebrem que fa 600 anys de la decisió que va permetre tirar endavant la seva construcció.

No va ser fàcil, sobretot quan sorgeix el dilema: l’edifici ha de tenir una o tres naus? De tres naus seria una obra habitual i corrent, en canvi, fer-la d’una sola nau implicaria que la construcció tingués una gran fama i renom. Pocs arquitectes, però, s’atrevien amb l’obra, ja que sostenir tant gran volta es preveia complicat. Per això a la primera reunió d’arquitectes, al 1386, s’acorda seguir l’aixecament a tres naus. La idea, passats trenta anys, es descartà.

El 1416 es va realitzar una altra reunió o consell on dotze mestres d’obres van donar la seva opinió, finalment el capítol de canonges i el bisbe Dalmau de Mur van acordar seguir l’obra amb una sola nau. El 1417 es decidí tirar endavant l’obra i nomenaren responsables del projecte als mestres d’obres Antoni de Canet i Guillem Bofill, que utilitzant l’antiga nau romànica a mode de bastida anaren aixecant la nova gòtica. Gràcies a aquesta decisió comptem avui dia amb un edifici de característiques úniques i de clara monumentalitat.

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.