Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Girona acull ponents d'arreu del món en el primer Congrés Internacional de Defensors Locals

Del 23 al 25 de novembre, prop de 200 persones d'onze nacionalitats i més de 60 síndics internacionals participaran a la trobada que es farà al Palau de Congressos de la ciutat. El Congrés està organitzat pel Fòrum de Síndics i Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya (Fòrum SD).

El Palau de Congressos de Girona acull des de avui, i fins al dia 25 de novembre, el primer Congrés Internacional de Defensors Locals (LOIC), una trobada que servirà per reivindicar el paper de les ciutats en la defensa dels drets humans. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha participat aquest matí a la inauguració del LOIC, juntament amb el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont; el president de la Diputació de Girona, Pere Vila; el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas, i el president del FòrumSD, Ramon Llorente. També ha assistit a l’acte el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús. 

El congrés reunirà prop de 200 persones d’onze nacionalitats diferents amb l’objectiu principal de consolidar el compromís dels municipis en la defensa i promoció dels drets humans, tal com estableix la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat. Entre els assistents hi haurà més de 60 defensors o síndics de diferents ciutats d’arreu del món, a més de membres de defensories, municipis i institucions. 

Sota el lema “Pensem globalment, defensem localment”, la trobada constarà de sis sessions en les quals es discutirà com interrelacionar millor la tasca que realitzen les diferents sindicatures, quina interpretació cal fer de Carta de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat avui en dia i quines són les línies vermelles dels drets humans actualment, entre altres temes. La darrera part del Congrés es dedicarà, principalment, a debatre sobre el paper que les ciutats han de jugar com a refugi en moments com l’actual, marcat per l’arribada massiva a Europa de persones que fugen dels conflictes bèl·lics que es registren als seus països d’origen. 

El LOIC vol ser també el marc en el qual s’aprovi l’anomenada Declaració de Girona, una reivindicació del paper dels síndics locals en la protecció dels drets humans en un moment en què la crisi econòmica i els canvis socials i polítics n’han provocat una important retallada. En aquest sentit, avui, després de l’acte d’inauguració, s’ha obert l’anomenat “Mur de les reflexions”, l’espai del Congrés destinat a recollir les reflexions dels participants amb relació a l’aplicació dels drets humans en l’àmbit local. 

En la seva presentació, l’alcaldessa Marta Madrenas ha explicat als assistents la història del Llibre del Sindicat Remença de 1448, que forma part del registre Memòria del Món de la UNESCO, i on es recullen les actes de les reunions dels pagesos que mig segle després desembocarien en l’abolició de les servituds i els mals usos. En aquest sentit, Madrenas ha afirmat que la Declaració de Girona que s’aprovarà al Congrés “ens situarà encara més en una posició capdavantera en la defensa dels valors lligats als drets humans i a la cultura de la pau”. 

La Declaració de Girona reivindicarà també que la llei de governs locals de Catalunya inclogui l’obligatorietat de crear la figura d’un síndic o defensor local per als municipis de més de 20.000 habitants. El simposi també s’ha fixat com a objectius posar en valor les defensories locals i potenciar el treball conjunt entre aquestes institucions agrupant-les en una xarxa internacional. 

El Congrés Internacional de Defensors Locals compta amb la participació de ponents d’Europa i Llatinoamèrica. En destaquen el president de l’Instituto Latinoamericano de Ombudsman, Carlos Constenla; el membre de la Lliga Tunisiana dels Drets Humans, integrada en el Quartet de Diàleg per la Pau (premi Nobel de la Pau 2015), Ahmed Galai; el mèdiateur d’Angers (França), Hervé Carré; la síndica de Gant (Bèlgica), Rita Passemiers; l’ombudswoman de Belgrad (Sèrbia), Katarina Zezelj; i el personero municipal de Santiago de Cali (Colòmbia), Héctor Hugo Cano. En l’àmbit més local, també seran al LOIC el magistrat del Tribunal Suprem, José Manuel Bandrés; el síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó; la síndica de Barcelona, Assumpció Vilà; el president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, David Bondia, i la presidenta d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), entre altres. Pel que fa als participants, el LOIC16 comptarà amb representants de sindicatures de l’Estat espanyol, França, Bèlgica, Rússia, Islàndia, Llatinoamèrica, Sèrbia i Alemanya, entre d’altres. 

La tinenta d’alcaldia i regidora de Promoció Econòmica, Desenvolupament Local i Turisme de l’Ajuntament de Girona, Glòria Plana Yanes, ha remarcat que “és una satisfacció tenir a la ciutat aquest Congrés de Síndics i Defensors Locals, que com a institució vetlla pel respecte i pel compliment dels drets de la ciutadania per promoure el creixement i el desenvolupament de models de treball i d’actuació conjunts”. 

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.