Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Àrea de què depèn:
Alcaldia

Persona responsable:
Sra. Sílvia Planas Dalmau

Adreça:
Plaça del Vi, 1, 1a planta
17004 - GIRONA

Telèfon:
972 419 502 - 972 419 433

A/e:
comunicacio@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/comunicacio

Publicador de continguts

L'Ajuntament de Girona presentarà al·legacions al pla de sequera de l'Agència Catalana de l'Aigua

El contingut té per objectiu millorar la proposta del Pla Especial d'Actuació en Situació d'Alerta i Eventual Sequera (PES).

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, acompanyada del regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, ha exposat aquest matí les al·legacions que es presentaran en relació amb el pla de sequera de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA)

 

L’ACA ha presentat una proposta d’acord per a l’aprovació del Pla Especial d’Actuació en Situació d’Alerta i Eventual Sequera (PES). L’objectiu del PES és ordenar i coordinar les actuacions de les diferents administracions en cas de situació de sequera, per tal de minimitzar els impactes ambientals, econòmics i socials en les situacions de sequera. El PES defineix els mecanismes de previsió i detecció de la situació de sequera i estableix llindars per a la determinació de l’agreujament de la mateixa. A partir d’aquests s’estableixen un seguit de mesures per a cadascun dels escenaris definits amb l’objectiu de reduir l’impacte de la sequera.

 

L’Ajuntament de Girona, una vegada examinat el contingut i la forma del Pla, vol remarcar una sèrie de punts, que presenta també com a al·legacions per millorar la proposta de PES, ja que tal com ha volgut destacar l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, “des de l’Ajuntament de Girona volem liderar el treball per la supervivència en condicions del Ter, i celebrem que des de Territori s’hagin decidit a iniciar el debat sobre aquest tema. Volem que el govern entengui les nostres reflexions, que no volen qüestionar la prioritat de l’aigua de boca en cas de sequera, però que van encaminades també a garantir un cabal mínim per al riu. Hem de procurar per la solidaritat, però també per la sostenibilitat del riu i els seus ecosistemes”.

 

Al·legacions i dubtes presentats per part de l’Ajuntament de Girona

 

Les principals al·legacions i dubtes que genera el PES són textualment els següents:

 

1. El present PES no ha estat debatut en cap procés de participació amb tots els actors, ni preveu desenvolupar processos de participació activa de la ciutadania.

 

2. Incompliment del desenvolupament normatiu del PES respecte al transvasament del Ter que va ser aprovat a l’any 1959 (Llei 15/1959, d’11 de maig) que convalida amb força de llei el Decret del Ministeri d’Obres Públiques de 14 de novembre de 1958 sobre l’abastament d’aigua potable a la ciutat de Barcelona, i d’altres documents tècnics. S’han determinat cabals de manteniment de forma arbitrària sense explicar ni justificar els estudis que avalen aquests valors.

 

3. La proposta del PES no assegura les garanties tècniques i científiques de planificació hidrològica de Catalunya, de l’Estat espanyol i de la Comunitat Europea i a la vegada l‘informe de sostenibilitat ambiental (ISA) i les directrius de la Direcció General de Polítiques Ambientals del Departament de Territori i Sostenibilitat.

 

4. El Pla proposat no defineix amb claredat les regles d’explotació dels diferents sistemes.
 

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 198 resultats.