Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Àrea de què depèn:
Alcaldia

Persona responsable:
Sra. Sílvia Planas Dalmau

Adreça:
Plaça del Vi, 1, 1a planta
17004 - GIRONA

Telèfon:
972 419 502 - 972 419 433

A/e:
comunicacio@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/comunicacio

Publicador de continguts

Defensors locals d'arreu del món es reuniran a Girona per reivindicar el paper de les ciutats en la defensa dels Drets Humans

El Congrés Internacional de Defensors Locals té lloc els propers 23, 24 i 25 de novembre al Palau de Congressos de Girona.

La seu de la Síndica de Greuges de Barcelona ha acollit aquest matí la presentació del primer Congrés Internacional de Defensors Locals (LOIC), que tindrà lloc la propera setmana a Girona organitzat pel Fòrum de Síndics i Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya (FòrumSD). La trobada, la primera d’aquestes característiques que es desenvolupa a Catalunya, reunirà prop 200 persones d’onze nacionalitats amb l’objectiu principal de consolidar el compromís dels municipis en la defensa i promoció dels Drets Humans, tal i com estableix la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat. Entre els assistents hi haurà més de 60 defensors o síndics de diferents ciutats internacionals, a més de membres de defensories, municipis i institucions.

A la roda de premsa, que ha comptat amb la presència de la síndica de greuges de Barcelona, M. Assumpció Vilà; el president del FòrumSD, Ramon Llorente, i el vici-president de l’associació, Joan Barrera, s’ha presentat el programa del congrés. Sota el lema, ‘Pensem globalment, defensem localment’, la trobada constarà de sis sessions en les quals es discutiran com interrelacionar millor la tasca que realitzen les diferents sindicatures, quina interpretació cal fer de Carta de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat avui en dia i quines són les línies vermelles dels Drets Humans en l’actualitat, entre d’altres temes. La darrera part del Congrés es dedicarà, principalment, a debatre sobre el paper que les ciutats han de jugar com a refugi en moments com l’actual, marcat per l’arribada massiva a Europa de persones que fugen dels conflictes bèl·lics que es registren als seus països d’origen.

El LOIC vol ser també el marc en el qual s’aprovi l’anomenada Declaració de Girona, una reivindicació del paper dels síndics locals en la protecció dels Drets Humans en un moment en què la crisi econòmica i els canvis socials i polítics n’han provocat una important retallada. En aquest sentit, la Declaració reivindicarà que la Llei de Governs Locals de Catalunya inclogui la obligatorietat de crear la figura d’un síndic o defensor local per als municipis de més de 20.000 habitants. El simposi també s’ha fixat com a objectius posar en valor les defensories locals i potenciar el treball conjunt entre aquestes institucions agrupant-les en una xarxa internacional.

El Congrés Internacional de Defensors Locals (LOIC 16) s’adreça a síndics, síndiques, defensors i defensores locals d’Europa i Llatinoamèrica, així com els seus equips. També es dirigeix a experts que treballen en l’àmbit dels Drets Humans a les ciutats i, molt especialment, als responsables polítics i tècnics de les administracions municipals, tant si ja disposen de la figura d’un defensor del ciutadà com si encara no la tenen.

Ponents d’arreu del món

El primer Congrés Internacional de Defensors Locals, que inaugurarà dimecres el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, i l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, comptarà amb la participació de ponents d’Europa i Llatinoamèrica. En destaquen Carlos Constenla, president del Instituto Latinoamericano de Ombusman; Ahmed Galai, membre de la Lliga Tunisiana dels Drets Humans, integrada en el Quartet de Diàleg per la Pau (que va rebre el Premi Nobel de la Pau 2015); Hervé Carré, mèdiateur d’Angers (França); Rita Passemiers, Síndica de Gant (Bèlgica), Katarina Žeželj, Ombudswoman de Belgrad (Sèrbia) i Héctor Hugo Cano, Personero Municipal de Santiago de Cali (Colòmbia).

A nivell més local, també seran al LOIC José Manuel Bandrés, magistrat del Tribunal Suprem; Rafael Ribó, Síndic de Greuges de Catalunya; Assumpció Vilà, Síndica de Barcelona, David Bondia, president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya; i Teresa Crespo, presidenta d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), entre d’altres.
Pel que fa als participants, el LOIC16 comptarà amb representants de sindicatures de l’Estat espanyol, França, Bèlgica, Rússia, Islàndia, Llatinoamèrica, Sèrbia i Alemanya, entre d’altres.

Més informació a la web del LOIC16, www.sindicsdecatalunya.cat

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 198 resultats.