Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Arrenca "Ciutats de Ciència", un projecte de la UdG a set municipis per divulgar la recerca en entorns de la vida quotidiana

 El projecte pretén escampar la ciència pel territori a partir d'activitats per tal que ciutadans i investigadors comparteixin coneixements científics.

Treure la ciència dels laboratoris, les biblioteques, els tallers, les sales d’assaig i els despatxos i dur-la al carrer perquè es barregi amb la ciutadania. Aquest és el principal objectiu de ‘Ciutats de Ciència’, un projecte de la Universitat de Girona per apropar la recerca al territori i, en concret, a set ciutats de la demarcació: Banyoles, Blanes, Figueres, Girona, Olot, Palamós i Sant Hilari. La divulgació d’aquests continguts arribarà als ciutadans en diferents entorns del seu dia a dia: el carrer, les escoles i instituts i els restaurants de totes aquestes poblacions.

‘Ciutats de Ciència’ és un projecte finançat per la Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia (FECYT) del Ministeri d’Economia i Competitivitat que pretén involucrar la societat i fomentar la seva participació en debats sobre recerca científica per mitjà d’activitats col•lectives entre ciutadans i científics.

Ciència al carrer
Els carrers de les ciutats científiques conviuran amb la recerca des d’ara fins a finals d’any a partir d’activitats programades i espontànies. El tret de sortida serà aquest cap de setmana amb una acció de carrer sorpresa. [Nota per als periodistes: informació embargada fins al moment de la seva realització. Es tracta d’una flashmob organitzada pel Servei d’Esports que compta amb la participació d’una trentena d’estudiants de la UdG i que es farà a cadascuna de les ciutats participants entre el 28 i el 30 d’octubre].

Els ‘Minuts Científics’ envairan espais públics –el carrer, una cafeteria, un mercat...– sense previ avís. Un investigador de la Universitat de Girona divulgarà en veu alta, i en 5 minuts, els aspectes més destacats de la seva recerca.

A les ‘Càpsules de Ciència’, representants del món acadèmic tractaran temes d’interès de la ciutadania des de punt de vista científic amb un ritme més pausat. La dinàmica consistirà en què ciutadans i investigadors comparteixin i debatin a l’entorn de temes com esport, vacunes, medi ambient, cervell i emocions, ciutats intel•ligents, fàrmacs, pesticides i alimentació, entre d’altres, amb els experts Víctor López, Àlex Latinjak, Marina Roldan, Núria Sala, Toni Pujol, Lluís Villar, Jesús Colprim, Miquel Rustullet, Ramon Brugada, Carmen Carretero, Josep Lluís de la Rosa, Josep Ricart, Guillem Picart, Remei Calm, Josep Vehí, Marta Planas, Lídia Feliu i Joan San.

Per fer visible la ciència al carrer també es realitzaran ‘Itineraris científics’, uns recorreguts temàtics de la mà d’investigadors que passejaran per les poblacions tot explicant els secrets científics que amaguen els seus racons. A Banyoles, tindrà lloc una sortida micològica; a Olot, un itinerari energètic; a Figueres, un recorregut màgic-dalinià; a Girona i Blanes, un passeig químic; i, a Sant Hilari, una caminada entre boscos saludables.


Ciència a l’aula
Amb l’objectiu de promoure vocacions científiques, el projecte ‘Ciutats de Ciència’ s’introduirà a les escoles i instituts de les ciutats científiques. El programa de ‘Ciència a l’aula’ està coordinat pels investigadors Lino Montoro i Jesús Francès i compta amb la gastronomia local com a eix central dels tallers que es faran a les aules.

En concret, els estudiants analitzaran el plat típic de la seva comarca i n’avaluaran els seus flavors (sabor, aroma i les sensacions tàctils, tèrmiques i auditives en el moment de la seva manipulació i consum). A més, descobriran els costos energètics domèstics i, en especial, a la cuina. Els estudiants explicaran el que han après per mitjà d’un vídeo de 2-3 minuts que, posteriorment, compartiran amb la resta d’escoles i instituts del projecte.


Ciència a la taula
Des de fa dues setmanes, la recerca ja ha arribat a uns 300 establiments –entre restaurants, cafeteries i fleques– a partir de 150.000 tovalles individuals de paper en què s’anima els comensals a fer entreteniments científics entre plat i plat.
 

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.