Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Participació, igualtat i memòria històrica, principis rectors del nomenclàtor de Girona

El reglament, que es va aprovar el passat 10 d'octubre, pretén construir una ciutat compromesa amb els valors de la democràcia, la igualtat i la llibertat.

El regidor de la Unitat Municipal d’Anàlisi Territorial (UMAT) de l’Ajuntament de Girona, Manuel Martín, acompanyat del responsable de la unitat, Jordi Xirgo, ha presentat aquest matí el reglament del nou nomenclàtor de la ciutat, que es va aprovar el passat 10 d’octubre i que disposa d’unes regles participatives i democràtiques en favor de la igualtat, de la memòria històrica, de la participació i dels valors gironins. 

“El reglament, que ha estat fet de manera participativa, ha rebut aportacions d’entitats, associacions i grups polítics i s’hi han inclòs totes aquelles propostes que ha permès la legislació vigent. És la primera vegada que la ciutadania participarà en tot el procés d’una manera directa, des del moment zero (confecció reglament) fins a la col·locació de la placa” tal com ha destacat el regidor de la UMAT. El criteris que han regit el nou reglament s’han basat en la participació directa (el reglament estableix la normativa de participació perquè qualsevol espai públic que s’hagi d’anomenar sigui escollit pels gironins i gironines) i la igualtat (actualment hi ha un 85% de noms de carrers amb noms d’home i un 15% amb noms de dona). El reglament integra plenament l’objectiu de corregir aquesta situació i aconseguir la igualtat en l’espai simbòlic de la ciutat. “El nomenclàtor cercarà l’equilibri a la composició actual entre personalitats femenines i masculines en la denominació de vials i espais de la ciutat, adoptant criteris de discriminació positiva envers els noms femenins” ha comentat el regidor. Referent a aquesta qüestió, el reglament també preveu que a la Comissió hi hagi paritat entre homes i dones, i que s’hi incorpori la Xarxa de Dones de Girona i un representant d’Igualtat de l’Ajuntament. 

Pel que fa al principi de memòria històrica, l’altre punt vertebrador del nomenclàtor, el reglament inclou com a principi bàsic la Llei de Memòria Històrica i obre les portes a eliminar símbols i carrers que rememoren la dictadura franquista. “L’Ajuntament de Girona tindrà en compte i vetllarà de manera prescriptiva per la gent que va patir la marginació, la mort, l’assassinat, tortura i pèrdua de llibertat durant la dictadura”, ha manifestat el regidor Martín. 

Procediment per a l’assignació de denominacions de vies urbanes i espais públics 

L’òrgan bàsic de decisió és la Comissió del Nomenclàtor que, en un marc obert de criteris, valorarà les propostes presentades. La Comissió és plural, abasta representants de grups polítics, veïns i entitats i està format per un president (alcaldessa o regidor delegat), el secretari de l’Ajuntament i 14 vocals (regidor, tècnics municipals, representants veïnals i una representant de la Xarxa de Dones de la Ciutat). Depenent de la Comissió del Nomenclàtor, hi ha la Comissió tècnica, que actua com a òrgan consultiu i informatiu de les propostes presentades. El Ple continua essent l’òrgan d’aprovació. 

La proposta de denominació pot ser d’ofici (per part de l’Ajuntament o la Comissió) i d’instància de part (per part de particulars i entitats), i ha d’estar sempre motivada. Finalment es crea el catàleg de noms en previsió de futures denominacions. 

A la presentació d’avui també hi han sigut presents el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Girona, Josep M. Castañer, i la presidenta de la Xarxa de Dones de Girona, Carme Bosch, que ha reivindicat la discriminació en positiu per arribar a la paritat real.  

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.